Parcoursverkenning Eindhoven Marathon met Esther

Het was even rustig op mijn blog. Door de verhuizing van mijn pa en ma heb ik in mijn vakantie heel veel tijd daar ingestoken. Aangezien de trainingen ook gewoon door gaan bleef er weinig tijd over om te bloggen maar we gaan het nu weer een beetje oppakken.

Om op 9 oktober een nieuw PR te lopen op de Marathon is een goede voorbereiding onontbeerlijk. Behalve de nodige trainingen en een superhaas, FrankRoadRunner, hoort daar natuurlijk ook een parcoursverkenning bij. De Eindhoven Marathon krijgt dit jaar een vernieuwd parcours en is, volgens de organisatie, het snelste parcours van Europa. Al eerder had ik met (bijna) local Esther afgesproken om voor de marathon het parcours te gaan bekijken, beter gezegd: te belopen. Helaas paste de parcoursverkenning niet in Frank’s agenda (en daarbij kent hij het grootste gedeelte al van zijn “ontspannen” 2010 Eindhoven Marathon – 2:59:22) en zo ging ik gisteren alleen richting de lichtstad.

Klaar voor de start op de Veldmaarschalk Montgomerylaan

Esther had mij geadviseerd te parkeren op het terrein van de Technische Universiteit (één van haar werkplekken als receptioniste) en terwijl ik op haar wachtte begon het te regenen… iets wat de hele dag zou gaan duren volgens. Korte of lange tight.. twijfel… toch maar snel een lange aan gedaan inclusief pet en een regen/wind jack. Inmiddels was mijn gids en begeleidster gearriveerd compleet met fietstassen en regenpak. Ik stopte voor de zekerheid mijn korte tight in haar tas samen met wat drinken en een paar gels en we gingen op pad.. nou ja.. soort van.. ze wilde eigenlijk nog even wachten tot de regen wat minder werd.. wat het niet werd…

Mister Eindhoven himself, Maurice, twitterde vlak voor vertrek aan mij “Je komt toch niet dat verschrikkelijke oersaaie Eindhoven Marathon parcours verkennen???” … nou ja, eigenlijk wel Maurice 🙂 … 13:15 uur.. tijd voor aktie. Samen liepen/fietsten we naar de Montgomerylaan, de startplek van de marathon en tevens de plek waar ik samen met Mrs. RR mij op de marathon ga voorbereiden, hotel Holiday Inn.

Esther kan wel een bui weerstaan zo

De regen werd al wel iets minder en na 12min lopen had ik eigenlijk al spijt van mijn lange tight en jack dus gaf ik aan Esther aan om bij het volgende bushokje een striptease uit te voeren en niet veel later liep ik verder in het kort, zonder jack en pet. Ook Esther had haar modieuze regenpak opgeborgen in de fietstassen. Het parcours kenmerkt zich door lange recht stukken. Met twee maal een kleine klim om over de Kennedylaan te gaan. Het eerste stuk gaat door woonwijken maar ook een saai industrieterrein… daar had Maurice dan wel weer gelijk in… we kwamen hem trouwens nog even tegen in de Kosmoslaan.

Strippen in Eindhoven ... wat klopt er niet in deze foto?

Langs het Henri Dunantpark richting een weg met de toepasselijke naam “Marathonloop”. Hier maak je in de eerste ronde (de Eindhoven Marathon zijn twee, bijna dezelfde rondjes) hier een klein lusje via de Gerretsonlaan, terug via de Estaffettelaan naar de Marathonloop. Hierna volgt een lang stuk over de Antony Fokkerweg en daar zit een flink afdaling en weer klim in onder het spoor door. Esther en ik merkte al op dat het fietspad minder daalt en stijgt dus dat zou een betere route zijn tijdens de marathon. Daarna linksaf langs het Herdkamp, zo vertelde mijn gids mij.. het Herdkamp?? Ja, sorry, ik weet niets van voetbal Esther… Inmiddels was het al weer harder gaan regenen maar mijn fietsbegeleiding wilde niet meer haar pak aan… ok, prima, ik liep lekker in het kort, zo’n bui is goed te doen. Ook in een Z1 training waarbij mijn hartslag zo rond de 130bpm moest blijven.

Na het PSV trainingsveld en het Philips de Jong wandelpark werd het even spannend. Grote wegopbreking, hekken op de weg.. oeps.. en nu? We moeten echt rechtdoor om het parcours te blijven volgen en behendig fietste Esther langs alle obstakels heen en ik ging er achteraan. Toch wel handig die begeleiding alhoewel ze regelmatig niet blij met mij was als ik even iets wilde pakken uit haar tas, zoals een gel vlak bij het Philipsstadion. Ik kon dat toch ook doen bij die overkapping… oef, nog even en ze pakt haar zweepje…

Nu zou eigenlijk het tweede rondje eraan komen maar om 42km te lopen vandaag ging mij iets te ver dus op naar het laatste stuk door het centrum van Eindhoven. Over het 18 septemberplein langs het station. Hier herkende in wat plekjes die in april 2007 met Mrs. RR heb bezocht. Zoals het Pathé theater de Markt waar ik aan het bier zat.. ja echt. Langs de kerk richting de Stratumsedijk waar ik tegen Esther zei: “hee, de Catharinakerk” … “heel goed” zei Esther… maar heb daarna toch maar bekend dat ik het naambordje van het plein had gezien 😉 Het laatste stukje kwam eraan en na bijna 25KM arriveerden we bij het stadshuis, de finish van de marathon… zou ik op 9/10/11 ook zo fris aankomen?

Missie volbracht! - Eindpunt bij het stadshuis

Even snel een foto en Esther stelde voor om een warme choco te nemen maar omdat het inmiddels echt hard begon te gieten stelde ik voor eerst naar de auto bij de TU terug te gaan want anders zouden we echt te veel afkoelen. “Ik zal in rap tempo teruglopen naar de TU, Esther!” en met haar ‘denkbeeldige’ zweep liet zij mij 2km terugsprinten. Eenmaal bij de auto was het wurmen.. hoe kleed je je zo makkelijk mogelijk om en voorkom je dat je schone kleren nat worden… een douche had ik niet meer nodig en met wat kunst en vliegwerk deed ik in de RRmobiel mijn schone kloffie aan. Nu op naar het centrum voor die dik verdiende warme chocomelk, ook voor mijn begeleidster die het nog veel zwaarder had dan ik. 25KM door de zeikregen op een tergend langzaam fietstempo en dan ook nog 2:18 uur mijn onzin aanhoren.. ga er maar aanstaan. Menig vrouw zou lekker thuis zijn gebleven, met een goed boek bij de open haard… Thanks Esther, ik waarder het zeer!!

Na de choco in een kroeg, waarbij de eigenaar mij nog succes wenste met ‘trimmen’ op 9/10/11 … doken we restaurant Coco Sushi in… want we wilde wel even sushi eten… De details zal ik jullie besparen maar we hebben echt heeeerlijk gegeten.. Sukiyaki, Teppenyakki, Sushi en Tempura… dat laatste was jammie… beetje meer reuze garnalen op een frituurbedje dan we hadden besteld… nou ja, laten we zo zeggen dat het onbeperkt scampies eten in een ander restaurant stukken voordeliger was geweest maar ja Eshter, hoe vaak gaan wij nou uit eten?… o ja, we begonnen met Saké, want dat hoort er natuurlijk bij, toch Esther??… hihi, ik geloof dat ik dat iets lekkerder vindt dan jij … 🙂

Verse Sushi met ongelooflijk scherpe Wasabi ... heerlijk!!

Uiteindelijk was de dag wat langer dan gepland maar het was, ondanks het dramatische weer, wel een hele gezellige middag/avond. Thanks voor het gidsen/fietsen/lachen/etc Esther!
De parcoursverkenning was een prima trainingsloop met mooie cijfers: 24,38KM, 2:18 uur, 5:40min/km, 10,6km/u, 130bpm, klimmen en dalen: beide totaal 90meter.
Het parcours is supersnel, net als mijn haas over 3 maanden… nu hoeven alleen nog maar mijn beentjes die PR te lopen… zondagmiddag 9/10 weten we meer…>