Ren je Rot ter dam 2012

Ren je Rot ter dam, de titel komt van de de jongste telg uit de RR familie. En vandaag was het zover, na 5 jaar ging ik weer de Marathon van Rotterdam lopen. Toen was het mijn 2e, nu mijn 22e marathon. Deze keer als haas, in eerste instantie voor Esther, Sylvia en John maar uiteindelijk werd ik de prive haas voor Sylvia. Met Frank zijn complete fanclub meegereden naar Rotterdam. Auto geparkeerd op een P+R en met de metro richting centrum. Nog even snel langs de expo om het bord te bekijken waar Sabrine een persoonlijk berichtje op geschreven had en gereed maken voor de wedstrijd. Nog even een leuke tweetup voor het politieburo met heel, heel veel twitteraars. Plots stopt er een auto en Gerrit Zalm stapt uit, hij groet mij vriendelijk.. ik had ‘m in eerste instantie niet eens herkend.. zal hij ook een RR.nl lezer zijn? 🙂

Gezellig tweetup in Rotterdam

Toen met John richting startvak D waar Sylvia en Pieter stonden te wachten. Pieter zou het grootste gedeelte meefietsen en Johnnie zou al snel zijn eigen plan gaan lopen. Gelukkig had ik mijn telefoon bij mij want op de afgesproken plek, (de fonteinen) konden we niet komen… er is toch wel wat veranderd na 2007. Gelukkig hadden we Syl snel gevonden, nog even een plas, kletsen met een marathon debutante en beetje maf doen met John en daarna klaar voor de start. Lee deed weer opnieuw zijn best om You never walk alone ten gehore te brengen en daarna konden we op pad… nog even een striptease in het startvak, de ‘windzakken’ van het lichaam gescheurd en een oud t shirt tussen het publiek in en daar gingen we. Man wat was het druk. Erg lastig om al gelijk op het gewenste te tempo van 4:57 te komen, goed voor een eindtijd van 3:29 uur. Een gemiddeld tempo van 4:57min/km is voldoende om net onder de 3:30 uit te komen. Ik wilde niet te snel van start en zo vlak mogelijk proberen te lopen. De eerste kilometers lukte het niet echt om dat tempo aan te houden dus we moesten even een paar kilometer versnellen.

Rotterdam is wel gezellig, veel publiek langs de kant even veel lopers, heel veel lopers. Samen liepen we lekker door Rotterdam. Bij 17km haakte Mattieu, een RR lezer bij ons aan en vroeg of hij mee mocht, prima natuurlijk maar ik was er voor Syvlia. Terwijl Sylvia continue doorliep gaf ik haar haar gels, haalde ik water of sportdrank en nam ik sponzen aan. Zelfs toen ik bij 25KM de sportdrankpost miste keerde ik om om alsnog een bekertje voor haar te halen, dat leverde leuke reacties op.

De doorkomst op de halve marathon was iets boven de 1:45uur, op zich geen probleem, we hadden nog 21,095KM om daar aan te werken. Voor de 2e keer de Erasmusbrug over.. nu werd het pittig. Ik hoorde aan Sylvia’s ademhaling dat ze het zwaarder kreeg. Het werd ook wat warmer maar de wind was ook duidelijk voelbaar. Op naar de 30KM, het zwaarste punt in de marathon. Onderweg veel live muziek en DJ’s met harde muziek uit de speakers. Dat liep lekker. Tussen de 25 en 30 pakte we weer wat secondes terug die we in het begin hadden laten liggen maar daarna ging het fout. Op 30KM kreeg Sylvia het erg zwaar en zei ze om niet zo hard te lopen, lees: het tempo een beetje naar beneden en we liepen verder richting de lus om de Kralingseplas. Hier veel bekenden, Maurice die weer flink stond te ‘schieten’, Tiny, Ton (dank voor de sportdrank!), Pilar (die bij 39KM er nog een keer stond), Richard vd Klis en veel fans van/voor Sylvia. Het hielp wel een beetje maar bij 35 werd het nog moeilijker. Ik moest (even) plassen en dook even de kant in maar moest daarna weer flink tempo maken om Sylvia in te halen en probeerde haar mee te krijgen en weer kilometers onder de 5:00min/km te laten lopen… het ging niet meer…

Onderweg met Sylvia - foto: reflexions.smugmug.com

Bij 38KM vroeg Sylvia of wel wel onder de 3:45 gingen eindigen… jazeker Syl, zoveel zijn we nog niet kwijt.. ik kom nu uit op 3:34. Hou vol he? Syl wilde niet te veel verliezen, het liefst bleef ze onder de 3:35:50, haar tijd in de Rotterdam Marathon van 2010. Dat zou wel moeten lukken maar dan nu niet meer zo veel verliezen. De laatste 2KM zette Sylvia nog weer aan, wat een sterke hardloopster is het toch! Op naar naar de Coolsingel. In rap tempo liepen we de laatste paar 100 meter en bij de finish stopte ik mijn Garmin op 3:35:21. Geen PR, wel onder haar 2010 tijd en een goed gelopen wedstrijd. Na de finish kwam de ontlading… “als jij niet mee had gelopen was ik zeker uitgestapt” zei Syl. Ondanks dat mijn missie niet geslaagd was was dit toch dit toch de mooiste beloning. Het was keihard werken vandaag en we hebben het gehaald… en je bent nog steeds 27 van de 277 in jouw categorie en je laat ruim 5200 lopers achter je Sylvia! Kortom: Topprestatie! Gefeliciteerd!

In het uitloopvak Matthieu naar ons toe, hij heeft aankunnen blijven haken en heeft, toen wij gas terugnamen nog kunnen versnellen, een nieuw PR en een negatieve split. Zo heeft mijn haaswerk nog een extra’tje opgeleverd 🙂
Er zijn vele mooie prestaties geleverd in Rotterdam: Mooie PR’s van mijn (buitenaardse) maatje Frank, Broeder Richard, Pascal, Ans, Petra, Rafael, Curly en vele anderen. Verder mooie marathon debuten van Frank de M, Barry, Vanessa, Kitty, Erik en Marieke.

De laatste meters met Sylvia

In de metro sprak ik dezelfde dame die ik op de heenweg in de metro tegenkwam. Deze volleybalspeelster liep ook haar eerste marathon in Rotterdam en had ook genoten van de sfeer, want dat is er zeker in Rotterdam. Toen ze de metro uitliep zei ze: “dag, meneer De Haas…” en dat was helemaal waar.. vandaag was ik weer de Haas.. het blijft mooi werk.

data: 42,2KM (alhoewel mijn Garmin 42,7 aangeeft), 3:35:21, 11,9 km/u, 5:02min/km>