Hardlopen in Drenthe is leuk

Vorig jaar zat het RR gezin ook al in Drouwernerzand. Een klein pretpark onder de rook van Assen waar je leukehuisjes kunt huren en waar je onbeperkt toegang hebt tot de attracties. Wat verder een grote aantrekkingskracht heeft op de mensen hier is het onbeperkt eten en drinken in het park.

Verwacht geen culinaire hoogstandjes maar meer snacks in de zin van patat, frikadellen, kroketten, hamburgers, limonade en ijs. Kortom, luilekkerland voor bijna alle kids en bijna alle ouders… dat is ook wel te zien hier.. menig ouder die ik hier gezien heb kan wel aan een start-to-run programma gaan beginnen willen ze ooit nog van hun overgewicht afkomen.. nou ja, zij zullen mij ook wel voor gek verklaren dat ik elke dag dat ik hier ben wil gaan hardlopen.

Huisje nr. 100 met een bekend mannetje achter het raam 🙂

Drenthe is een mooie omgeving om hardlopend te ontdekken. Een hardloopdate dat ik al staan. Samen met Mieke zou ik eerste Paasdag gaan lopen. Niet alleen voor de gezelligheid maar ook functioneel want de wisselbeker die zij had gewonnen tijdens haar eerste marathon in Den Haag (Den Haag strandmarathon) moet in juli weer terug naar de Haagse Road Runners. Die zou ik dan gelijk voor haar meenemen.

Een weekje voor vertrek kreeg ik een berichtje van Anthe. Deze leuk Friese hardloopster in training voor haar eerste marathon vroeg zich af, nu ik zo dicht bij haar in de buurt kwam, of ik een uurtje met haar wilde hardlopen. Zo’n uitnodiging sla ik natuurlijk niet af en ik beloofde haar dat ik een mooie route zou maken.

Vrijdagochtend vertrokken we met de RR mobiel richting het Noorden en een paar uur later kwamen we aan in huisje 100, ons tijdelijk onderkomen voor het paasweekend. De kids vermaakte zich al gelijk prima in het pretpark, Mrs. RR had minimaal 5kg minder bagage nu al haar boeken in haar e-reader zitten en aan haar heb je dan ook gelijk geen kind meer 🙂 Even na 18:00 uur kwam Anthe in huisje en nadat ze zich had omgekleed konden we op pad. Drouwen uit via het Boomkroonpad, ongeveer dezelfde route die ik vorig jaar met de spontane tweet-up met Jan had gelopen.

Toepasselijke paden hier!

Het boomkroonpad is eigenlijk helemaal niet fijn, het doet een beetje denken aan wielrenners over casseien.. niet echt lekkere ondergrond. Gelukkig was het in het bos beter lopen. We konden nu even bijkletsen. Tijdens mijn haasklus op Ameland voor haar ging dat niet echt goed en nu hoefde Anthe ook niet boos op mij te worden als toen ik voor de zoveelste keer tegen haar zei “Kom op Anthe, ik weet dat je er doorheen zit maar die halve marathon ga jij uitlopen onder de twee uur” Nee, nu konden we lachen onderweg en verkeerd lopen… gelukkig werd ik op tijd gewaarschuwd door mijn Forerunner met de melding “van koers afgeweken”

Het is leuk lopen met Anthe

Na een uurtje kwamen we weer in de buurt van Drouwernerzand en we wilde graag even op de foto maar waar vind je iemand in Drenthe als het regenachtig, koud en bijna donker is.. in de verte zag ik een man die zijn hond uitliet en zei tegen mijn duoloopmaatje dat ik even een sprintje zou trekken naar de man… en dit is het resultaat. Een leuke en gezellige loop van 12KM met Anthe en we hebben al gelijk een nieuwe lange loopdate gepland, ergens in de zomer van 2014.. ja, echt.. maar ik denk dat we elkaar daarvoor ook nog wel zullen zien. Thx Anthe, tot snel!

Garmindata: 12,5KM 1:20 uur, 6:27min/km

Mooi lopen over de heide hier in de buurt van Drouwen

De dag erna was het tijd voor een zwerfloop. Geen route in een Garmin maar gewoon het park uit, de weg oversteken in het bos in. De omgeving hier is erg mooi maar je moet geen last
hebben van eenzaamheid anders zou je dat wel krijgen hier 😉 Bijna in het hele bos niemand gezien… Op de kaart had ik al gezien dat het bos aan een mooi heideveld grenst dus ook dat moest even ontdekt worden. Ergens midden op de heide vond ik het wel tijd voor een mooie foto dus toen toch maar even van het pad afgeweken en deze foto gemaakt. Daarna terug het bos in waar ik zag dat ik eigenlijk helemaal niet op de heide mocht komen.. oeps… nou ja, het was wel mooi.

eh... sorry...

Nu nog even 4KM volmaken om een training van minimaal 10KM te voltooien. Ik liep weg van het pretpark, weer door het bos richting Gasselte, geen idee waar ik zou eindigen maar als ik ergens weer het bos uit zou gaan zou ik toch wel weer een fietspad tegenkomen? En ja, mijn vermoeden klopte en lang leve de ANWB paddestoelen. Ruim 10KM lekker gelopen.

Garmindata: 10,41KM, 55:44min, 5:21min/km

Eerste paasdag, zondag, weer tijd voor een Sunriserun. Welke gek staat er om 06:30 uur op om daarna een half uur te rijden naar het plaatsje Witteveen. Hoe kom er erop om daar te lopen?De rit er na toe was al bijzonder. Een uitgestoven Drenthe met een mooie zonsopgang… nou ja, helemaal alleen was ik niet, in Borger zag ik een verpleegster (in een herkenbare witte broek) en drie jongens die aan het liften waren… helaas voor hen ging ik een andere kant op anders had ik ze nog wel meegenomen.

Onderweg naar Witteveen deze mooie zonsopgang

Op weg naar Witteveen mooie plekjes gezien zoals Orvelte, een authentiek Drents dorpje. Eerder dan gepland kwam ik aan in Witteveen en niet veel later arriveerde Mieke en samen doken we het
bos in. De route die ik gemaakt had weken we gelijk van af, in dit vierkante bos konden we niet zo snel verdwalen. Leuk om weer even bij te kletsen met Mieke die ik na onze gezamelijke marathon in januari niet meer had gezien. Het was koud, -1 of 0 graden maar langzaam warmde de zon ons op en zo liepen we opeens langs een van de twee vijvers in het bos. Mooi met ochtenddauw over het wateroppervlakte.. wat kan hardlopen toch mooi zijn… hier halverwege tussen Drouwen en Hoogeveen.

Mooi hardlopen in Drenthe

Eenmaal bij onze auto’s aangekomen moesten we nog 600 meter om de 10KM vol te maken.. nou ja, dan maar een rondje over het schoolplein van Witteveen en zo maakte we weer een mooie training van 10KM vol. Het was weer erg gezellig! Thx Mieke!!

Garmindata: 10,01KM, 1:02 uur, 6:16min/km

Altijd gezellig met Mieke, ook 's ochtends vroeg

En ja, als we dan toch bezig zijn… de laatste dag in Drouwen wilde ik nog een stukje lopen maar dan niet door het bos maar over de straten van Drenthe. Een lekkere route door Drouwen, Borger (de Hunebeddenstad) en Bronneger… spreek je dat nu uit Bronne-ger of Bron-neger?)
Deze moest snel, als laatste test voor Rotterdam, dus met de route op mijn garmin liep ik flink door. De enige stop was in een stukje bos waar wat Hunebedden stonden.. mijn eigen HunebedRRUn Deze foto en weer verder.

Een hoop stenen tijdens de HunebedRRun

Via Borger weer terug de weilanden in. Leuke smalle fietspaden langs het kanaal Buinen-Schoonoord en door het dorpje Bronneger… tot mijn Garmin aangaf dat ik van de weg af moest gaan en een zandpad verder moest volgen.. gaat dit wel goed… daarna een stukje weg en weer een zandpad…
nou ja, zal wel.. Drenthe is blijkbaar niet overal geasfalteerd 🙂 Aangekomen bij Drouwenerzand maakt ik de 13,0KM vol met een tijd van 56:48, da’s 13,7km/u .. best leuk voor een training door Drenthe. Hiermee kon ik mijn dagen met mijn gezin in Drenthe leuk afsluiten. Totaal 45KM in 4 dagen, waarvan 2 met leuke loopmaatjes. Mijn knie voel gelukkig weer goed aan na de val met de MTB vorige week zondag en dit waren weer mooie trainingen voor de Rotterdam Marathon!

Oppassen voor Aolde Luu in Bronneger

Garmindata zie je hieronder:>