Bruggenloop 2012 met Paola – Voorlopig mijn laatste haasklus

Laatste haasklus? ja…ik wil mij volledig gaan richten op de Marathon van Rotterdam 2013 en zal de komende wedstrijden echt op mijn eigen tempo gaan lopen. Vandaag dus mijn voorlopig laatste haasklus en om in de 010marathon stijl te blijven zou mijn laatste ‘pacing’klusje ook in Rotterdam zijn. Paola, de altijd vrolijke en sympatieke hardloopster uit Goes (maar oorspronkelijk uit omgeving Rotterdam) wilde vandaag wel weer een mooie tijd lopen in de Rotterdamse Bruggenloop

De weersverwachting zag er niet echt best uit, regen, wind, harde wind zelfs, koud en dan ook nog die bruggen waarvan de Van Brienenoordbrug wel de zwaarste zou worden. Op weg naar ons ontmoetingspunt (Pathé tegenover de Kuip) zag ik de ‘windzak’ op de genoemde brug op de A16 flink wapperen. We zouden we wind daar schuin in rug hebben. Niet veel later ontmoette ik Paola die met haar leuke glimlach op mij afkwam lopen vergezeld door haar man Raymond en haar vader. Hij hadden de fiets bij zich en zouden stukken van het parcours meefietsen.

Klaar voor de start en nog even snel op de foto met Julie – Foto: Maarten

We liepen naar de Kuip om daar even in te lopen en wie dacht dat ik een bekende hardloper was heeft het mis… Paola werd continue herkend en begroet 🙂 We liepen wat in over de laatste 600 voor de finish en zochten daar ons startvak op. Paola was ingedeeld bij de 165 hardlopers in startvak A maar wilde toch liever in startvak B. Ik wilde even een foto van ons laten maken en sprak een man aan langs de kant die net zijn vrouw succes wenste… nou, dat is toevallig, weblogster Julie en Maarten uit België. Julie ken ik o.a. van ons loopje door Brussel toen ik op bezoek was bij JVC België. De laatste succeswensen en rondjes heen en weer lopen in het startvak. Paola wilde daarna voorin startvak B gaan staan en zo stonden we toch eigenlijk in vak A. Nog even een praatje met Tref & Co runner Dimitri en RunningHans die naast ons kwam staan. Voor deze hardloper uit Barendrecht is dit geneden koek, hij kan het parcours dromen. Aftellen naar 15:30 uur, nog even een flinke regenbui op ons hoofd en daar gingen we, met onze mooie startnummers: 5000 en 5001!

De start van de Bruggenloop 2012

Zelfs met een vuilniszak om ziet Paola er nog schitterend uit 🙂

Het beoogde tempo zou 4:24-4:25 zijn om zou uit te komen op een eindtijd van 1:06. Paola had vorig jaar 1:07:14 in de Bruggenloop maar toen was het niet zulk noodweer. We liepen lekker en hadden het zelfs nog een soort van warm met onze blote benen. De Erasmusbrug op was weer even pittig maar de tijd die we verloren hadden maakte we naar beneden weer goed. We liepen heerlijk door Rotterdam en inmiddels hadden we een behoorlijke groep achterons lopen. Op een of andere manier ben ik nooit echt één persoon aan het hazen. Paola bleef netjes bij mij lopen en hield zich keurig aan het tempo. Na een kilometer of 4 gaf ze mij haar handschoenen. Paola’s vader reed regelmatig naast ons en ik gaf aan hem door hoe het ging. Nog steeds keurig op schema op het 7,5KM punt (een tijd onder de 1:07). Daarna werd het wat pittiger. We wisten dat op 9KM de van Brienenoordbrug eraan kwam. Tot nu toe liepen we nog steeds op een PR tijd maar nu moesten we de brug op!

Ik weet niet precies waar dit is maar het is tussen de start en 4KM want daarna had ik mijn petje achterstevoren 🙂 – Foto: Raymond

Paola had het zwaar. We konden niet te veel verliezen maar het tempo op de de brug liep terug, bijna naar de 5:00min/km. Ik hoorde Paola ploeteren achter mij en ik probeer haar zo goed mogelijk mee te slepen, op naar het hoogste punt van deze lange brug over de Maas. We verloren veel tijd en boven op de brug stond mijn gemiddelde tempo op 4:30… oefff.. dat is niet goed.. nu zitten we op een tijd van bijna 1:08. Paola had ook wel in de gaten dat het wel echt krap zou gaan worden. Ze ging met een noodvaart de Brienenoordbrug af en ik zei dat we weer wat tijd aan het goedmaken waren.

Nu de laatste 3KM. Vol tegen de wind in… Ik zei tegen mijn konijntje dat ze achter mij moet gaan lopen en ik probeerde haar mee te krijgen terug naar 4:24min/km maar de wind was erg pittig en de bruggen voelde Paola ook wel in haar benen. De minuut die we op de brug hadden verloren was niet zo makkelijk meer goed te maken. Kom op Paola, je kunt het! 1:07:13 is ook een PR… maar het lukte niet meer.. de topper uit Goes deed er alles aan om mij bij te houden maar het stuk tussen 12 en 14 KM was gewoon heel zwaar voor haar. De laatste kilometer zette ze nog aan, aangemoedigd door Raymond en haar vader. We moesten nog 400 meter en ik zag op mijn Garmin dat een PR niet meer ging lukken maar wat een prestatie liet Paola zien vandaag. In barre omstandigheden nog zo goed lopen! Hand in hand liepen we op de finish af en ik drukte mijn Garmin uit op 1:07:34 Paola ging even over een hekje hangen en direct kwam er een EHBO’er op ons af. “Nee, gaat goed met haar hoor.. ze heeft alleen alles gegeven de laatste kilometers maar ze gaat zo weer verder”.

Paola helemaal joepie met haar 1:07 tijd! Een mooie haasklus!

Paola bedankte mij en vertelde dat ze enorm blij is met haar 1:07 tijd! Later bleek ze zelfs 4e in haar categorie te zijn geworden! Nadat we onze mooie medailles hadden gekregen snel een warme jas aan die Raymond in zijn fietstas had en daar konden we nog even bijkletsen met vele bekenden zoals Sylvia die op het laatste moment nog een startnummer aangeboden had gekregen.

Ondanks dat we geen PR hebben gelopen was het wel een TOP loop. Paola heeft bewezen dat je door weer en wind nog steeds een prima tijd kunt lopen. Ik vond het superleuk om je te hazen en doe dat graag nog een keer als de Marathon van Rotterdam geweest is. Thanks voor deze koude, winderige maar superleuke 15KM Paola en gefeliciteerd met je mooie prestatie!!


De kilometertijden (4km Erasmusbrug en 9-11km Brienenoordbrug)


>