Leiden Marathon 2023

Het is weer mei, gelukkig is de Leiden Marathon weer in haar volle glorie terug. Geen corona edities meer en na de halve marathon van Leiden in 2022, ik was toen zelf aan het herstellen van corona, kon ik dit jaar weer de volle 42KM lopen. 3 weken voor de marathon werd er ook nog een leuke podcast opgenomen waarin diverse mensen hun verhaal deden over dit loopfeestje. Ook ik mocht mijn verhaal doen wat hier terug te zien is. Laat mij maar over de Leiden Marathon vertellen, dit gezellige loopevenement moet je gewoon een keer mee hebben gemaakt… of bijna 20 jaar in mijn geval. En passant werd ik tijdens de podcast ook nog officieel als ambassadeur van de Leiden Marathon uitgeroepen door voorzitter Tjeerd Scheffer, hoe leuk is dat?! Thanks Leiden Marathon!

Leiden Marathon 2023 podcast – zie link hierboven

Nu weet elke hardloper dat je de dag voor de marathon geen gekke dingen moeten doen en zeker je rust moet pakken. Goede vriendin Susanne vierde echter haar 50e verjaardag op zaterdag 13 mei… oei.. Ik stuurde Susanne een berichtje dat zeker op haar feestje zou komen maar ik het niet te laat zou maken en het dansen deze keer maar even achterwege liet… maar ja, zet wat jaren 80 disco classics op en ik ben niet meer te houden. Ik heb de hele avond staan dansen en lag pas 0m 00:30 uur in bed.. hoe zou zich dat de volgende ochtend uitpakken?

The night before.. verder geen commentaar 🙂

Om 07:00u opgestaan en samen met onze kleine man uiteraard eerst mijn lief en volgens Levi de liefste mama ooit in het zonnetje gezet met een ontbijtje op bed en wat leuke cadeautjes! Inmiddels heb ik wel ontdekt dat met de trein naar Leiden eigenlijk veel relaxter is dan met de auto, daarbij is het nog goedkoper ook. Voor 8 euro heen en weer terwijl je voor het parkeren in Leiden na de marathon al bijna 18 euro kwijt bent. Met nog wat andere lopers de trein vanaf Alphen aan den Rijn gepakt naar Leiden Lammenschans, vanaf daar is het een kleine wandeling naar het tentenkamp van de Leiden Marathon.

Altijd een leuke en gezellige drukte op de Garenmarkt waar je je startnummer kunt afhalen, omkleden, nog wat eten scoren en even bijkletsen. Zo zag ik sinds lange tijd weer Richard van der Klis, net als ik een old-school blogger. Richard heeft al heel veel marathon en ultramarathons gelopen en was een beetje zenuwachtig. Nergens voor nodig zei ik tegen hem, met zijn loopervaring komt het echt wel goed met deze marathon. Nog meer bekenden daar zoals John, nog zo’n old-schoolblogger, Marathon sub-3-er RubenRent met zijn pa Cor en Rob Pauel, die ik nog ken van ProRun en de Lidingöloppet 2010

Nog even op de foto met Richard #oudestekkers

Omkleden, startnummer opspelden en alles wat ik verder niet nodig meer had ik mijn rugzak gestopt en ingeleverd bij de tasseninname in het Van der Werff park, allemaal perfect geregeld weer door alle vrijwilligers van de Leiden Marathon. Daarna liep ik richting mijn startvak (B) en maakte daar nog een praatje met Martijn, ook zo’n marathon-topper en opnieuw Richard.

Bijna 10 uur, de start van de marathon. Het weer was goed, nu al een beetje te warm en naar verwachting zou het vandaag een graad of 22 worden. Mooi voor het vele publiek langs de kant, wat minder voor de lopers die het liever iets koeler hebben, zoals uw weblogbeheerder 🙂 – De klassieke fout die ik in maart tijdens de Lentemarathon in Amstelveen maakte, te snel starten, zou ik hier niet doen. Gewoon rustig en steady lopen, gemiddeld zo’n 5:30 – 5:35min per kilometer. Net genoeg om de 4 uur pacers die in startvak C stonden voor te blijven.

Klaar voor marathon nr. 64!

Na het Wilhelmus was het zo ver, de start van de 32e editie van de Leiden Marathon. Met mijn AAV’36 shirt ging ik op pad, volgens het geplande tempo Leiden uit richting Zoeterwoude Dorp. Op de Vrouwenweg probeerde ik nog oud collega Petra te spotten die daar woont maar helaas, ze was niet thuis. Hier was ook de eerste sponsenpost met de bekende hardloopmannetjessponsen, altijd lekker, zeker nu met dit toch al warme weer.

In Zoeterwoude is het ook altijd feest, langs het water op de Noordbuurseweg is iedereen je aan het aanmoedigen en bij het Watertje op de hoek van de Zuidbuurtseweg en de Nieuwe weg is het altijd gezellig druk inclusief een dame die iedereen via de speakers welkom heet in Zoeterwoude.

Focus on! Net gestart – Foto: Rob Pauel

Via de polders van Zoeterwoude Dorp ga je de N11 onderdoor naar het buurtje Groenendijk in Hazerswoude Rijndijk, ook hier is het altijd een feestje en roept (bijna) iedereen je naam.  Het volgende dorp is Zoeterwoude Rijndijk, eigenlijk pak je van dit dorp maar een heel klein stukje mee want hier ligt, op de grens met Hazerswoude Rijndijk het ponton over de Oude Rijn.

Het ponton – Foto: Bjorn Parée

Blijft mooi om te zien hoe speciaal voor de Leiden Marathon deze oversteek wordt gemaakt. De halve marathonlopers slaan na de oversteek links af richting Leiderdorp, de marathonlopers gaan rechtsaf richting het volgende dorp, Koudekerk aan den Rijn. Hier, zo rond het 13KM punt zie ik een bekende op de grond liggen, nee geen loper maar sportfotograaf en atletieksupporter in hart en nieren, Bjorn! Hij maakt altijd mooie actiefoto’s, zie hier 🙂

We lopen door Koudekerk heen en passeren de Koudekerksebrug, hier ben ik 150 meter van mijn ouderlijk huis af en ken deze buurt dus als mijn broekzak. Bekende gezichten bij de brug, high fives hier en daar en ik pak nog even snel een spons. Helaas was er een kleine miscommunicatie tussen mijn lief en ik over mijn doorkomsttijd hier, hierdoor hebben zij en Levi mij net op 2 minuten of zo gemist. Jammer maar tijd om te stoppen is er niet, ik loop nu nog steeds prima op schema voor een tijd onder de 4 uur. Koudekerk lopen we uit via de Mattenkade en gaan nu richting Hoogmade. Hoe vaak ik dit stuk heb gelopen sinds ik ben gaan hardlopen in 2004 weet ik echt niet maar het is veel, heel veel.

13KM punt – Foto: Bjorn Parée

Hoogmade ben je eigenlijk zo door, even de brug over, daar wel veel publiek maar na 500 meter loop je langs de A4 richting Roelofarendsveen. Hier ligt ook het halve marathon punt, 1:57 uur geeft mijn Garmin aan, eindtijd 3:54 uur? mmm, dat zou wel heel mooi zijn maar het zwaarste stuk van de marathon moet nog komen. Op het 25KM punt stop ik even bij de drankpost en zoek een ‘plaskruis’ op. Achteraf ben ik maar één keer echt gestopt met lopen om te plassen, dat scheelt natuurlijk ook enorm op mijn eindtijd 🙂

Als ik bij 25KM weer mijn weg vervolg zie ik John in zijn veters.nl shirt voorbij komen. In het startvak gaf hij al aan dat hij eigenlijk te weinig had getraind voor de marathon en ik zag aan hem dat het pittig ging. Niet veel later haalde ik ‘m in, gaf ik een klop de schouders en riep “Hou vol hé John”. Hij antwoordde dat het goed zou komen wat ook klopte, John heeft de marathon uitgelopen.

37.. eh.. 38KM punt langs de Zijl – Foto: Bjorn Parée

We liepen het laatste stukje door Roelofarendsveen waarna we onderdoor de A4 gaan richting Nieuwe Wetering. Hier begint het fysiek zware stuk van de Leiden Marathon, hier en daar begonnen sommige lopers al te wandelen en bij 30KM, een stukje klimmen omhoog langs één van de twee molens hier aan de Kleipoel. Tot mijn verbazing kon in het tempo nog steeds goed volhouden. De afgelopen edities van de Leiden Marathon moest ik hier toch al een beetje gaan wandelen, nu was ik continue lopers aan het inhalen. Sterker nog, in Rijpwetering, vlakbij de Poelhaven deed ik een kleine dansmove, op jawel, een disco classic, bij de kroeg aldaar 🙂

Nu verder richting Oud Ade, bij de drankpost op 32KM even stilstaan, goed drinken en weer door. Oud Ade is altijd een feestje, hier staat heel veel publiek die je er er letterlijk doorheen schreeuwt. En leuk, je ziet vaak supporters die je op diverse plekken langs de marathon al eerder hebt gezien. Ook hier weer, een groepje met opvallende “HUP HUP” borden 🙂 Oud Ade verlaat je zo op het 33KM punt en dan komt, althans, dat vind ik, het zwaarste stuk van de Leiden Marathon. Hier staat weinig publiek langs de kant en het is een stuk richting Leiderdorp waar je (bijna) altijd wind tegen hebt.

Gelukkig vandaag ‘zijwind’ en zelfs hier kon ik het tempo toch nog zo rond de 5:45 houden en was het ook op dit stuk weer inhalen geblazen. Je moet even door dit gedeelte van het parcours heen bijten totdat je bij het 37KM punt komt, langs de rivier de Zijl. In dit moeilijke stuk zou er eigenlijk een extra waterpost bij moeten, aan het begin van de Nieuweweg, de weg met de slagboom. Dat zou dit moeilijke stuk wat dragelijker maken.

Het 39KM punt, vlak voordat je de singels op gaat. Foto: Rob Pauel

Bjorn riep bij zijn eerste fotopost: “ik zie je op 37KM weer!” nou Bjorn, je lag iets verder, bij 38KM, maar het was weer fijn je te zien! Hier ga je de Spanjaardbrug over, Leiden binnen en passeer je het 39KM punt. Het zit er bijna op! Ik haal nog wat marathonlopers in maar nog meer halve marathonlopers. Je weet dat je er bijna bent maar deze laatste 3 kilometer langs de singels is eigenlijk toch ook nog een beetje killing. Hier en daar nog een beetje vals plat maar het vele publiek langs de kant sleept je er doorheen.

Een mooi punt van de Leiden Marathon is de Morspoort, op 41.5KM. Via deze westelijke stadspoort loop je het oude centrum binnen en krijg je vleugels, nadat je, nog even de laatste kuitenbijter moet overwinnen, de Rembrandtbrug, een mooie dubbele houten ophaalbrug. Nu gas erop en richting de finish. De laatste 200 meter is geweldig, zo veel publiek!

Nog even zwaaien naar Tjeerd: Foto: Athlinks

Ik geef een high-five aan Mok Scheffer, Mrs. Leiden Marathon en zwaai naar haar man Tjeerd, Mr. Leiden Marathon. Die sub 4 zit dik in de pocket en op 3:57:04 passeer ik de finishlijn! Yes!! Blijkbaar moet ik dat vaker doen, lekker een avondje gaan dansen voor een marathon 🙂

You made it RR!

Net na de finish spreekt NOS en Eurosport verslaggever Krijn Schuitemaker mij aan, presentator van de eerder genoemde podcast. Hij vroeg of ik nog even bij hem kwam voor een kort interview. Uiteraard wil ik dat maar eerst mijn medaille (wat in Leiden altijd een kunstwerkje is) en wat te drinken. Ik zoek mijn vaste “medaille-dame” op maar zij heeft deze keer de halve marathon medailles. Ik krijg van een andere dame mijn marathon-medaille maar ga toch nog even met eerstgenoemde dame op de foto.

Terugwandelend naar de finish word ik, begrijpelijk, tegengehouden door een vrijwilliger. Ik mag niet verder maar hè, ik moet even een interview doen, waarop de vrijwilliger vraagt wie ik eigenlijk wel ben. “Ik ben Leiden Marathon ambassadeur en zat in de podcast van 3 weken geleden” 🙂

Nabeschouwing van de LM23

Ik mocht doorlopen, of liever gezegd, teruglopen en bij Krijn deed ik mijn verhaal, wat je hier kunt terugzien. Leiden Marathon 2023: het was, zoals altijd weer een feest! Dank aan de organisatie en vrijwilligers voor weer een geweldige loopdag! Volgend jaar ben ik er uiteraard weer bij en dan vier ik mijn ’20 jaar Leiden Marathon: 2004-2024′ – dat gaat, zeker weten, een bijzondere loop worden!

2023 Done! op naar 2024! 

Leuk detail: de medaille gaat deze keer over de markt in Leiden. Hoe toepasselijker is dan deze fotolocatie: Het standbeeld van de visboer op de vismarkt, de finishlocatie. 

>