Amsterdam Marathon 2008, nu met verslag!

Even een kort berichtje vanaf mijn telefoon. Zojuist heb ik de Marathon van Amsterdam uitgelopen in een toptijd! 3:27:49. Ik ben helemaal joepie. Vanavond het verslag! En die 3:25 komt nog wel! Daar ben ik zeker van. Voel mij helemaal top en heb nergens last van.. zelfs niet van mijn enkel


Amsterdam
3:27:49 !!

Iedereen, echt, iedereen bedankt voor jullie geweldige steun via alle mogelijke digitale manieren of gewoon langs de kant van het parcours. Jullie zijn geweldig!!

en dan nu: hieronder, het verslag!

Ik heb mijn verslag nog niet eens geschreven en er staan al meer dan 40 reacties op mijn bericht van vanmiddag. Allemaal heel, heel erg bedankt!! Echt leuk dat jullie zo meeleven, het doet mij onwijs goed!

Vanochtend, 07:00 uur opgestaan. De boterhammen kreeg ik met moeite naar binnen, kan geen honing meer zien en de pot is dan ook in de vuilnisbak verdwenen. Bij de volgende marathon koop ik wel weer een nieuwe. Onderweg naar Amsterdam de radio hard aangezet, met de beats van Fresh.fm zoals deze van Ne Yo – Closer kom ik pas goed in de stemming.


Sporthal zuid
Lekker druk bij de sporthallen voor de 33e Amsterdam Marathon

Auto geparkeerd bij het VUmc en naar in de sporthallen mij startnummer gehaald.. minimaal 4 x geplast.. de zenuwen slaan toe. In het derde startvak (eindtijd 3:00 – 3:30) wacht ik tot het 10:30 wordt. Plots zie ik Pieter Jouke. Hij klimt over het hek en vertelt dat hij voor een eindtijd onder de 3:15 gaat.. de bikkel!! (het is ‘m trouwens gelukt: 3:14:11, gefeliciteerd PJ!)

De start, iedereen klappen, en weg zijn we. In het begin is het moeilijk tempo maken maar na 2KM komt er wat ruimte. De 3:15 pacers laat ik voorbij gaan, die tijd komt nog wel een keer. Er komt iemand naast mij lopen en, verrekt, het is Mo, de marathonbikkel die vandaag zijn 94e marathon loopt, slechts één week na de marathon van Eindhoven. Mo geeft aan dat hij bij mij blijft lopen terwijl hij eigenlijk wat rustiger aan wilt doen… en zo gaan we samen op pad!

Het tempo van 4:45-4:50 zit er goed in en gaat eigenlijk vlekkeloos. Bij 10KM staat mijn “persoonlijke fanclub”: Barbara en JVC’er Henk (waren er ook bij in Berlijn) en ook JVC’er Frank! Henk loopt met mij en geeft mij een flesje Aquarius. Bij 12KM ziet Petra ons voorbij knallen maar wij horen tot honderden meters verder het enthousiaste van de Herbalife-runner. Langs de Amstel hebben we flinke zijwind maar het is te doen. Aan de overkant zien we inmiddels al de Keniaanse toppers hun weg terug naar Amsterdam maken.

Op de van der Madeweg in het industrieterrein komt de wind flink opzetten maar ook daar is nog steeds het tempo vol te houden. Mijn enkel houdt zich wonderwel goed en afgezien van wat kleine pijntjes is 3:25 nog steeds haalbaar. Sterker nog, bij het 25KM zit ik precies op de juiste doorkomsttijd maar na 2KM geeft Mo aan dat ik alleen verder moet, hij heeft last van zijn knie en kan het tempo niet bijbenen. Ik neem afscheid van de man die mij zo goed heeft geholpen en ga solo verder.

Op 30KM staan Sandra en Erik. Sandra, in blijde verwachting !!, loopt mij mij mee en geeft een lekker flesje drinken, thanks!! Niet veel verder staat Petra weer en nu zie ik haar op tijd en kan ze even deze actiefoto schieten:


30KM, helemaal fris
30KM en nog steeds helemaal fris

Even later staan Barbara, Henk en Frank weer langs de kant en word ik weer voorzien van extra drinken en een Squeezy…. maar na 35KM wordt het pittig! De wind heb ik vol tegen en mijn rechter kuitspier begin te protesteren. Het tempo gaat naar 5:00.. geen nood, 3:25 kan nog net maar de klimmetjes in het parcours worden kuitenbijters en daar neem ik gas terug. Bij 37KM een tunnelbak onder de Wiboutstraat… de klim eruit is zwaar! De fanclub staat aan het einde van de tunnel en ik roep nog iets van “Nu wordt het fucking zwaar” maar probeer nog 5:00km/u aan te houden. Op 40KM besef ik dat 3:25 niet meer lukt en besluit te stoppen bij de verzorgingspost om mijn rechterenkel flink nat te sponsen.. Dan maar een sub 3:30, iets wat ik al sinds de gemiste Utrecht marathon wil.. en dat is geen probleem.. ik heb genoeg speling om die tijd te halen. Het laatste stukje, nog 1KM.. de aankomst in het Olympisch stadion.. de handjes gaan al omhoog en vlak voor de finish een vreugdesprong: 3:27:49 . Een verbetering van mijn tijd in Berlijn van ruim 17 minuten!!

Helemaal joepie zoek in mijn weg naar de uitgang en haal mijn tas op. Pleeg wat telefoontjes en beantwoord wat sms’jes en zet mijn tijd on line. Ik spreek nog even met Esther van ons Roparun team. Ze heeft een prima 3:50 gelopen en ook Mo heeft het goed gedaan, 3:31.

Ik kijk terug om een geslaagde dag. Mijn doel van een sub 3:30 is ruimschoots gelukt. Conditioneel zit er zeker meer in. Het is jammer dat mijn kuitspier tegen zat maar ook vandaag ben ik niet superdiep gegaan. Dat beloofd nog wat voor de volgende. Claudia heb ik niet kunnen verslaan en is dus nog steeds de snelste van ons twee (3:25:50) maar dat zal niet zo lang meer duren. Sterker nog, Claudia, ik daag je uit om samen een marathon te doen!

Nogmaals, iedereen, bedankt voor al jullie reacties, hyves- en facebookberichten, SMS’jes, telefoontjes en support langs de kant!! Ik ga nu heerlijk nagenieten.
p.s.: Monique wint een chocoladeletter, zij zat met haar voorspelling (3:27:47) het dichtst bij mijn eindtijd

De data van deze marathon 42,195KM, 3:27:49, gemiddeld tempo: 4:52min/km, 12,3km/u, hartslag: 171bpm, 3435Kcal


uitslag
Nr. 1129 van 6560 en nr. 249 in mijn categorie

Klik hier voor alle uitslag-gegevens

TTSM kaart: Klik hier

>