Enschede Marathon 2024

Voor mijn volgende marathon verslag eerst nog even terug naar 3 maart. Eindelijk! Na 14 jaar heb ik gewoon weer lekker meegelopen in de 20 van Alphen. Eerst de 1K familyrun (Levi ging als een speer!) en daarna de 20 in het businessteam van Blanksma, de sponsor van de businessloop.

Levi met zijn matties in de 1KM

Nu ik geen businessloop-coördinator meer ben kan ik weer lekker genieten van het lopen in mijn hometown. Mijn tijd van mijn vorige 20 in 2010 ga ik niet meer halen (1:19:30) maar mijn plan om 1:40 te lopen is prima gelukt (1:38:41) – Het was een mooie dag!

In ‘mijn’ straatje op naar de finish van de 20!

Na de 20 werden de marathonplannen voor 2024 in kaart gebracht. Uiteraard de Leiden Marathon waarbij ik waarschijnlijk de eerste was met inschrijven (F5, F5, F5, F5..) – Verder de 2e editie van de zomereditie van de Leeuwarden marathon in juli, de kustmarathon in Zeeland in oktober. Vlak daarna zag ik dat de inschrijving van de Slachtemarathon open is gegaan. Deze marathon wordt maar 1 x in de 4 jaar gehouden en is in 2020 niet doorgegaan. Dus ja, die wilde ik ook doen (15 juni).

Hallo allemaal, ik ben Freek!

Inmiddels is er al weer een hoop veranderd aan de planning. De Leiden Marathon* heb veranderd naar de 10KM in de middag omdat wij op die dag onze pup Freek zouden gaan ophalen en de Leeuwarden Marathon is door de organisatie geannuleerd. In plaats van de Leeuwarden Marathon ga ik de Dijkloop (42KM) doen in Delfzijl (15 december) en in plaats van de Leiden Marathon heb ik op het laatste moment gekozen voor de Enschede Marathon… en daar gaat dit verhaal over 🙂

Door Dick afgezet op een leeg Gouda CS

De Enschede Marathon had ik al eerder gelopen in 2011 dus helemaal onbekend is hij niet. De NS had extra, rechtstreekse treinen ingezet vanaf Rotterdam en Amsterdam CS zodat je om 9 uur in Enschede aankwam, een uurtje voor de start van de marathon. Heel mooi maar hoe kom ik om 6:30 uur in Rotterdam of 07:00 in Amsterdam met alleen maar een nachtbus die 1 x per uur naar Schiphol rijdt. Ik zou om 5 uur van huis weg moeten.. mmm, klinkt niet echt aantrekkelijk maar gelukkig was vriend Dick zo behulpzaam om mij op station Gouda af te zetten zodat ik daar, op een bijna leeg perron, om 06:38 op de “Rotterdam-Enschede” trein kon stappen. Nu dat geregeld was keek ik de dag voor de marathon op de website: ja, inschrijven was geen probleem, nu eerst het afzwemen van Levi voor zijn C en daarna zijn verjaardagsfeestje. Aan het einde van de middag weer naar de website van de marathon om… WFT! De marathon zit vol!!! Boehoee! ik baalde stevig! Hoe ga ik dit nu weer oplossen? Op de gok naar Enschede om te kijken of er bij de inschrijfbalie nog marathonnummers zijn, ondanks ter plekke inschrijven niet kan.

Vandaag heet ik Richard!

Nee, de gok is te groot met een treinreis van 2,5 uur heen en 2,5 uur terug..mmm ja, marktplaats.nl ! Er werden 4 startnummers aangeboden en ik deed gelijk een bod op alle 4. Ene Richard reageerde snel: van hem kon ik zijn startnummer overnemen ivm een blessure. Deze vriendelijke Fries was in Enschede omdat zijn vrouw daar ook liep en ik sprak met hem af om hem bij het inschrijfbureau te treffen. Yes! Toch nog gelukt!

In de trein stapte ik in een coupe met allemaal jong spul dat net terugkwamen van een vriendentrip naar Berlijn en waren nog behoorlijk druk, beetje te druk voor deze oude hardloper. Dus bij Utrecht CS stapte ik uit en ging verderop in de stilte coupe zitten, zo, dat was relaxt treinen naar de andere kant van NL.

Al lekker druk op het H.J. van Heekplein

Eenmaal aangekomen in Enschede liep ik richting het Saxion gebouw en vroeg waar ik een verandering van een startnummer kon doorgeven. Daar vroeg ik ook nog of ze toevallig nog startnummers voor de marathon overhadden. “Ja, een paar” en ze liet mij een stapeltje van hooguit 10 nummers zien. De gok zou dus goedgekomen zijn.. maar ja, better safe than sorry toch? Niet veel later trof ik Richard. Hij gaf mij zijn startnummer en vertelde dat hij er vanuit ging dat zijn blessure weer snel over zou zijn en hij dan de Slachtemarthon zou gaan lopen. “Leuk, dan zie ik je daar weer” zei ik tegen hem 🙂

Na het doorgeven van mijn gegevens aan de organisatie voor startnummer 840 liep ik richting het centrale plein in Enschede. Hier waren kluisjes te huur voor je spullen. Niet echt groot, een rugzak paste er nog maar net in en het was dringen wat iedereen probeerde bij haar/zijn kluisje te komen in een veel te kleine ruimte. Heel eerlijk EM organisatie: dit is niet echt een handige oplossing en 5 euro is echt te veel voor het huren van een kluisje voor een paar uur.

Lekker druk bij de start van de Marathon – Foto: organisatie Enschede Marathon

Inmiddels was het al druk bij de start en ik wurmde mij ergens tussen de hekken door en niet veel later gingen we op pad. Het was fris maar wel zonnig, helemaal mijn hardloopweer. Korte broek en korte mouwen. Beoogde tempo: 5:30 min/km – Eerst Enschede uit richting Glanerburg wat letterlijk aan Duitsland grenst. Daar maakten we lus om vervolgens via Enschede naar het plaatsje Lonneker te lopen. Het tempo vasthouden gaat goed, eigen loop ik heel relaxt. Achter mij hoor ik een man zeggen: “zo, helemaal uit Alphen aan den Rijn”? o ja, ik loop in mijn rode AAV’36 trainingsshirt. Hij, ook een Alphenaar, had een huisje gehuurd in Enschede en hoefde dus niet in alle vroegte met de trein mee 🙂

De Molen in Lonneker

Het parcours ging verder in Lonneker waar de spitsing van de halve en de hele marathon is. Regelmatig hoor ik: “Kom op Richard, ziet er goed uit Richard!” Ik lach en zwaai terug, vandaag ben ik RunningRichard 🙂

De marathonlopers maken een lusje en komen langs VLBTW, voor hen die niet bekend zijn met de Luchtmacht afkortingen, Vliegbasis Twente. Hier heb ik heel wat berichten heen gestuurd tijdens mijn diensttijd bij de Luchtmachtstaf in Den Haag. 

Splitsing in Lonneker

Deze voormalige F-16 basis (313 en 315 sqn) is in 2008 opgedoekt en wordt nu gebruikt voor evenement. Inmiddels liepen we weer terug naar Lonneker om parallel aan de halve marathonlopers te lopen richting de campus van de Universiteit Twente. De helft van de marathon zit erop, tempo nog steeds netjes 5:30 gemiddeld.

Langs de oude VLiegBasisTWente

Rond het 26KM punt lopen we over de brug van het Twentekanaal, hier maken we opnieuw een lus langs Twekkelo, wie kent het niet 😉 – wel een mooi landelijk gebied dus even genieten hier. Langzaam begin ik ook steeds meer lopers in te halen en voor dat ik het in de gaten heb gaan we weer over dezelfde brug maar dan nu op 34KM. De laatste 8KM gaan door verschillende wijken van Enschede richting het centrum. De laatste kilometers komen er aan en ik heb nog genoeg energie om te versnellen. 1KM ronden van 5:11, 5:10 en de laatste 500 meter in 4:15. Dat voelt lekker!

Mooi lopen hier in en rondom Enschede

Met een eindtijd van 3:53:51 kom ik over de finish, 5:28 min/km gemiddeld. Dik tevreden! Ik neem mijn medaille in ontvangst en loop rustig uit het finishvak. Naast mij staat een man hijgend bij te komen van zijn 42KM en grijp naar zijn kuiten. Ik zeg tegen hem: “de pijn gaat wel weer over maar de overwinning is voor altijd” Hij lacht en vraagt hoe het met mij is gegaan en of ik minstens 3 maanden hard getraind heb voor deze marathon “nou ik heb niet echt getraind maar ik liep wel lekker, tempo kon ik makkelijk vasthouden en nergens last van”.  Toen ik ‘m vertelde dat dit mijn 67e marathon was viel hij van verbazing bijna om 😉

Nog even een sprintje naar de finish. Foto: organisatie Enschede Marathon

Ik haalde mijn rugzak op en liep richting een parkeergarage waar doucheruimten waren ingericht. Ik vraag mij af of ze gewoon warm water door de sprinklerinstallatie hebben laten lopen. Hoe dan ook, ik kon weer opgefrist, na een broodje bratwurst weer richting Enschede CS wandelen en daar weer 2,5 uur relaxen in de trein.

Marathon nr. 67 in the pocket!

Het was weer leuk om de marathon van Enschede te lopen maar volgend jaar liever toch maar weer gewoon “mijn” marathon in Leiden. Op naar nr. 68, de Slachtemarathon op 15 juni – start: 06:30 in de ochtend!

*Nog even over de Leiden Marathon 2024. De 10KM werd om half 3 uitgesteld naar half 4 om alle lopers, door de enorme warmte, de ruimte te geven te finishen. Echter, om half 4 werd de 10KM afgelast. Er zijn te veel mensen onwel geworden, vooral in de halve marathon, waardoor de hulpdiensten het niet meer aankonden. Omdat de veiligheid niet meer gegarandeerd kon worden, heeft de burgemeester, op advies van de Veiligheidsregio Hollands-Midden, het besluit genomen de marathon te staken en daarmee dus ook de start van de 10KM.

De afgelaste 10KM is 2 weken later toch nog gelopen. De organisatie heeft via de Leiden Marathon app de mogelijkheid gegeven om de 10KM in je eigen omgeving te lopen, de LM 10KM on line: Op 23 mei liep ik mijn één van mijn vaste rondjes door de polders met 4:40 km/min gemiddeld en kon de laatste kilometers nog versnellen naar 4:34, 4:27 en 4:20. Tevreden met mijn eindtijd van 45:59 min. Ik kijk nu alweer uit naar de 42KM van de Leiden Marathon 2025.

Lekkere snelle 10KM online in de LM24

Voor wie het leuk vindt: hier alle data van deze 3 evenementen:

>