3 x Leiden Marathon 2015

De Leiden Marathon. De vaste RunningRonald.nl lezers weten het al, ik heb wat met deze marathon. Reeds 12 x gelopen, geen enkel jaar gemist na mijn allereerste hardloopwedstrijd, de 10KM in 2004, en ja, in Leiden dus. Dit jaar bestaat de Leiden Marathon 25 jaar dat is een mooie reden voor een feestje.

Vanwege het NK Halve Marathon is de 5KM verplaatst naar de zaterdagavond ervoor en zo kon je voor het eerst een rondje Leiden in het donker doen. Mijn lief en ik hadden wel zin in hardlooptrip door verlicht Leiden dus zaterdagavond gingen we op pad naar mijn geboorteplaats. Dit jaar geen Pieterkerk maar een tentendorp op de Garenmarkt. Daar onze startnummers opgehaald, voor Merit de 5 en de 10KM, voor mij de 5, 10 en 21KM. Lampjes op, Kerstboomverlichting om, nog even een praatje met Everdien en daarna op naar de start op de Breestraat.

De 3 startnummers zijn geregeld!

De 3 startnummers zijn geregeld!

Om 22:30 uur ging het hele spul van start. Merit zou vanavond rustig aan doen en dan morgen op de 10KM wat sneller gaan lopen maar nadat ze een paar 100 meter van de start was ging ze al aardig los en liep met een lekker tempo van 5:20 door de straten van Leiden. Onderweg genieten van de gezellige buurten en het publiek langs de kant. Langs de Rijn en Schiekade olielampen op de grond wat een extra feestelijk tintje aan de loop gaf. Leuk om eens de 5KM te doen, ik kwam door, voor mij, veel onbekende straten van de Sleutelstad. Merit kon haar tempo goed vast houden en bij elk bruggetje kwam toch weer het berggeitje in haar los en moest ik weer aanpoten om haar bij te houden. Onderweg leuke reacties vanaf de stoep. Mijn kerstverlichting werd gewaardeerd 🙂
Klaar om aan te sluiten in een 5KM lang lint van licht

Klaar om aan te sluiten in een 5KM lang lint van licht

Op 4KM werd het weer bekend terrein als we het Rapenburg oversteken en vanaf hier via de Papengracht richting de Breestraat lopen. Vanavond is de finish hier, morgen is de finish op de Vismarkt achter het stadhuis. In de Breestraat ging Merit nog even los, een eindsprint en ik moest flink bijzetten. Leuk om te zien dat ze nog die snelheid erin heeft zitten, zeker als je nagaat dat door alle drukte in haar werk ze weinig heeft kunnen trainen. Tevreden kwamen we de finish over op 26:47, 5:20min/km gemiddeld. Van het rustig aan de doen op 5KM kwam dus niet zo veel, nou ja, morgen maar kijken hoe het met de 21 en de 10KM zou gaan. Nog even een praatje gemaakt met Mr. Leiden Marathon Tjeerd Scheffer na de prijsuitreiking van de 5KM en daarna weer richting de auto gelopen op de Haagweg. Inmiddels was het al bijna 01:00 uur, ontbijt gemaakt voor de volgende dag want het was weer vroeg opstaan op zondag (07:00u)

De eerste plakken zijn binnen!

De eerste plakken zijn binnen!

Merit kon nog even iets langer blijven liggen omdat haar 10km om 14:30 uur zou starten, ik vertrok om 08:25 uur richting Leiden maar vlak daarvoor had ik nog even contact met Nesrine, beter bekend als @RunNes. Ze vroeg mij naar mijn plan vandaag. Nou ja, heel simpel, ik had nog een plan. Frank (@FrankdeM) had mij gevraagd met hem mee te lopen maar zijn beoogde tempo 4:30 min/km vond ik eigenlijk wat te snel, ik zou dat zeker geen 21KM vol gaan houden. Nesrine wilde niet te snel vandaag en als ze pijn voelde zou ze stoppen. Of ik mee wilde lopen met haar.. OK, deal maar dan niet harder dan 5:00min/km. Ik houd mij strak aan die 12km/u, als je harder wil, goed, maar houdt de pijn in de gaten, niet overdrijven, heel blijven is het advies! Vlak voor ik voor de 2e keer de parking op de Haagweg inreed (had achteraf beter de trein kunnen pakken, een stuk voordeliger) begon de automobilist voor mij enthousiast te zwaaien. Hij dacht mij te zien zitten en na een blik op mijn RR kenteken wist hij het zeker 🙂 @FrankdeM voor mij, dat is toevallig. Samen gingen we het busje in dat ons naar de Garenmarkt bracht. Bij aankomst gaf ik de lopers die de omgeving niet kende wat tips hoe ze naar de start en later weer terug naar de auto konden lopen. Op de Garenmarkt kwamen al snel Nesrine en Ruben mij tegemoet. Even bijkletsen in het zonnetje. Het zou een mooie dag gaan worden, misschien iets te warm? …

Weer ouderwets gezellig op de Garenmarkt in Leiden

Weer ouderwets gezellig op de Garenmarkt in Leiden

Langzaam liep de Garenmarkt vol en andere lopers meldde zich. Dick, Wendy, Marinka, Cor met zijn vrouw en Johan die zijn eerste marathon zou gaan lopen vandaag. Tassen inleveren en allemaal achter mij aan om via de Langebrug naar de startplekken te wandelen. Nesrine, Ruben en ik stonden in het wedstrijdvak. Ruben stond daar prima op zijn plek maar ik voelde mij daar toch wat ongemakkelijk, vandaag was ik niet echt een wedstrijdloper. Gelukkig was daar nog Hans, die wat last had van buikloop en mijn voorgestelde tempo van 5:00min/km een prima plan vond. Nog even snel hallo en dag gezegd tegen Barry die de hele marathon ging lopen en daarna op pad. Ruben was al snel uit het oog verdwenen maar Nesrine, Hans en ik liepen lekker door Leiden. Zo’n 400 meter na de start haalde Frank ons in met zijn 4:30min/km tempo.
Leiden uit en via de Vrouwenweg. Helaas stond mijn oud collega Aad niet op zijn vaste plek maar hij heeft vandaag via what’s app beloofd volgend jaar weer bij het oude klooster te staan 🙂

Klaar voor de 21KM als haas voor Nesrine, of andersom?

Klaar voor de 21KM als haas voor Nesrine, of andersom?

Zoeterwoude Dorp door, leuke huisjes aan het water en altijd gezellig. Het tempo van 5:00km/min hield ik netjes aan, ondanks dat Nesrine zich regelmatig probeerde los te maken en voor de ‘haas’ uitliep. Op 8KM kwam Cor ons voorbij en Nesrine haakte bij hem aan. Stap voor stap liep ze op ons uit. Ik bleef bij Hans en inmiddels hadden we ook wat volgers (Fred en Yvette) die ons tempo wel lekker vonden. Ik zei tegen Hans dat ik na de Groenedijk in Hazerswoude even moest opletten want mijn moeder zou met haar buurvrouw bij de oude Fasson op de Rijndijk staan. Het ‘hardloopmannetje’ sponsje wat ik op 5KM had aangenomen wilde ik aan mijn moeder geven. “Kijk maar uit naar een kleine, Indonesische vrouw” zei ik tegen Hans. En ja, daar stond ze. Even snel zwaaien, spons gooien en door.. maar nee, na 50 meter vond ik dat ik even terug moest. Even mijn moeder zoenen. “Hee, je zou toch iets geels aantrekken?” .. eh, ja mama, maar heb op het laatste moment mijn gele shirt bewaard voor de 10 en heb nu iets blauws aan 🙂

De genie heeft weer goed werk geleverd

De genie heeft weer goed werk geleverd

Daarna weer snel richting Hans waar Fred reageerde: “ik was opeens mijn haas kwijt” maar hij kon er wel om lachen dat ik even terugliep naar mijn moeder. Daarna de Oude Rijn over met een weer keurig aangelegd ponton door de militairen van het 101 Genie Bataljon. Voor mij begon er nu een nieuw stuk van de Leiden Marathon. Dit nieuwe halve marathon parcours is sinds 2013 ingevoerd maar toen, net als vorig jaar, liep ik de hele marathon. Nu dus, met de Oude Rijn aan mijn linkerhand richting Leiderdorp.

Over de Oude Rijn met Hans en Fred

Over de Oude Rijn met Hans en Fred

Hier raak ik in gesprek met Yvette en ik kom er achter dat we een gemeenschappelijke hardloopkennis hebben: Fred van der Gon Netscher, in mijn ogen de hardloopnestor van bloggend en facebookend Nederland. Heerlijk zijn oude foto’s waar hij met baard, halverwege de jaren 80, zijn snelle rondjes maakt met en bij AV Haag. Met z’n viertjes gaan we verder op pad door Leiderdorp, hier en daar zelfs voor mij totaal onbekend gebied. Onderweg word ik aangesproken door iemand die ik niet zo snel herken maar het blijkt Yuri, een oud JVC collega te zijn. Leuk om even bij te kletsen over de goede en o zo mooie tijd van ons mooie bedrijf toen we nog in Leiden zaten.

Vlak voor we via de Spanjaardbrug Leiden weer in gaan moet Hans even een Dixie opzoeken en ik zeg tegen Fred: “Da’s lekker dan, nu Hans de Haas weg is mag ik het verder opknappen :)” – We lopen langs de singels richting de Morspoort en Fred loopt een beetje bij ons weg, Yvette vraagt regelmatig of we nog op schema lopen en ja, dat was nog steeds 4:57 gemiddeld. Terwijl we het nog even over Fred de hardloopnestor hebben valt mijn oog op een bekende hardloper op de Rijnsburgersingel: het is Fred! Yvette roept naar hem: “Hee, Fred, kijk eens met wie ik loop, RunningRonald”. Dat was wel heel leuk om hem daar te zien.

Op naar de laatste 2KM - Foto: Fred vd Gon Netscher

Op naar de laatste 2KM – Foto: Fred vd Gon Netscher

Op naar de laatste 2KM, onder de voetgangersbrug door die ook door de Genie is gebouwd en zo richting de Morspoort. Als je hier loopt weet je dat je er bijna bent. 500 meter voor de finish, op de Boommarkt vertelde ik aan Yvette dat ik daar vorig jaar onderuit was gegaan. Nu was ik gelukkig minder vermoeid en kon netjes richting de finish. 200 meter voor de finish staat Heroldinio, de promotor van de Eindhoven Marathon, de man die altijd heel enthousiast is. Tegenover hem, aan de andere kant van de Vismarkt staat mijn lief mij toe te juichen en probeert nog een foto te schieten wat niet helemaal lukt 🙂 Nog even een schouderkopje geven aan Mr. Leiden Marathon, Tjeerd Scheffer. Mijn Garmin stop ik op 1:45:10, keurig vlak gelopen en ik ben tevreden dat ik dit tempo weer makkelijk kan aanhouden voor 21KM. Ik feliciteer Yvette met haar mooie tijd en dank haar voor de gezelligheid. Mijn 2e mediale haal ik weer op de dezelfde ‘mediale-dame’ als gisteren. Eigenlijk probeer ik elk jaar mijn medaille bij haar in ontvangst te nemen. Lachend zeg ik tegen haar: “nou, tot straks he, voor mijn 3e medaille”. Ze kijkt mij verbaasd aan maar moet er ook wel om lachen. Daar komt Hans over de finish. Hij heeft na zijn dixie-bezoek het tempo opgeschroefd om nog binnen de 1:45 over de finish te komen. We kletsen nog even na met Ruben en Nesrine die mooie tijden hebben gelopen (1:40:04) en (1:20:48).

Op naar de finish met Yvette - Foto:  @madebymaaike_

Op naar de finish met Yvette – Foto: @madebymaaike_

Ik loop het finishvak uit op zoek naar Merit en samen met haar loop ik terug naar de Garenmarkt. De stukken in de schaduw slaan we snel over want ik begin af te koelen. Een lekkere warme douche op de Garenmarkt is erg welkom en daarna eten we in het zonnetje wat boterhammen, wachtend op de start van de 10KM. Een bakkie koffie op de Korevaarstraat waar we Ton, één van de vaste pacers van de Leiden Marathon nog even spreken. Terug op de Garenmarkt zien we niet veel laten veel AAV’36 hardloopmaatjes maar ook Kim, Gabriella en Hardlopendeboer John. Allemaal gingen ze voor een snelle 10KM. Merit zou niet zo heel snel gaan op de 10KM omdat ze gisteren toch ook al snel had gelopen op de 5KM dus ik voelde mij wat geruster. Als zij los zou gaan moest ik ook weer flink aanpoten. Nog even dollen met John en Gabriella en daarna door naar het startvak van de 10KM. Om het geel/blauw kleding thema van deze 25e marathon extra kleur te geven speldde ik drie wuppies op mijn kleding en pakte ik een blauwe en gele ballon op die aan kwamen waaien en zo wachtten wij op het startschot.

Met John en Gabriella wachten op de start van de 10KM

Met John en Gabriella wachten op de start van de 10KM

En daar gingen wij, Merit voor haar tweede en ik voor mijn derde loop in deze 25e editie. Grappig, want alleen in 2004 heb ik de 10KM van Leiden gelopen en nu was het parcours al niet meer gelijk aan 13 edities terug. Nu samen met mijn lief weer door Leiden heen en ondanks ze anders had beloofd ging ze nu ook weer los. Het tempo lag, net als gisteren weer zo rond de 5:20min/km. Ze wilde niet al te veel zeggen onderweg, dat heet gefocust zijn, zei ze. Ik vond het prima want ik was ook wat minder spraakzaam dan bij de 21KM. Ik voelde het toch wel een beetje in mijn benen. De eerste 4KM waren voor mijn gevoel het zwaarst, daarna kreeg ik er weer zin in. Lekker samen in de zon (wel een beetje te warm eigenlijk) gingen we via het Utrechtse Jaagpad richting de Stierenbrug en zo Leiderdorp in. Hier langs de kant weer bekende gezichten want de halve marathon gaat ook over dit stuk. Plots worden we aangesproken door een motorrijder van de organisatie, het is Dave, de altijd vriendelijk hardloper. Hij rijdt een stukje met ons mee waarna we samen richting Leiden lopen. Ook hier weer de Spanjaardbrug over en langs de singels.
Merit krijgt het wat zwaarder maar kan nog steeds het tempo volhouden, erg knap van haar als je bedenkt dat ze de afgelopen maanden heel weinig heeft getraind. Onderweg hoor ik regelmatig ouders tegen hun kinderen zeggen: “Kijk, hij heeft een wuppie op zijn schouders” 🙂

Over het Utrechtse Jaagpad - Foto: Peter Diebels

Over het Utrechtse Jaagpad – Foto: Peter Diebels

De laatste twee kilometer. Ik vertel mijn lief dat ze nu alleen nog door de Morspoort hoeft te gaan en dan het er dan bijna op zit. Hier en daar spoor ik het publiek aan en dat werkt altijd, en van zo’n joelende menigte krijg je gelijk nieuwe energie. De laatste 500 meter: Merit’s ademhaling gaat omhoog en ik merk dat ze het echt moeilijk heeft. Als ik zeg dat we op 53 min eindigen zegt zij: “zitten we nu op 53 dan?” nee, lief, we gaan op 53 min binnenkomen! Ze kijkt mij verbaasd aan maar ook met een dikke glimlach. Op naar de finish op de Vismarkt en op 53:36 stop ik mijn Garmin. Keurig gelopen, 5:20min/km gemiddeld. Ik zeg nog even Mrs. Marathon Leiden Mok Scheffer gedag en ga daarna snel terug naar mijn lief die nog even staat bij te komen. Een mooie prestatie van mijn lieve, kleine berggeit 🙂 – In het finishvak zien we John en Gabriella, de laatste is niet zo tevreden met haar tijd maar haar 46:57 mag er toch zeker zijn. We kletsen nog wat verder, ook met Dorothé die net binnenkomt van haar marathon en weer even met Els die ik ook in het startvak sprak. Teruglopend naar de Garenmarkt zie ik daar clubmaatjes Frank en de snelle Nathalie, zij is 5e dame geworden op de 10 met 39:48, heel netjes!

En weer een plak binnen!

En weer een plak binnen!

De feestelijke dag in Leiden werd afgesloten bij cafe Barrera aan het Rapenburg, bekend van de film Soldaat van Oranje. Hier even nagekletst en wat “scientific research” gedaan naar de valvertraging van een bitterbal in een schaaltje met mosterd, tot genoegen van een paar toeristen. Nou ja, ik leg het je nog wel een keer uit 🙂 Dank aan de organisatie van de Leiden Marathon voor het uitstekende verloop van hun zilveren jubileum! Tot volgend jaar!

En ps: die verkeerde datum op de medailles? Niet te druk om maken want zeg nu eens eerlijk, hoe vaak kijk jij terug naar de datum op je beloning?

3 x mooi! De 16e was gewoon één lang loopfeest van 48 uur :)

3 x mooi! De 16e was gewoon één lang loopfeest van 48 uur 🙂

>