Sportrusten: jouw manier van trainen?

Hieronder vind je het verhaal van Anneke: hoe zij zich heeft voorbereid op haar 2e marathon in Eindhoven. Doel: uitlopen, liefst onder 4 uur met drie trainingen per week zonder lange duurlopen en ze vroeg mij met haar mee te lopen.

Ik was sceptisch. Zelf ben ik ‘old-school’ runner, ik geloof in kilometers maken voor een marathon, zoals ik bij mijn afgelopen 40 marathons in de 10 jaar ook heb gedaan. Duurlopen van 25, 30 en 35KM! In oktober liepen we samen de marathon in Eindhoven en ik was verbaasd hoeveel energie Anneke na 30KM over had, een punt waar het altijd moeilijk wordt. Dat moeilijk worden ervaarde ik wel maar het leek wel of Anneke alleen maar meer vleugels kreeg en ze finishte onder de 4 uur!

Ze heeft dit gedaan met trainingsprogramma met de naam: Sportrusten. Hiermee train voor voor een halve of hele marathon zonder de lange trainingen. Zou jij ook op deze manier willen trainen? Lees dan zeker even onderstaand verhaal en meld je dat zo snel mogelijk aan voor de sportrusten kick-off dag op 15 januari!

old-school running versus Sportrusten

old-school running versus Sportrusten

Het marathonbesluit

In oktober van 2016 liep ik mijn tweede marathon met 42 km lang een lach op mijn gezicht. De eerste was 6 jaar daarvoor en daar deed ik zo’n beetje alles fout wat je bij een eerste marathon fout kan doen.. Te hard van start gegaan, te weinig gedronken.. Ik liep ‘m ook nog eens in Londen en ik was zwaar onder de indruk van de stad en het publiek, waardoor ik toch minder mijn focus had op het lopen. De voorbereidingen had ik in mijn eentje gedaan met een “traditioneel” schema gekregen via via. De eerste helft van de marathon liep ik lekker maar bij de 25 á 30 km was daar toch echt de bekende man met de hamer.. auw, de pijn. Die laatste kilometers deed ik op mijn tandvlees en ik kwam in 4 uur 49 over de finish.

Ik heb veel meer ervaring in het lopen van halve marathons, dat gaat me goed af. Voor die afstand te trainen past goed in mijn dagelijks leven en ook tijdens de wedstrijd zelf weet ik precies wat ik kan verwachten van mijn lijf.
Toch kreeg ik op een gegeven moment weer de marathonkriebels, maar zo’n ervaring als de eerste keer wil ik niet nog een keer. Deze keer zou ik het anders doen, het zou sowieso een marathon in Nederland worden en ik wilde er op een andere manier voor gaan trainen. In 2015 liep ik met veel succes een halve marathon met het schema van Sportrusten en dat zou ik nu met de hele marathon ook gaan doen. Hoe me dat vergaan is, is te lezen in dit blogverslag van Ronald. Hij was mij persoonlijke haas tijdens deze marathon en dat was een feestje! Ik wilde mijn tijd en ervaring verbeteren van 2010 en dat is me ruimschoots gelukt toen ik in 3 uur 59 over de finish kwam in Eindhoven! En dat 30km punt…? Daar kon ik éindelijk (lachend) gaan versnellen, ik kon niet wachten!

Met sportrusten loop je een marathon!

Met sportrusten loop je een marathon!

Sportrusten coach
Ik was en ben zo te spreken over het schema van Sportrusten dat ik dit succes graag met anderen wil delen. In mijn dagelijks leven werk ik in de hulpverlening en naast dat ik actief diverse sporten beoefen (hardlopen, crossfit, etc) geef ik ook hardloop en Running Bootcamp trainingen bij de atletiekvereniging in Alphen aan den Rijn (AAV’36). Dit zijn voor mij twee ingrediënten die me er toe hebben besluiten om een Kick – off dag Sportrusten te organiseren. Maar wat is Sportrusten nou precies en wat houdt de kick-off dag in?

Sportrusten is een programma van 100 dagen. Je combineert slim hardlopen met rustig ademen. Je traint minder kilometers, maar wel gericht met een hartslagmeter. (Voor het trainen naar een halve marathon hoef je bijvoorbeeld niet verder dan 10 km als “lange duurloop”). Je schema bestaat uit 3 x in de week lopen (omdat twee keer niet genoeg is), 1x per week vogels kijken (dat is rustig lopen, gericht op het verbranden van vetten), 1 x per drie weken langer of intensiever lopen. (Dit worden de suikers voor je brein).

15 januari is dé kick-off dag voor het trainen met het schema van Sportrusten.
Je zou kunnen gaan trainen voor bijvoorbeeld de (halve) marathon in Leiden.

Wat houdt de Kick-off dag in?
Na deze dag weet jij je trainingshartslagen en je persoonlijke schema. Het enige wat je zelf nog hoeft te doen is trainen (en ademhalingsoefeningen).

Om je goed voor te bereiden met het sportrustenschema heb je twee dingen nodig:

• Het omslagpunt van je hartslag. (De zone van je hartslag waarbij verzuring optreed)
• Je 10-kilometer-tijd

Op 15 januari gaan we dat samen bepalen bij de Zegerplasloop in Alphen aan den Rijn.

Dan help ik op weg met je persoonlijke hartslagen, zo weet je zeker dat je goed traint.

Start van de Zegerplasloop - Foto: AAV'36

Start van de Zegerplasloop – Foto: AAV’36

Je krijgt duidelijke instructies vooraf en dan ga je de 10 kilometer lopen (zo hard mogelijk). Let op: Neem wel zelf je horloge met hartslagmeter mee!

Na de loop krijg je het Sportrustenpakket en uitleg over hoe je jouw persoonlijke schema aan kunt maken op www.sportrusten.nl Je vult je trainingen in en je ziet dagelijks of je progressie maakt. Ga je harder lopen bij dezelfde hartslag? Dan gaat het goed. Ga je niet vooruit? Dan kun je bijtijds vragen stellen in de koffiehoek op de website van Sportrusten of in de WhatsApp groep die we aanmaken, en weet je zeker dat je weer goed op weg bent.

Meld je zo snel mogelijk aan en sta klaar om je 100 dagen schema een kickstart te geven!

Programma Kick-off zondag 15 januari:
09:45: verzamelen bij AAV’36
10:00: instructie voor de 10 kilometer (hartslagmeters om!)
10:30: plassen en gezamenlijk inlopen
11:10: starttijd 10 km. Zo hard mogelijk 10 kilometer lopen
12:45: bij Wet and Wild uitleg over marathonschema en je traject van 100 dagen.
13:45: einde

Inhoud:
Presentatie + de inschrijving voor de Zegerplasloop 10 km, + vaststellen hartslagzones, +
1 koffie of thee bij W&W, + Sportrustenpakket (t.w.v. € 97,00), + WhatsApp groep, +
2 terugkom-momenten met de groep om en nabij de 7e en 12e week van het schema.

sportrusten

Aanmelden:
Ben je enthousiast geworden en wil je meer weten over de kosten, overige informatie of wil je je meteen aanmelden? Neem dan contact met me op via run-happy@outlook.com

Ik hoop je te kunnen begroeten op 15 januari!

Hartelijke groet,

Anneke Wenker
Run Happy
run-happy@outlook.com
Facebook: www.facebook.com/RunHappy100
runhappy

>