Archeon Cross en Leiden Marathon parcoursverkenning

Ik ben niet zo’n crosser, sterker nog, in de bijna 9 jaar dat ik hardloop kun je de crossjes op één hand tellen. Nee, crossen is niet zo’n mijn ding maar je wordt er wel een sterkere loper van… zo zegt men regelmatig. Onlangs werd bij mij toch weer het crossen aangewakkerd. AAV’36, organiseerde voor de 1e keer de Archeoncross. Een hardloopwedstrijd door een archeologisch themapark heb ik nog niet eerder meegemaakt… doen dus!

Een aantal AAV’ers waaronder RoadRunners1 Deborah (de nr.1 bij de dames in de huidige crossranglijst), Nathalie, Kees en Henry zouden meelopen maar ook Merit zou richting Alphen komen. Voor haar was het een wedstrijd met een speciale betekenis. Haar vader was een vooraanstaand hoogleraar archeologie en heeft o.a. de nodige Romeinse opgravingen hier in de regio geleid. Als “dochter van” is een bezoekje aan Archeon voor haar dan ook eigenlijk wel een verplicht nummer dus wat is er dan mooier om dat met een loop te combineren.

Merit was niet helemaal topfit, mogelijk griepje onder de leden maar ze zou het toch gaan proberen. Eenmaal in Archeon aangekomen was het een gezellige drukte. Veel AAV’ers maar ook vele crossers van andere locale clubs. De junioren waren inmiddels al druk aan het lopen terwijl de hierboven genoemde dames nog even moesten wachten tot 13:20 uur voor hun 4 rondjes van 1100 meter. Nathalie en Deborah gingen er als een haas vandoor en ook Merit ging voortvarend van start. Het parcours liep langs de arena waar twee flinke bergen zand waren neergelegd en verderop lag nog een flinke obstakel. De replica van het Romeinse schip dat in Zwammerdam is gevonden lag tussen de bagger… daarover straks meer. De AAV meiden liepen goed maar Merit moest helaas uitstappen. Ze was niet fit genoeg om deze cross te volbrengen. Nathalie zou uiteindelijk als 1e dame eindigen maar omdat zij niet voldoende crosswedstrijden heeft gelopen dit seizoen behoudt de eveneens snelle Deborah haar 1e plek in het klassement.

De start van de heren (6 x 1100 voor M60 en 8 x 1100 voor de rest) was om 13:40. Samen met Henry en Kees stonden we klaar om door de bagger heen te gaan. “Heb je geen spikes? Zitten je veters dan goed vast? ” vroeg Kees nog aan mij… Nee, geen spikes maar die zag ik wel bij de toppers, crossen is toch heel wat anders.. nou ja, ik ging het wel zien:

Crossen over een uniek parcours – terug in de tijd van de Romeinen

Bam, en los waren we.. door een modderveld richting de arena, die twee heuvels over, achter de arena door, weer een heuvel en langs het schip maar die vele honderden rondjes van de lopers die ons voor waren gegaan hadden diepe moddergaten geslagen. Het tempo lag er gelijk uit en hier en daar op een modderpad gleed ik bijna weg.. ja, nu begrijp ik waarom spikes handig zijn. Mannen van de 60+ haalden mij in… krijg nou wat.. gelukkig zat er een stuk in van een paar honderd meter op een hard zandpad, hier kon ik tempo maken en mijn verlies weer een beetje goedmaken.

Met het zoveelste rondje bezig – bikkelen! – Foto: Tine de Jong

Crossen is duidelijk wat anders. Naar AAV trainer Ruud en RoadRunner1 Anneke die stonden aan te moedigen riep ik: “Geef mij maar asfalt” Ik vond het moeilijk tempo te maken en te houden en in de laatste paar honderd meter ging het ook nog mis. De man die bij de ‘afslag’ naar de finish stond gaf niet goed aan waar ik heen moest terwijl ik nog riep “ik ben klaar, waar heen voor de finish” .. linksaf!! Ja, links af.. dat kon helemaal niet, ik was vast te ver doorgelopen en kwam achter de finish terecht.. omgedraaid en snel nog de juiste route, met aanwijzingen, gevonden. De man die achter liep zat al op een bankje bij de finish… grrrrr.. Ik drukte 42.21 af.. een belabberde tijd voor een stuk van 8750m (4:51min/km) … Merit kwam op mij aflopen en zag mij balen van hoe de laatste 200 meter ging. Geen succes deze cross maar ja.. wat had ik dan verwacht?

Door de Romeinse poorten in Archeon – Foto: Merit

Flink onder de bagger zocht ik de douches op want zo kon ik onmogelijk schonen kleren aandoen. Gelukkig was het water warm en vond ik wel dat ik een hapje van de McDonalds had verdiend 🙂 – Zo zie je maar, als je beetje kunt hardlopen ben je zeker nog geen crosser!– – –

Er moest nog wel meer gebeuren dit weekend. Zo stond er een langzame duurloop van 27KM op het programma gevolgd door 5KM in marathontempo (4:15min/km). De bedoeling was dat ik die in de middag zou gaan lopen maar de weersverwachting zag er niet best uit. Veel regen maar in de ochtend een zonnetje. Dus het werd om 08:00u opstaan, even wat eten, waterflesje met 8 scheppen Squeezy carbo load naar binnen en hup naar buiten. Ik wilde in Z1 blijven (125-135bpm) maar dat was op de heenweg (oostelijke) richting Hoogmade pittig. Vol tegen de wind in kwamen de kilometers niet onder de 6min. Gelukkig mocht ik na 6,4KM richting het noorden en was op het nieuwe parcours aangekomen van de Leiden Marathon.

Hier ging ik het parcours op. Je komt vanaf Koudekerk a/d Rijn en gaat hier naar links de Groenwegh op richting Hoogmade (18,8KM)

Hier op de Groenwegh ging het richting Hoogmade, rechtsaf langs de A4 en via de Aderweg en Floraweg naar Roelofarendsveen. De Floraweg lag er een beetje zielig bij, geen asfalt en was bijna net zo’n modderpoel als de cross van gisteren. Ik ga er vanuit dat hier in mei wel weer asfalt ligt. Over de Fransche Brug naar links de snelweg onderdoor en dan langs de kleine huisjes in de richting van Nieuwe Wetering. Hier op voor mij het 16KM punt slaat de marathonroute links af richting Rijpwetering (28KM punt) maar ging ik verder naar Weteringbrug en langs het water op de grens van Noord en Zuid Holland. De brug bij Leimuiden over weer over en zo was ik weer in Zuid Holland en kon weer richting Alphen lopen.

Vlak voor dit punt op de Voorweg sla je links af om het parcours te vervolgen naar Rijpwetering via Leiderdorp en dan terug naar Leiden Centrum. (28KM)

Via Leimuiden, Rijnsaterwoude en Woubrugge weer terug. Op 26KM van de route kreeg ik de wind weer vol tegen en ik zag de laatste 5KM in marathontempo niet echt zitten. Te veel wind en nog zware benen van gisteren. Ik besloot nog even te wachten tot ik de wind weer vanaf de zijkant had en dan de laatste 3KM tempo te maken. 4:15 lukte niet maar de drie 1000’tjes waren gemiddeld onder de 4:30. (4:33, 4:26, 4:29)

Een mooie loop, de 29KM gingen in 131bpm en 5:56min/km gemiddeld (2:52:20). Totaal 3:06, 5:49min/km, 133 bpm gemiddeld.
Binnenkort zal ik meer gaan lopen van het nieuwe parcours van de Leiden Marathon – Hieronder vind je nog meer foto’s van de route, zo tussen 18,8 en 28KM van het marathonparcours)Aan het einde van de Groenwegh de tunnel rechts in om zo Hoogmade in te lopen (20,2KM)

De brug over, Hoogmade in richting Noordeinde (20,4KM)

Langs de A4 op de Hoogmadeseweg (22KM)

Langs de woonboten op de Veenderdijk, hier linksaf de Aderweg op (23KM)

Wat een lang eind die Aderweg (24KM)

Het einde van de Aderweg, hier rechtsaf richting Roelofarendsveen de Floraweg op. (25KM)

De Floraweg ziet er nu niet zo best uit… (26KM)

De Fransche Brug, aan het einde linksaf richting het viaduct bij de A4 (27KM)

De viaductweg, richting Nieuwe Wetering (27,3KM)

Na het viaduct de brug over, rechts af voor een stukje richting Nieuwe Wetering (27,5KM)

>