Mijn Sportvasten dagboek

De komende 10 dagen staat mijn blog in het teken van Sportvasten. Mogelijk heb je al het Sportvasten verhaal van Laetitia gelezen die 22 september haar ervaringen heeft geplaatst op mijn blog.

Vandaag ben ik begonnen met de 10 daagse Sportvasten kuur. Al veel sporters zijn mij voorgegaan die goede resultaten hebben geboekt met deze training. Voor wie niet bekend is met Sportvasten: het is geen dieet om af te vallen, het is een training waarbij het lichaam switcht van suiker naar vetverbranding en daardoor vitaler en gezonder wordt… en ondertussen verlies je ook een paar kilo wat natuurlijk ook leuk is. Na de sportvastenkuur blijf je in deze gezonde vetverbranding door regelmatig sporten en een aangepaste voeding. Na de kuur voelt 90% zich 10 jaar jonger en herboren.

Ik wil geen heel technisch verhaal houden. Als je meer wilt weten over de achtergrond kun je dit lezen op Sportvasten.nl of via mijn Sportvasten Coach Esther Devilee. De bedoeling van dit dagboekje is om bij te houden hoe het mij vergaat. Sporters die reeds de switch hebben gemaakt zullen zeker dingen herkennen, alle anderen informeer wat ik de komende 10 dagen met Sportvasten aan het doen ben.

Mocht je hier verder geen interesse in hebben, no problem, kom dan vanaf 29 oktober weer langs op mijn blog voor ander nieuws:


Dag 1:

Dit is de eerste van de 3 afbouwdagen. Deze dag worden alle dierlijke eiwitten en vetten weggelaten. Deze kunnen de z.g. metabolic switch van suiker- naar vetverbranding verstoren. Deze dag eet best nog redelijk veel. Ik begon de dag met 2 stuks fruit en een glas sap. In de middag een lekkere salade met tomaat en olijven en ‘s avonds wokgroenten met rijst. Behalve het eten gebruik je over de dag ook nog diverse supplementen zoals extra onverzadigde visolie en Cal/Mag/Zink tabletten.

Het ontbijt van dag 1

Tijdens de sportvastenkuur train je elke dag… en die moet best pittig, in 80-85% van je maximale hartslag, dus dik zone 3. Vanavond in de 30 minuten 6,65km gelopen, tempo 4:31min/km (13,3 km/u) bij een gemiddelde hartslag van HF 156. Dat ging best goed.. maar dat zal morgen wel anders worden.


Dag 2:

Afbouwdag 2 lijkt veel op dag 1. Vandaag worden dierlijke en zetmeelhoudende voedingsmiddelen vermeden. Door zetmeelbronnen te vermijden wordt de inname van suiker verder beperkt. De dag begint met 2 stuks fruit en een glas sap, tussen de middag at ik hetzelfde als in de avond van dag 1, dus wokgroenten met rijst en ‘s avonds twee flinke kommen groentensoep. Die vulde best goed. De metabolic Switch poeder waarmee je 3 x per dag een halve liter water mee aanmengt heeft niet echt smaakje. Mijn spa blauw wordt er niet echt lekkerder op maar ach.. af en toe een beker koffie zonder suiker is inmiddels goed te doen.

Mijn hartslagband van mijn Garmin Forerunner 310 werkte niet echt lekker meer maar ik had gelukkig de nieuwe, zachte band van de Forerunner 610 nog. Deze werkt prima in combinatie met de ‘oude’ Forerunner modellen. Vanavond is er natuurlijk ook weer precies 30 minuten gelopen. Ik vreesde dat het moeilijker ging dan gisteren maar het tempo en de hartslag waren op goed te doen. 6,73KM, gemiddeld tempo 4:28 (13,5km/u) en een iets lagere hartslag dan gisteren, 154 gemiddeld.

De dag voor dat ik begon met sportvasten woog ik 73,3KG (ik had nog even uitgebreid gegeten op de laatste dag dat het ‘mocht’.. normaal zit ik rond de 73,0) en mijn buikomvang was 90cm. Ik zal morgenavond de gegevens doorgeven hoe ze dan zijn. Gisteravond heb ik ook even, voor dat ik ben gaan slapen, mijn hartslag in rust gemeten. Op één op andere manier is mijn HFrust ‘s avonds laat lager dan wanneer ik wakker wordt. Deze was 44 bpm. Aan het einde van de sportvasten kuur zal ik hem
nogmaals meten.

En zo sta je je eigen wokmaaltijd klaar te maken in het JVC restaurant

Roberto stelde in de comments de vraag naar de kosten van het sportvasten: Het hangt er een beetje vanaf. Prijzen zijn in overleg met de Sportvasten coach want er zijn verschillende pakketten met en zonder maxtest, voedingsanalyse etc. Als groep, vanaf 3 personen, krijg je ook weer een speciaal tarief maar je moet uitgaan van een prijs vanaf € 275,-

Morgen afbouwdag 3, dan wordt het eten vloeibaar: groente en fruitsappen… velen noemen dit de moeilijkste dag… tot morgen dan maar!


Dag 3:

Vandaag was afbouwdag 3. Hierin gaat je lichaam over naar vloeibaar voedsel en een lagere inname van calorieën en suikers. Door de beperkte inname van suikers worden de door sport verbruikte spiersuikers niet meer aangevuld. De dag begon met 2 glazen (2 x 150ml) verse sinaasappelsap. Ondanks dat dat weinig lijkt vulde het behoorlijk. Om 12:00 uur nam ik opnieuw 2 glazen verse sinaasappelsap. Ik merkte wel dat de energie in mijn lichaam minder aan het worden is. De hele dag had ik een licht gevoel in mijn hoofd.. niet zo verwonderlijk. Eenmaal thuis mocht ik om 18:00 uur 3 glazen tomatensap. Velen gruwen al bij de gedachte maar echt vies is het niet. Na een koud glas sap had ik de tweede opgewarmd. In de magnetron was niet zo’n goed plan… (kon ‘m daarna ff schoonpoetsen van binnen :)) dus dan maar met een pannetje warm gemaakt. Een glas tomatensoep… dat was best te doen… en dan.. het lopen…

3 glazen tomatensap als avondeten... voor een keer lukt het wel 🙂

Ik had er al rekening mee gehouden dat dat zwaarder zou gaan worden. Dat klopte wel: Mijn hartslag ging al snel richting de 160 terwijl de snelheid zo rond de 12,5km/u bleef. Mogelijk had het er ook mee te maken dat ik met korte mouwen tegen de wind in liep.. brrr.. maar na 2KM ging het wel.. tempo ging wat omhoog en mijn hartslag weer wat naar beneden. Bij 4KM voelde ik mijn benen echt wel zwaarder worden en het tempo liep een klein beetje terug. Ondanks dat nog steeds weinig verschil met de afgelopen dagen: 30min, 6,5km, 4:37 min/km (13,0km/u), gemiddelde HF 155 bpm.

Om 22:00 uur nam ik mijn laatste glas warme tomatensap en zo ging dag 3 ook voorbij. Voor mijn gevoel breken nu de 2 zwaarste dagen aan, de sapdagen. Ik heb deze bewust in het weekend laten vallen zodat ik niet te veel inspanning hoeft te leveren. Mogen moet ik zien door te brengen op totaal 3 x 150ml sap. En zal ik 3 uur na het sporten een urinetest moeten doen om te zien of de metabolic switch gemaakt is. (de overgang van suiker naar vetverbranding). Mijn gewicht is 2,3KG afgenomen en mijn buikomvang 1,5cm geslonken. Tot nu toe ervaar ik sportvasten als redelijk tot goed te doen. Morgen weer meer… Nu maar op tijd naar bed..


Dag 4:

De eerste echte sapdag… ik had mij er al ingesteld dat dit een zware dag zou worden. Bewust heb ik de sapdagen in het weekend laten vallen. Geen plannen gemaakt en wat rustige klusjes in huis gedaan. Ik stond laat op.. dat scheelt weer tijd… het ontbijt was 150ml (3/4 longdrinkglas) appelsap. Toch wel apart dat je lichaam went aan weinig eten… nou ja, zeg maar niets… behalve dan de supplementen, water, thee, koffie en de sapjes. Om 12:30 u nam ik 150ml grapefruitsap en ging daarna de 30min lopen. Al snel voelde ik zware benen. Mijn hartslag ging al snel hoger dan de afgelopen dagen, soms richting de 160 waarbij ik de 13km/u nog maar net vast kon houden. Na 4KM had ik het gevoel dat ik de laatste 5 kilometers van een marathon aan het lopen was. Dit is echt pittig. In de laatste 3 minuten kwam een AAV’36 maatje naast mij fietsen en ik legde hem uit wat sportvasten inhield. Dat was best een vermoeiend gesprek, ik had duidelijk weinig energie in huis. In die 30min legde ik 6,5KM met een tempo van 4:37 min/km (13,0km/u) af. Gelijk aan gisteren maar mijn gemiddelde hartslag was 3 slagen hoger: 158

Eenmaal thuis nam ik een glas water en ging snel douchen en moest nu 3 uur wachten voor de urinetest waarop ketonen wordt getest. Ketonen worden gevormd wanneer het lichaam een deel van zijn eigen vet verbrandt en dat indiceert de “metabolic switch” .. ik was wel een beetje gespannen. Als de switch vandaag niet zou komen zou dat betekenen dat ik mogelijk 3 sapdagen moest gaan houden. Echt veel zin had ik daar niet in.

De paarse indicatie geeft de Switch aan

De middag deed ik verder rustig aan en ging ook nog een uurtje op bed liggen wachtend tot het tijd voor de test was. Met spanning keek ik naar het derde stipje op de strip. Deze moet paars uitslaan… langzaam veranderde hij van wit naar licht paars… yes! Ik maakte een foto en mailde ‘m door naar Coach Esther en vlak daarna belde ik haar. Ze feliciteerde mij met de switch. TOP. Blij nam ik mijn avondeten: 150ml appelsap. Nu morgen nog één sapdagje… Denk dat ik maar weer vroeg naar bed ga, want ik heb voor het eerst in de kuur écht een knorrende maag… toch kan ik allerlei verleidingen prima weerstaan. De kids eten hun bakje chips en ik zit aan het water… maar stiekem verlang ik al naar de appel en de kiwi die ik maandagmorgen weer mag 🙂


Dag 5:

Na een dag sapvasten volgende er vandaag nog eentje. Ook deze dag moest ik dus doorbrengen op 3 glazen sap. Ik koos ervoor om ‘s ochtends en ‘s middags appelsap te nemen en ‘s avonds grapefruitsap. Ik was vroeg opgestaan (08:00u) want ik had best wel een knorrend maagje. Daarna maar weer gaan slapen tot 10:00 uur. Op zich voelde ik mij niet naar maar ik merk wel dat ik licht in mijn hoofd ben en dat dat wat concentratie problemen met zich meebrengt. Vooral met letters tikken wil ik nog wel eens iets omdraaien (ik tikte net al lekkers ipv letters). De dag bracht ik door met was klusjes in en om het huis en ging om 13:00, na mijn glaasje sap, hardlopen.

Ik had wel verwacht dat het nu echt pittig zou worden. Mijn hartslag ging al snel naar de 150 toe en het tempo wat ik de afgelopen dagen nog kon lopen bij plusminus 155bpm, ongeveer 13km/u, ging nu echt niet lukken. Met moeite haalde ik 12km/u (5:00km/km). Weer zware benen… In de 30min liep ik precies 6km met een gemiddelde hartslag van 157. Thuis snel douchen en 3 uur wachten voordat ik de urinetest mocht doen. De schuur opruimen is nou niet echt een klusje wat je moet doen als je een sapdag hebt maar het ging wel goed. Om 17:00 kon ik Esther bellen en haar doorgeven dat de testresultaten gelijk waren aan die van gisteren:

De resultaten op sapdag 2

De bovenste rij meet bloedsuiken en die moet (oker)geel blijven, de middelste rij meet vitamine C. Ik houd blijkbaar vitamine C vast maar dat is geen probleem. De laatste geeft aan de de switch nog steeds aanwezig is. De zwaarste dagen zijn nu voorbij. Ik mag gaan opbouwen wat inhoud dat ik a.s. donderdag klaar ben met kuur. Als het goed is gaat vanaf morgen het “joepie” gevoel beginnen.. ik ben er klaar voor!


Dag 7:

Ja, ik hoor je denken… waar is dag 6 gebleven.. nou, weg.. Dag 6 is een optionele sapdag als je de switch nog niet in dag 1 hebt gemaakt, dus ik mocht vandaag beginnen met opbouwdag 1 van 4. Het principe van de eerste opbouwdag is het lichaam weer te laten wennen aan vaste voeding en de spijsvertering weer op gang te laten komen. De inname van suiker en koolhydraten blijft relatief laag. De calorieën worden voornamelijk ingenomen uit olie- en eiwitrijke voeding.

Afhankelijk hoe je je voelt hoef je vandaag niet te sporten. Nu voel ik mij prima maar een dagje niet lopen is wel lekker. Even een dagje rust om de spieren te laten herstellen. De dag begon overigens met fruit, een appel en een kiwi. Die appel was een heerlijk maaltje maar onwijs veel voor mijn gevoel. De kiwi heb ik 2 uur laten bij JVC opgegeten. De middag bestond uit een salade met olijven en tomaat. Die had ik thuis al klaar gemaakt maar dat beviel niet zo goed. Kan dat beter gewoon vers maken op mijn werk. De pistachenootjes blijven een heerlijk toetje. ‘s Avonds mocht ik kipfilet. Ik at ‘m in kleine stukjes en het was heerlijk. De broccolli vond ik niet zo geweldig … tot ik er later achterkwam dat ik ‘m wel moest koken ipv wokken 🙂 nou ja, een haas moet toch ook wat te knagen hebben?

Eindelijk weer eens lekker kipfilet

Vanochtend voelde ik mij goed. Had geen last van een hongergevoel. Blijkbaar went je lichaam snel aan het weinig eten wat je binnenkrijgt. Wat ook opvallend is, is dat ik voor dat ik met sportvasten begon al weken lang last had van een loopneus, ookwel snotkop en dat is nu helemaal weg. Toeval? Misschien… voorlopig ga ik lekker door met opbouwen en morgen weer lekker lopen en dat joepiegevoel… tja, ik vind het moeilijk te zeggen of ik dat nu al heb… ben eigenlijk altijd wel joepie 🙂


Dag 8:

De 2e opbouwdag! Beetje gelijk aan gisteren. Ook nu neem je meer calorieën tot je uit eiwit- en olierijk voeding. Vanochtend at ik kwark.. jemig, ik kan mij niet meer herinneren waneer ik dat voor het laatste gegeten heb.. maar dat is decennia geleden. Een bak van 200ml met stukjes appel.. daar was ik wel het hele ontbijtnieuws mee bezig. In de middag weer een salade als gisteren met olijven en tomaat en een extra groot toetje, het dubbel aantal pistachenootjes: 100 gram. Jammie! Het avondeten bestond uit gewokte spinazie met 3 gekookte eitjes en dat was om te smullen… en ja, toen weer lopen… nou, dat viel niet mee…

Natuurlijk maakte ik weer de fout om te vroeg te beginnen met mijn lange tight. 9 graden is nog warm zat voor een korte… sterker nog.. ik neem mij altijd voor om pas onder de 5 graden een lange broek aan te trekken maar het voelde koud aan.. wat het dus niet was. Weer een rondje van 30min maar het was hard werken om op tempo te komen. Benen voelden nog steeds erg zwaar. Ik merkte wel dat mijn hartslag lager was maar ik kreeg mijn tempo niet omhoog om naar die 155 slagen per minuut te gaan. Ik vraag mij af hoe andere “sportvasters” deze 2e opbouwdag ervaren hebben, qua lopen.

Ik bleef weer, net als zondag, hangen op 12km/u maar ipv de 157 bpm van die dag liep ik nu de 6KM in een gemiddelde van 149 bpm. Een stuk lager, dat wel maar eerst moet ‘de pap’ weer uit mijn benen zijn. Die 149 is overigens nog niet mijn ‘oude’ niveau. Al eerder liep ik trainingen van 12km/u gemiddeld waarbij mijn hartslag op 143-145 lag… dus ik ben benieuwd wat het effect zal zijn als ik de sportvastenkuur heb afgesloten. Want uiteindelijk doe ik het daar voor.. sneller lopen in een lagere hartslag.

Urinetest bij opbouwdag 2

Om 23:30 uur mocht ik weer een urinetest doen. De uitslagen moet ik nog even met Esther doornemen maar als ik het zo zie ben ik nog steeds in de switch, de onderste rij geeft aan dat ik nog steeds met vetverbranding bezig ben. Het vakje kleurde na de foto zelfs nog meer paars. De overige waarden zijn gelijk aan de vorige dagen, dus prima. Morgenochtend mag ik 300ml kwark met fruit.. hoe ga ik dat allemaal naar binnenkrijgen? 🙂


Dag 9:

Vanochtend even overleg gehad met coach Esther. Dat mijn ketonenwaarde (de laatste stip) van 3 naar 5 ging geeft aan dat ik toch een kleine verandering in mijn eten moet aanbrengen. De komende twee dagen moet ik verdeeld over de dag 1 liter appelsap drinken. Niet vervelend, erg welkom trouwens, want ik miste mijn sapje ‘s ochtends… best raar als je de afgelopen dagen alleen maar op sap heb geleefd.

Zo kreeg ik ook vanochtend de vraag op twitter van Trilianne wat ik nou het meest qua eten/drinken nu tijdens de kuur. Nou, mijn glas appel- of sinaasappelsap bij het ontbijt dus en verder zou ik wel weer eens een lekkere donkere boterham met kaas willen eten. Als sinds dag 1 eet ik geen brood meer… en o ja, mijn fisherman’s friend snoepjes in de auto.. die ga ik echt weer nemen binnenkort 😉

Hoe is de dag verder verlopen? Ik begon met een ontbijt van 300ml kwark met een halve banaan en een kiwi. O ja, en ook nog een hard gekookt ei … maar die zat niet door de kwark 😉 Die kwarkhap bevalt mij goed. Ik denk dat ik dat er maar in houd. De banaan en kiwi geven de kwark een lekker smaakje. Goed te doen. Tussen de middag weer een olijven/tomaat salade maar deze keer mocht er 100gr tonijn uit blik bij, en dan ook nog 100 gram pistachenootjes toe… wat een feestje!

Mijn dagelijkse 'toetje' -- heerlijk!

Het avondeten was ook alweer lekker: wokgroenten met stukjes kipfilet en een toetje.. yep, weer pistachenootjes. Bij het eten mocht ik ook een glas appelsap nemen en dat was ook geen straf… daarna.. het lopen: Inmiddels ken ik het stukje Dijkslootpad – Ridderbuurt uit mijn hoofd. Het is een rondje van ongeveer 6,5KM die ik elke dag neem. Per dag draai ik wel de richting om want anders wordt het zo saai he? Vanavond weer korte broek aan (lekker) en hobbelen.

Het ging iets beter dan gisteren. Benen voelde nog wel zwaar aan en ook nu weer moest ik flink werken om naar de 155 slagen per minuut te gaan. De zwaarheid in mijn benen voelde ik vooral in mijn kuiten. Op het Dijkslootpad liep een hardloper voor mij die wel een lekker tempo had… och, laat ik er maar achter aan gaan. Af en toe keek hij om … misschien dat hij wel af te schudden maar na een kilometer sloeg hij het bruggetje richting de Ridderhof over en stopte met hardlopen… mmm, toch iets te veel voor hem? hihi.. ik liep door voor mijn resterende 4KM en probeerde wel naar die 155 bpm te komen. Soepel gaat het nog niet maar Esther verzekerde mij dat dat goed komt en dat ik geduld moet hebben… ik zit pas in mijn opbouwfase… De 30 minuten werd een loop van 6,37KM in 4:43min/km (12,7km) met een gemiddelde hartslag van 152 bpm. Het gaat dus wel steeds beter.. dat wil zeggen.. ik zit al bijna weer op mijn ‘oude’ niveau. Daarna moet die soepelheid weer terug, mijn snelheid omhoog en hartslag omlaag. Over twee of drie weken zal ik zeker in dit verslag nog een conclusie plaatsen.

Het is misschien wel leuk om even deze blogpost van plaatsgenoot Marinka te lezen. Zij heeft 4 weken geleden haar sportvastenkuur gedaan en beschrijft in haar bericht van vandaag hoe het sportvasten haar hardloopprestaties hebben verbeterd

Morgen de laatste dag van het sportvasten. Qua eten zal hij er grotendeels gelijk uitzien als vandaag. Op deze laatste dag moet ik ook nog 1 liter appelsap innemen verdeeld over de dag om de ketonen indicator naar beneden te brengen. Zojuist heb ik nog een urinetest gedaan om die waarde, die gisteren van 3 naar 5 liep te controleren. Vandaag bleef hij tussen de 2 en 3 hangen maar liep later toch weer door naar de 4. Nog niet helemaal goed dus. Morgen meer hierover. Nu eerst maar slapen 🙂


Dag 10:

YES!! Ik heb mijn 10 daagse (nou ok, 9 daagse) Sportvastenkuur afgerond!! Een goed gevoel dat ik vanaf morgen weer normaal mag eten en drinken. Straks ga ik even een kleine opsomming geven doe ik deze kuur ervaren heb maar eerst even de dag doornemen:

Voor de laatste keer mengde vanochtend mijn flesjes wat met het metabolic switch poeder (“the magic powder”) heerlijk.. want ik ben er nu wel een beetje klaar met dat witte poeder in mijn lekkere flesjes Spa Blauw. In bed at ik mijn bak kwark met banaan en kiwi, weer erg lekker en ‘s middags een salade met olijven/tomaat en nu met stukjes kip erbij. Toch was ik die middag moe en duf. Op de zaak was het een hele rommelige dag en dat had blijkbaar zijn uitwerking in combinatie met het sportvasten. Voelde mij niet echt topfit. Op aanraden van Esther dronk ik flink veel appelsap en ook het moe zijn hoorde bij het stadium waar in nu in zit. Na de kuur ga je nog wat andere supplementen slikken zoals ijzer om het herstel te bespoedigen.

Eenmaal thuis had ik eigenlijk geen fut meer… lopen zag ik ook al niet meer zitten dus bood Mrs. RR aan om mijn potje te koken: uitgebreid diner met spinazie, kip en rijst… man, ik kon het niet eens op…. maar mijn toetjes wel natuurlijk.. heerlijk, die pistachenootjes. Daar leefde ik weer van op en om 20:30 uur ging naar buiten voor het laatste rondje van 30min. Op verzoek van Esther liep ik wat rustiger vanavond. Ontspannen tempo want de beentjes zijn nog steeds zwaar. Ondanks dat het lopen nog niet heel soepel ging, was mijn hartslag nu al lekker laag. Na 30min had ik 5,42KM gelopen in een tempo van 5:31min/km (10,9km/u) met een gemiddelde hartslag van 131 bpm… kijk daar wordt een mens blij van… en dan zit ik nog in mijn opbouwfase… ben benieuwd hoeveel mijn hartslag nog gaat zakken!!

Make the switch - foto: Sportvasten.nl

Hoe kijk ik terug op de afgelopen dagen… dat is denk ik de vraag die veel aankomende ‘sportvasters’ willen weten:

Sportvasten vind ik grotendeels een ‘mind-thing’ – Als je het wilt kun je het. Je lichaam went aan het afbouwen van het vaste voedsel. Probeer net als ik, je sapdagen, in het weekend te plannen. Ik vond dag 4, dus mijn eerste sapdag, het zwaarst. De 2e sapdag was, ondanks dat je maar 3 glazen sap drinkt over de hele dag, goed te doen. Andere ‘ongemakken’ zijn: de zware benen met het lopen in de sapdag en de opbouwdagen. Het gevoel dat je minder fut hebt en een licht hoofd kan soms ook vervelend zijn om nog maar niet te spreken over geprikkeld zijn. Zeker in de sapdagen kon ik niet zo veel hebben. Daarom bij deze ook mijn excuses naar Mrs. RR en mijn smurfjes dat ik soms een beetje ‘chrumpy’ was….

…maar ook mijn dank naar mijn gezin dat ze mij zo gesteund hebben. Ze aten al voordat ik thuis kwam zodat ik er geen last van had. Lief dat ze rekening ermee hielden maar ik kon er wel goed tegen. Bij het broodjes smeren voor de kids of chips in een bakje stoppen ondervond ik geen moeite… nou ja, behalve op de patatdag dan.

Bijkomend leuk voordeel: mijn gewicht is van 73,3KG (de dag voor de kuur) naar 69,3KG gezakt en mijn buikomvang is geslonken met 3 cm van 90 naar 87. MIjn gewicht zou ik het liefst op 70KG, prima hardloopgewicht voor mij.

Vanaf morgen begint het echte opbouwen weer en zal ik weer mijn normale trainingen gaan oppakken. Rustig uitbreiden naar het echte werk. De eerste test heb ik zondag 6 november als ik Nesrine mag gaan hazen naar een Sub 40 op de 10KM in Mijdrecht. Zoals hierboven al beschreven zal ik over 2 of 3 weken een aanvulling doen op dit dagboek wat het effect van het sportvasten echt is.

Voor nu, alle lezers dank voor julllie support en leuke reacties en natuurlijk dank aan coach Esther voor haar begeleiding van voor, tijdens en straks na deze Sportvasten kuur!

A.s. zaterdagnacht gaan we eerst nog een klein feestje bouwen in Steenwijk en Tuk tijdens de TiedKwiet. Geen tempowerk (kan ik ook nog niet) maar lekker 17KM dikke funrun! De kerstverlichting ligt al klaar!!

Een update op dit dagboek lees je in mijn blogpost van 20 november.

Vandaag, 31/12/11 heb ik als reactie achtergelaten:

Eindconclusie

Ik heb het commentaar van NOC*NCF gelezen. Ik kan daar niet zo veel mee. De bedoeling van sportvasten was om te zien of ik in Purmerend duidelijk beter liep dan in Eindhoven. De uitkomst is bekend. Na 35KM besloot ik niet meer door te lopen op een eindtijd van 3:01 of 3:02 maar gewoon lekker rustig uit te hobbelen naar 3:11 uur.

Purmerend was bij nader inzien ook wel heel kort op Eindhoven en mijn voorbereiding was niet zo uitgebreid. Wat ik wel merk aan sportvasten is dat ik sneller terug ben op mijn gewicht (bv na de kerstdagen waar ik toch echt veel gegeten heb, voor mijn doen) en dat ik dat dan beter kan vasthouden. Ook mijn hartslag is nog steeds een aantal slagen lager dan bij dezelfde inspanning voor het sportvasten. Ik heb mijn eetpatroon niet veel veranderd. De kwark met fruit of muesli is het enige dat ik vast heb gehouden. Verder eet ik gewoon normaal, snoep praktisch niet en loop nog steeds lekker. Ik merk wel dat ik minder behoefte heb aan zoete sportdranken, maar een zoetje (was 2) in mijn koffie gebruik ik nog steeds.

Of je nu kiest voor sportvasten of sportvatsen zoals regelmatig over twitter gaat… dat moet je zelf weten. Ik heb sportvasten gedaan om te kijken wat het voor mij doet, alleen dan kun je er een uitspraak over doen is mijn mening. Ik vond het sportvasten niet moeilijk om te doen en ik heb er geen spijt van, het heeft mij dan misschien niet het gewenste resultaat opgeleverd in Purmerend maar er komen in 2012 nog genoeg uitdagingen aan!

Meer info via Esther’s website: Sport Zeker en Vast.

>