Drenthe Marathon Klazienaveen – Geheime missie

Soms heb ik rare plannetjes… voor mijn volgende snelle marathon, Eindhoven op 9 oktober, wilde ik graag nog één marathon lopen, gewoon als lange duurloop en goede training. De marathonkalender op Runnersweb gaf de mogelijke opties. De enige marathon die qua schema en planning het beste uitkwam was de Drenthe Marathon in Klazienaveen. Wel weer een takke-eind rijden maar wel eentje die nog niet op mijn marathonlijstje stond. Nu had ik geen zin om deze alleen te lopen…. een haasklusje dan? In mijn boekje staan niet zo veel Marathonkonijntjes onder de D van Drenthe… even nadenken: Toen ik Pascal Wolf voor het eerst sprak in Enschede vertelde hij over zijn 1e marathon waar hij op 26km was uitgestapt… ook daar in Enschede (2010). Zou Pascal misschien zin hebben om gehaasd te worden voor zijn eerste, echte marathon?

Een mailtje naar hem werd super enthousiast beantwoord. Pascal had er wel zin in om geholpen te worden door een ervaren haas (dank u) en zo was er een plan geboren om hem te gaan hazen op zaterdag 28 mei in Klazienaveen… maar of ik het wel stil wilde houden. Dit zou een geheime missie worden zodat hij familie, vrienden en collega’s kon verrassen met het uitlopen van zijn eerste marathon… want daar gingen we voor. Prima plan Pascal, ik loop met je mee, draag je drankjes en gelletjes en zal je het juiste tempo laten lopen en je uit de wind houden, indien nodig. Dit plan had ik ook nog even met mijn coach Rob Veer overlegt: zijn antwoord: “normaal zoekt een loper een haas maar nu zoekt een haas een loper… 🙂

De RR mobiel - niet te missen

En zo vertrok ik vrijdagavond richting the Wolf Mansion niet ver van Steenwijk (Overijssel) … in de nieuwe RRmobiel. Gelijk een mooi stuk om mijn nieuwe toet uit te proberen. Eenmaal aangekomen bij de Wolfjes was het ‘kwekkerdekwek’ in het kwadraat, natuurlijk ook met Mrs. Wolf, beter bekend als Cis, maar even voor 00:00 uur moesten we toch echt gaan slapen, morgen een belangrijke dag. Gelukkig konden we uitslapen want de start van de marathon zou pas om 14:00 uur zijn. De ochtend begon gezellig met, jawel, lekker kletsen op de vreemdste plekken… en zo hoor je nog eens iets… (nee, details worden niet gedeeld op dit blog). Na een stevig ontbijt van boterhammen met jam, honing, appelstroop (allemaal lievelingskostjes van Pascal, zo heb ik mij laten vertellen) zaten we een beetje de tijd af te wachten om te mogen vertrekken. Spullen nog één keer gecheckt op op naar Drenthe, nou ja, bijna Duitsland.

Klaar voor de start - is dat je zus daar Pascal? Mooi Oranje

Aangekomen bij de sportvelden van Klazienaveen waren we snel ingeschreven voor de hele marathon en daar liepen we ook het snelle echtpaar Spieker tegen het lijf. Hans ging voor de hele en Anita de halve die zij overigens in hele mooie tijden hebben gelopen! Na deze ontmoeting trokken Pascal en ik onze hardloopschoenen aan, deed ik de drankgordel inclusief gels om mijn middel (ik leek wel een bomterrorist) en gingen een beetje inlopen. Pascal was duidelijk gespannen maar ik verzekerde hem dat het helemaal goed ging komen vandaag. Na het inlopen zag ik Mieke en haar coach Ben. Heel leuk om weer even bij te kletsen. Met Mieke zou ik nog een duoloopje gemaakt hebben tijdens ons verblijf in Drenthe gedurende de TT-Run maar helaas moest zij toen afzeggen, iets wat we zeker nog wel in gaan halen. Het leuke was ik haar ‘vervanger’ voor die dag, twitteraar Jan van Wieren ook ontmoette in Klazienaveen en zelfs oud-blogger Rick heb ik daar gesproken. Leuk klein wereldje is het toch in de hardloperij!

Oranje en Geel zijn er klaar voor! - Foto: Mieke

14:00 uur: de start van de marathon. Pascal en ik op weg naar een marathon die we uit gaan lopen! Tijd minder belangrijk maar 3:59:59 zou heel mooi zijn. Ik heb mijn virtuele partner van mijn Garmin Forerunner 310XT ingesteld op een tempo van 5:38min/km, wat een eindtijd van 3:58 uur in zou houden. Zou kan ik extra in de gaten houden of we op schema liggen. Pascal had al aangegeven dat hij bij de marathon van Enschede soms gewoon te hard ging. Belangrijke taak voor mij als haas om hem af te remmen. De marathon begint met twee kleine rondjes van 800 meter door het centrum en daarna 4 grote rondes om Klazienaveen heen, door een stuk bos richting Nieuw-Dordrecht en daarna in terug naar Klazienaveen. Onderweg verbaasde Pascal ik toch wel over een aantal dingen. De muziekkeuze van sommige DJ’s was, laten we zeggen, bijzonder te noemen. Van de lokale smartlappen tot Tiroler-muziek. Groepjes jongeren met goedkope speakers, net als hun bierkeuze…

Het eerste grote rondje was een mooie aftasting. Wat zouden we nog 3 x voor onze kiezen krijgen. Het donkere fiettunneltje onder de A37 door waar ik steevast dit soort geluiden maakte. Het stuk bos waar halverwege een bocht zat naar rechts en een duidelijk verrot iemand een grote boodschap had achtergelaten… man, wat stonk het daar zeg! De rechte weg richting Nieuw Dordrecht was echt pal tegen de wind in. Hier ging ik voor Pascal lopen en hield ‘m uit de wind.

Pascal liep goed, heel goed zelfs. Het tempo van 5:38min/km hield hij keurig vol. Na het eerste rondje terug in Klazienaveen stond Cis langs de kant ons aan te moedigen terwijl de kleine Wolfjes een stukje met Pascal meerende. Ik deed snel even verslag aan Cis hoe het met haar mannetje ging en liep daarna weer rap naar hem toe. In het tweede rondje gaan mensen je herkennen en speelde we mooi in op het publiek, waaien hier, een wave daar, “kom op Drenthe, laat je horen” doet het ook goed als je dat naar ze roept. Pascal genoot en ik deed met hem mee.

Door het bos richting het Noorden

Door ons gelijkmatige tempo kregen we wat volgelingen, grappig om te zien hoe zo’n treintje hardlopers achter ons plakt… helaas kon niet iedereen het tempo vasthouden. Inmiddels waren we aardig op elkaar ingespeeld. Pascal wist precies de stukken waar de wind stond en liet zich netjes achter mij vallen en als hij weer naast mij kwam lopen en hij iets te hard ging zei ik “let op je tempo Pas…” dit werkte niet altijd dus ging ik gewoon recht voor ‘m lopen…zo kon hij niet harder… en dat werkte prima. Regelmatig kreeg Pascal te drinken uit één van zijn flesjes en begonnen we op 10KM met de gelletjes. Om de 5KM kreeg hij weer een ander smaakje geserveerd. Mijn konijn liep continue door terwijl ik soms even tempo verminderde om een spons voor hem te pakken of een beker water voor mijzelf. Tot mijn verbazing schonken ze ook alleen maar water bij deze marathon (verbeterpuntje voor de organisatie)… lastig want met alleen water ga ik die marathon niet redden maar de sportdrank was voor Pascal…. mmm, daar moest ik even iets op verzinnen. Onderweg wel genoeg te eten: banaan, sinaasappel, kleine marsjes en zelf had ik ook nog twee gelletjes in mijn kontzak.

Pascal halverwege de marathon

Inmiddels hadden we er al bijna twee grote rondjes opzitten en liepen Klazienaveen weer in. Bij het viaduct van de A37 was het halve marathon punt waar we op 1:59:01 aankwamen. Mooi een minuut onder het 4:00 uur schema, iets wat een lekker gevoel geeft. Pascal liep nog steeds erg goed en kwam lachend door het centrum. Op voor het 3e rondje. Het 30KM punt kwam eraan, altijd een lastig punt in de marathon. Hoe zou het gaan? De 2KM tegenwind op de weg naar Nieuw Dordrecht was weer pittig. Pascal ging weer achter mij lopen en ik moest een tandje bijzetten om het tempo vast te houden met die harde wind. Pascal werd wat stiller maar dat is ook goed, geen energie verspillen, we moeten nog 12km. Bij de laatste doorkomt in Klazienaveen liepen de kleine Wolfjes weer met hem mee en stopte ik bij Cis. Ik had haar bij de 3e doorkomst gevraagd twee gordelflesjes te vullen met Aquarius want de meegenomen flesjes waren nu leeg. Ook vroeg ik Cis om een extra fles Aqaurius zodat ik mijzelf even bij kon tanken. Als topsupporter gaf ze snel alles aan en terwijl ik weer achter Pascal aanging riep ze mij nog na: “Sleep mijn mannetje er door in die laatste rondje hé?” “Zeker weten!!!” was mijn antwoord naar haar toe en samen met de snelle oranje man gingen we voor het laatste rondje.

Nu werd het pittig, ook voor mij als haas. Die sportdrank had ik echt nodig. Het flesje nam ik 2 kilometer met mij mee om extra energie te tanken want nu zouden we wat gaan versnellen. Pascal was duidelijk op een missie! Die tijd onder de 4 uur zat er dik in maar we moesten het niet te gek maken. Nog een beetje sparen voor het laatste stuk, zeker voor dat tegenwind stuk. In het bos, op 35KM zei ik tegen Pascal dat hij de man met de hamer helemaal gemist heeft. Die 7KM ga jij redden, duik achter mij en ik sleep je weer twee kilometer tegen de wind in. Inmiddels was het ook gaan regenen en natte sponzen hadden we niet meer nodig. Opnieuw was het bikkelen op de weg naar Nieuw-Dordrecht en daar ging een een klein tandje harder. Pascal volgde uitstekend en nadat we de bocht hadden gemaakt richting Klazienaveen wisten we dat we er bijna waren. “Ik ga nu niet meer versnellen hoor… ” zei Pascal maar toen hij de bebouwde kom inkwam ging hij helemaal los… Nu mocht hij en ik liet hem gaan. De één na laatste kilometer ging in 5:23 en bij de laatste kilometer kreeg hij vleugels: 5:03min/km. “Wil je je haas doodhebben of zo?” riep ik naar Pascal… hihi, hij genot en gaf alles wat hij nog had. Vlak voor de finish kregen we van zijn zoon en dochter allebei een bos bloemen en stond Cis ons toe te juichen. Wat een mooi finish moment, Ceylan liep zelfs hand in hand met zijn vader mee!

De Finish van Pascal's eerste marathon - En wat voor één!

Wat een finish!! Pascal loopt zijn eerste marathon uit en doet dat in 3:57:01 ! Een negatieve split van een minuut (1:59:01 en 1:58:00) en dat heeft hij gedaan zonder ook maar 1 tel te stoppen, sterker nog, hij heeft gewoon gemiddeld 5:35min/km gelopen. Een keurige prestatie!! Felicitaties over en weer bij de finish… mooi om te zien. Vlak na de finish bel ik Miranda om te vertellen hoe het gegaan is en lopen we (nou ja, Pascal iets langzamer) richting een cafe maar daar staat één of andere lokale held zo hard te zingen dat we maar één ding willen: terug naar de auto. Daar frissen we ons op en mag Pascal even lekker bijkomen terwijl ik in zijn auto terugrijd naar de Wolf Mansion… het was overigens nog even zoeken onder de auto want Mieke had daar een kado’tje voor mij verstopt… altijd leuk dat soort verrassingen. Thanks Mieke!

Cis met haar held!

De avond sluiten we af met de Mac voor de kids en nadat we beiden weer fris gedoucht waren, met een lekkere pizza voor Mr en Mrs Wolf en de haas van vandaag. Iets waar ik tijdens de marathon al trek in had gekregen. Na deze hele leuk dag was het weer tijd om afscheid te nemen van mijn gezellige gastheer en vrouw en mocht ik weer met de RRmobiel over de A6 blazen. Cis, dank voor alles en zeker ook voor je support langs de kant, net als die van Ceylan en Nikki, helemaal super! Marathontopper Pascal, onwijs gefeliciteerd met je geweldige tijd! Ook al was ik je haas voor vandaag… jij hebt het toch helemaal zelf gelopen! En er zit meer in je want als jij 3 dagen na je eerste marathon een uur in het Wheel of Energy zonder een centje pijn kan lopen gaat een tijd op de marathon van 3:45 uur jou zeker lukken. Op naar de volgende uitdaging!!

Bij deze marathon geen medaille... erg jammer.. maar gelukkig kreeg ik van Pascal een hele persoonlijke medaille

Data: 42,2km: 3:57:01, gemiddeld tempo 5:38km/u (10,7km/u), gemiddelde hartslag 150bpm, 2662 Kcal
Alle foto’s staan in mijn Flickr-Album en bekijk ook zeker nog even dit filmpje, gemaakt door Janine wat ik via Jan van Wieren ontving. Doorkomst op zo’n 32KM

Het was een mooie dag in Klazienaveen!


>