Four Rivers Marathon

Op zondag 6 februari zou de Two Rivers Marathon in Zaltbommel plaatsvinden. Deze, eerste marathon in het nieuwe jaar, is altijd traditiegetrouw goed voor een koude en gure 42,195 kilometer. De naam van deze marathon is afgeleid van de Two Oceans Marathon, een ultraloop van 56KM in Zuid-Afrika. De Two Rivers loopt niet van oceaan naar oceaan maar tikt wel de twee grote rivieren aan waar Zaltbommel tussen ligt: De Waal en de Maas. Sinds de eerste editie van de Two Rivers in 2016 geldt deze marathon dan ook al officiële kwalificatiewedstrijd voor haar grote broer in Kaapstad. 


In 2019 heb ik de Two Oceans marathon al gelopen met loonmaatje John de Boer en ik had er alweer zin in om deze nogmaals te lopen in de 2022 editie. Jammer genoeg gooide de corona-maatregelen roet in het eten en werd de marathon verplaatst van 6 februari naar zondag 24 april 2022. Geen marathon in februari dus… of toch wel?

Mijn eerste editie van de Two Rivers Marathon 2019


Al snel had ik een alternatief plannetje bedacht. Niet de Two Rivers maar de Four Rivers. Met Afstandmeten.nl ging ik aan de slag en bedacht een route vanuit Rotterdam naar Alphen aan den Rijn waarbij er niet twee maar vier rivieren zouden worden aangetikt. Bijvoorkeur zou de start plaatsvinden onder één van de iconen van 010, de Van Brienenoordbrug. Langs de Nieuwe Maas naar de Hollandse IJssel, daarna langs de Gouwe en nog een stukje Oude Rijn. De route kwam uit op z’n 35KM, te kort voor de marathon dus ergens moet er een stukje worden aangeplakt. Als ik nou bij Waddinxveen door de polders richting Zwammerdam loop en dan daar langs de Oude Rijn naar huis loop, hoeveel kilometer is dat? Krijg nou wat, precies 42,2KM – hoe verzin je het? 🙂

Start van de Four Rivers Marathon – Rivier nr. 1: De Nieuwe Maas

De route is bekend! Nu nog even wat gelletjes inslaan en dan op pad. De weerverwachting voor 7 februari was slecht, heel slecht. Heel veel regen en heel veel wind. Voor de zekerheid had ik op de avond ervoor ook maar een hardloopjack klaar gelegd. Iets waar ik eigenlijk nooit in loop. De nacht op zaterdag van zondag liep niet lekker. Ik sliep slecht en voelde mij ‘s ochtends niet topfit, in ieder geval niet fit genoeg om 42KM te lopen. Ik besloot de Four Rivers maar een weekje uit te stellen en een wandeling door de regen te doen.

Op naar Krimpen aan den IJssel – voor je het weet ben je er doorheen


Op zondag 13 februari was het in ieder geval droog maar nog wel steeds veel wind maar gezien dat de wind uit het zuidwesten kwam was dat wel gunstig. Bijna de gehele route wind in de rug. Mijn lief bracht mij naar Rotterdam, samen met onze kleine man. Onder de eerder genoemde brug nam ik afscheid van hen en maakte mij klaar voor de start. Thermoshirt met lange mouwen, mijn Two Oceans shirt eroverheen, korte short, handschoenen en mijn waterzak op mijn rug. Daar moest het wel mee lukken. Nog even een kort live verslag op Facebook en dan van start. Tijdens mijn verhaaltje groet ik twee hardlopende dames die de kant op gaan die ik niet veel later ook zou volgen. 

Door Oudekerk aan den IJssel – een leuk dorpje


Na het kleine stukje langs de Oude Maas gaat de route verder langs de IJssel. Eerst aan de kant van Capelle maar na 3KM zou ik de brug overgaan naar Krimpen om aan de andere kant van de IJssel verder te gaan. Kort na mijn start zag ik de twee hardlopende dames voor mij. Ik haalde ze in en maakte even en kort praatje met hen. “Vlog jij?” Vroeg een van hen. Nee, ik vlog niet maar ik blog nog wel een beetje. Zij zouden ongeveer 21KM dezelfde route volgen om in Gouda even te gaan lunchen. Ook een leuk plan! Ik zei de dames gedag en ging de brug over naar Krimpen aan den IJssel. Collega Ton die op de IJsseldijk woont wist dat ik langs zijn huis zou lopen en stuurde mij al een berichtje: “Ehm, hoe laat?” – Ik belde hem al lopend op om te zeggen dan ik over zo’n 10-15min langs zijn voordeur zou lopen. Nee, dank je, ik kom niet binnen en hoef ook geen koffie maar stop wel even voor een kort praatje.

Het pontje naar Moordrecht


Ton en zijn vrouw stonden mij al op te wachten. Even kletsen over hun wintersportvakantie en ik vroeg aan Ton of hij mijn handschoenen mee kon nemen naar de zaak. Die had ik niet meer nodig en scheelt mij weer 37km meenemen 🙂 – Na een paar minuten ging ik weer verder, langs de IJssel richting Ouderkerk aan den IJssel. Een leuk rustig dorpje met mooie, oude huizen langs het water. De route liep verder richting Gouderak, een nog kleiner plaatjes met een veerpontje naar de overkant, Moordrecht. Die kant van de IJssel had ik al eerder gelopen. De route aan deze kan van de IJssel is geheel nieuw voor mij en daardoor ook leuk om te lopen.

Rivier nr. 2, de Hollandse IJssel, kan ik afvinken


Bij het 19KM punt ging ik de brug over. Hier is een Y splitsing, rechts gaat de IJssel verder en links af vormt zich het Gouwe Kanaal wat overgaat in de Gouwe. Die laatste was de derde rivier in het lijstje. Via Gouda liep ik langs de Gouwe richting Waddinxveen. Al hardlopend belde ik met goede vriend Stephan, die in Boskoop woont. Ik had ‘m in de eerste week van februari gevraagd of hij een stuk mee wilde fietsen. Even bijkletsen want ik had ‘m al lang niet meer gesproken. Hij vond het een leuk idee maar omdat mijn marathon nu een week was verschoven vroeg ik ‘m aan de telefoon of hij toevallig deze zondag tijd had.

Verder langs de Gouwe naar Waddinxveen


Helaas kreeg hij bezoek ‘s middags en kon niet mee fietsen. Jammer want een beetje support kon ik wel gebruiken in de lange rechte stukken die nu volgden. Na een half uurtje ging mijn telefoon, hé, daar is Steef weer! “Waar ben je nu? Ik kom toch naar je toe!” hee, dat vond ik cool! Ik vertelde hem dat ik net het 26KM punt had bereikt en de Gouwe over zou gaan richting Boskoop. “Ken je de Middelbrugseweg? Fiets die helemaal af dan kom je mij vanzelf tegen”

Rivier 3, de Gouwe: done!


Blijf het vreemd vinden dat er in Boskoop een Middelbrugseweg is. Als onbekende bezoeker van deze plaats met boomkwekers zou je toch bijna denken dat je helemaal niet in Zuid-Holland bent 🙂 – bij zo’n 27KM kilometer zag ik Steef, hij draaide om en fietste mee. Lekker, want dit is nou net zo’n zwaar punt in de Marathon. Even bijkletsen over van alles ging ik er vanuit dat hij bij het 31KM terug zou fietsen naar huis maar hij ging lekker mee.

Je zou toch bijna denken dat je helemaal verkeerd gelopen bent 🙂


Via de polders liepen/fietsten we door richting Zwammerdam. Daar aangekomen vroeg hij: “Red je het vanaf hier?” – Nou, dat moet wel lukken. Zit nu op ruim 36KM en ben nu wel over het ‘dode punt’ heen. Ik bedankte Steef en hij ging via de westoever van de Oude Rijn terug richting Boskoop. Ik liep door Zwammerdam heen om daar de brug over de Rijn te pakken en aan de oostoever van de vierde rivier van vandaag te lopen. Nog zo’n 5KM en dat zit deze er weer op.

Dank voor je support Stephan!


Ik hobbelde door naar Alphen aan den Rijn. Deze route heb ik al ontelbare keren gelopen en in een soort van trance kwam ik aan in mijn hometown. Nog even een foto op de Steekterbrug. Hier kruist de Oude Rijn met de Gouwe waarmee dit het eindpunt is van de vier rivieren. Nu nog de laatste kilometer naar de finish. Zou Afstandmeten het bij het juiste eind hebben, is mijn voordeur echt het eindpunt van de Marathon? Bij de brug van Krimpen had ik de rotonde daar een beetje afgesneden dus kom ik wel goed uit? Maar alles klopte, thuis aangekomen moest ik nog z’n 20 meter doorlopen waarna mijn Garmin op 42.2 sprong. Eigenlijk 5 meter te veel maar hè, marathon 59 zit erop!

Rivier nr. 4, De Oude Rijn – de laatste in de serie. All done!


Ik drukte mijn Garmin uit op 4:03:38 – mooie tijd! Onderweg heb ik eigenlijk nergens gewandeld. Alleen even hier en daar bij de foto- en sanitaire stops. Tel daar nog een paar minuten bij op voor een praatje met Ton en Stephan. Het zullen zo’n 10 minuten totaal geweest zijn maar deze marathon gaat de boeken in met 4:03:38 als eindtijd.

Finish voor de deur! Marathon 59 in the pocket!


Ik ben tevreden, ondanks weer minimale voorbereiding deze marathon makkelijk gelopen. Ok, windje mee helpt maar het blijft toch een heel eind weer. De marathon sloot ik af met een lekker warm en lang bad. Nu op naar de volgende 42.2KM, de Two Rivers marathon op 24 april!

>