Dubai Marathon 2021

10 jaar geleden, op 21 januari 2011 liep ik, samen met Harmke, de Dubai Marathon 2011. De hardcore lezers van dit weblog (toen ik nog actief met bloggen bezig was) weten dit nog wel. Dit was, by far, de mooiste haasklus die ik heb mogen doen. Het hazen van de Nederlandse paardentrainster Harmke in de marathon van haar nieuwe hometown Dubai.

Harmke & RR, finishers Dubai Marathon 2011

Inmiddels zijn we dus 10 jaar verder en sporadisch heb ik nog contact met mijn vriendin in de UAE. Eigenlijk zouden we nu, 10 jaar na dato nogmaals de marathon in het Midden-Oosten moeten gaan lopen maar iets met een pandemie hield dat tegen.

Eind december zag ik een advertentie voorbij komen van de virtuale Dubai Marathon 2021, inmiddels een bekend concept, je loopt de 42,2KM in je eigen omgeving en verdiend daarmee de niet-virtuele medaille 🙂

Starten in Alphen aan den Rijn

Nu ging het mij niet om die medaille maar wel om het feit dat Harmke en ik, op afstand, toch samen zouden lopen. Op 20 december begon er weer druk heel en weer what’s app contact met Harmke. Op de vraag of ze mee wilde lopen zei ze dat ze niet echt getraind heeft (herkenbaar), niet fit is en ook last van haar heup heeft. Hierop zei ik dat ze ook een korte afstand mocht lopen als dat beter ging.

Dit lijkt mij wel een leuke route 🙂

Ondertussen ging ik op zoek naar een leuk parcours voor mijn 42.2KM en kwam al snel op een idee. Zie hierboven 🙂 Onlangs is mijn zus verhuisd van Deil naar IJsselstein en laat Alphen aan den Rijn naar haar nieuwe woonplaats nu ongeveer 42KM zijn 🙂 – De route was ook al snel bedacht. In Alphen aan den Rijn starten langs de Oude Rijn en helemaal volgens tot aan, en inclusief De Meern en daar vandaan ‘rechtsaf’ richting IJsselstein. Leuk Leuk Leuk, ik had er helemaal zin in. Nu maar hopen dat het weer een beetje mee zou zitten.

En het weer zat mee op die zondag 31 januari (een week later hadden we een dik pak sneeuw!) – Het was koud (2 graden) en met de wind tegen voelde het net onder het vriespunt maar de zon was wel volop aanwezig. Korte broek aan maar wel lange mouwen en handschoenen.

Ik moest nog beginnen, Harmke had de 2021 editie al volbracht!

Toen ik die zondag opstond had ik al een berichtje van Harmke ontvangen: “Veel plezier en succes met je marathon” en en passant deed ze er nog een foto bij dat ze haar 42.2KM al had gelopen in 4:15 uur om 07:00u ‘s ochtends in Dubai!! Whatttt?? en je had last van je heup, ongetraind enz… ongelooflijk wat een prestatie weer van deze dame! Later stuurde ze mij ook nog een succes video’tje terwijl ze alweer op één van haar paarden door de woestijn aan het rijden was 🙂

Na de marathon gewoon weer te paard!

Mijn start was even na het middaguur. Wouter bracht mij naar de start, zo’n 2KM vanaf huis, aan de Kortsteekterweg. Voor de bekenden hier, met de Oude Rijn aan je rechterhand richting Zwammerdam. Even lichte paniek na want één van mijn twee handschoenen was niet te vinden. Gelukkig had Wouter nog een setje 20 van Alphen businessloop handschoenen in de auto en kon ik toch met warme handen beginnen aan mijn virtuele Dubai Marathon 2021.

Nog fris en fruitig in Bodegraven

Tot aan Woerden ging het soepeltjes. Hier en daar wel wat last van de tegenwind maar de route langs de Oude Rijn is erg mooi. Het heeft wel iets om op het jaagpad te lopen langs Zwammerdam en Bodegraven. Hier in Bodegraven ging ik na zo’n 6KM de brug in het centrum over om de Oude Rijn aan mijn linkerkant te krijgen en zo hobbelde ik verder richting Nieuwerbrug en Woerden. So far so good. De teller stond inmiddels op 16KM en dit was allemaal nog bekend terrein voor mij. Hier het jaagpad even verlaten zodat ik niet door de stad heen hoef maar naar de noordrand van Woerden lopen (‘s Gravensloot) om aan het einde van deze weg weer langs de Oude Rijn te komen.. maar oei.. paniek! De brug op de Boerendijk was in onderhoud en ik kon de Oude Rijn niet oversteken om naar ‘s Gravensloot te lopen….

Da’s pech, brug weg!

Dan maar even Google Maps erbij en zo moest ik toch door de stad mijn weg vinden maar gelukkig kwam ik al weer snel op de ‘s Gravensloot aan en kon mijn parcours, zonder al te veel extra meters vervolgen. Nu op naar Geestdorp (180 inwoners), Breeveld (120 zielen) en het mooie plaatsje Harmelen (wel iets meer, ruim 8000 Harmelieten, Harmelaars, Harmsters? ….weet ik veel…)

In Woerden was ik weer ‘links’ gaan lopen en aan het einde van Geestdorp wilde ik weer een brug over om mijn route rechts van de Rijn te vervolgen. Vlak bij de brug aangekomen nam een auto voor mij de bocht naar de brug nog al ruim en begroette op niet echt handige wijze een tegemoetkomende auto. Boem, pats en een hoop blikschade.

Even stoppen om John & John te berichten

Na de brug stopte ik even om de hardlopende schoenenmaker, inmiddels vetermaker, John Versteeg en hardlopendeboer John de Boer een live tracking te sturen. John V. zou mij tegemoet komen in ter hoogte van Harmelen en John de B. zou in de plaats daarna, De Meern, ons vergezellen op de fiets. Supercool zo’n ‘steunpakket’ voor deze, niet echt meer geoefende marathonloper.

In Harmelen is het echt genieten, daar moet je echt een keer doorheen lopen, wandelen, fietsen of varen. Net na het 26KM punt liep ik Harmelen uit en ging de route naar De Meern. De wind was nu wel pittig en ik kreeg het een beetje fris. Gelukkig kreeg ik hulp in beeld. John Versteeg kwam mijn kant op gelopen en niet veel later liepen we samen richting het volgende dorp. John, een echte loopbikkel liep al sinds 1 januari elke dag en tikte inmiddels al de 300KM als maandtotaal aan!

videoscreenprint: met z’n drieën door De Meern

Samen lopen is altijd fijn en al kletsend tikten we 3KM weg waarna de volgende hulp al klaar stond. John V. wist niet dat John de B. ook zou meefietsen. Verrassing John V.! En daar stond de andere John, samen met zijn topper Ans. Ze hadden samen een kleine verzorgingspost neergezet en hier stopten John V. en ik even om wat te drinken en te eten. Tot mijn verbazing had hardlopendeboer geen fiets bij hem. Hij vertelde dat hij 5KM met ons mee zou lopen.  Superfijn!! En niet veel later ging ik met John & John verder.

De verzorgingspost van Ans, helemaal top!

Nu volgende het saaiste stuk van het parcours. We verlieten de Oude Rijn om ‘rechtsaf te slaan’ richting Achthoven. 2,5KM langs een provinciale weg. Gelukkig geen tijd om de saaie omgeving te zien want onderweg was het weer ouderwets lachen. Even vergat ik mijn vermoeidheid.

Op 36KM was het de laatste ‘hindernis’ – hier moesten we een bruggetje over de IJssel nemen om aan de juiste kant van deze rivier uit te komen en onze weg te vervolgen richting IJsselstein. Daar stond Ans weer met haar Fiat 500 verzorgings-mobiel! Ik wilde al afscheid nemen van John de B. maar hij zei: “ach, het gaat wel lekker, laat ik nog maar een stukje meelopen” HELD!

Op naar IJsstelstein – Foto: Ans

Dit laatste stuk langs de IJssel naar mijn zus had ik al eerder gelopen maar vandaag ging het zwaar in de staart van mijn Dubai Marathon 2021. Nog maar 3KM… met een lusje om IJsselstein heen en dan via de ‘achterkant’ (Zijdewetering-Noord) naar de Baronieweg. Als drie musketiers liepen we het laatste stukje en daar zagen wij mijn zus Nancy en Ans een lint vasthouden… yeah!! we zijn er.. maar oeps.. nog geen 42.2KM op de teller.

Yeah! Aangekomen in IJsselstein!

Kom op John en John, nog even een lusje door de wijk hier. En op de Praagsingel sloten we deze virtuele marathon met z’n drieën af! Het zat erop! 4:08 looptijd – de werkelijke tijd is een minuut of 10 meer ivm stops bij de verzorgingsposten en het zoeken van de weg in Woerden maar hé, who cares.. het zit erop! Marathon nr. 55!

Finishers virtuele Dubai Marathon 2021

Ik nam afscheid van de John’s en Ans en liep met mij zus mee naar binnen. Even lekker douchen en daarna heerlijk gegeten! Het was een koude maar mooie editie van deze virtuele Dubai Marathon 2021! En ondanks dat we hemelsbreed 5100KM van elkaar verwijderd waren hebben we toch, na 10 jaar, weer samen gelopen! Thx Harmke! Het was weer fun om te doen! En Wouter, John, John, Ans en Nancy, thx voor de support!!

2011 en 2021 medialles
Harmke had haar Dubai 2021 medaille nog niet binnen dus deed ze nog maar ‘even’ een Ironman!! BIKKEL
>