Cyprus, de dag erna

Het is lang geleden dat ik zo laat in mijn bedje lag. Zaterdagavond was het party-time in een van de beste clubs van Nicosia, The Blinkers club. Er werd, letterlijk, op de tafels gedanst, tot in de vroege uurtjes.

Om 05:15 lag ik weer in mijn hotelbed maar ben toch op tijd opgestaan om te kunnen ontbijten met mijn collega. Zondag hebben we rustig aan gedaan. Met een taxi hebben we “The Green Line” bezocht. De grens die Nicosia in tweeën deelt. Grieks Cypriotische soldaten, daartussenin een U.N. buffer en daarachter de Turkse soldaten proberen de broze stabiele situatie tussen twee strijden partijen in takt te houden.

Jeruzalem en Nicosia zijn de enige twee steden ter wereld die door een grens worden gescheiden… heel bizar om te zien. Naast een normale weg, midden in het oude gedeelte van de hoofdstad, staan hekken en soldaten.


The Green Line
The Green Line

Huizen die op de grens staan zijn dichtgetimmerd of dienen als wachthuis voor soldaten…je ziet de spanning op de gezichten van de militairen en de buurt zag er dreigend uit. Ik was blij dat we er met een taxi langsreden… echt op mijn gemak voelde ik mij daar niet.


huizen op de Green Line
Huizen op de Green Line

Tijd om de spookstad Famagusta te bezoeken was er helaas niet meer. Deze stad is wellicht nog meer spraakmakend dan The Green Line. Sinds 1974 is deze, voorheen zeer bruisende toeristenstad tot verboden gebied verklaard. Het is niet van Cyprus en ook niet van Turkije… De hotels, huizen en kerken staan als sinds die tijd leeg… brrr


Spookstad
Alles wat je hier ziet staat al sinds 1974 leeg

De vlucht terug naar Nederland ging goed, als je de wachttijd op Wenen in een veredeld kippenhok niet meerekend… ongelooflijk, zo’n grote luchthaven waar iedereen hutjemutje staat (ja, niet zit) te wachten tot ze hun vliegtuig in mogen… 23:30 was ik weer thuis na een bijzonder weekend…. Ik ga nu lekker slapen.. morgen en overmorgen ga ik proberen weer wat blogleesachterstand in te halen. Trusten!

p.s. De mini-quiz is een weekje uitgesteld.

>