Op naar de Beekse Marathon

Zo af en toe zijn er van die trainingen die net even wat anders zijn dan mijn normale workouts. Neem de training van vandaag: Vandaag wilde ik vroeg op pad om mijn lange duurloop te doen zodat Smurf 2.13 (mijn zoon dus) lekker in bed kon blijven liggen. 4 trainingen per week doe ik al een lange tijd niet meer maar zo vlak voor mijn volgende marathon, de Beekse Marathon deze keer, probeer ik toch wel aan drie trainingen per week te komen.

De trainingen zijn wel nodig wil ik mijn volgende hardloopdoel halen: mijn 50e marathon op mijn 50e verjaardag. Dit jaar nog 2 marathons (in november ook de Berenloop) en dan de komende vier jaar drie marathons per jaar, dat moet lukken 🙂

paddegat1
Donderdag 10, zaterdag 12KM en vandaag dus mijn laatste lange voor de marathon. Ik had gisteravond een route uitgezet waarbij ik om het Braassemermeer zou lopen. De route is bekend. Een stuk gaat over het Leiden Marathon parcour en en het stuk langs het water had ik maart 2009 al een keer eerder gelopen dus verdwalen, nee, dat zou niet meer gebeuren.

paddegat2

De loopreis ging van Alphen aan den Rijn richting Woubrugge langs het Paddegat, een vaargeul die de Wijde AA verbindt met het Brassemermeer. Ik stopte even op de hoek (6KM) waar ik uitzicht had op het pontje van Roelofarendsveen naar Woubrugge, wetende dat ik na ongeveer een uur, op 16KM aan de overkant van het Paddegat zou staan.

Terwijl ik zo stond te rekenen hoe lang ik over deze loop zou doen schrok ik wel. Ik had tegen mijn zoon gezegd dat ik om 09:30 uur weer thuis zou zijn.. mmmm, een 34KM loop, 06:40 uur vertrokken en dan na 2:50 uur weer thuis zijn.. eh.. dat is 5:04 min/km, zonder te stoppen… maar de eerste 6KM had ik op 10km/u gedaan dus voor de resterende 28KM had ik nog 2:10 uur.. dat is een tempo van 4:39 min/km.. nope, dat gaat ‘m niet worden. Misschien moest ik maar even kijken of het pontje in Oude Wetering mij naar de overkant kon brengen, dat zou zo’n 6KM schelen.

Rondje om het Brassemermeer, 425ha groot

Rondje om het Brassemermeer, 425ha groot

Nou ja, eerst maar snel doorlopen en zo min mogelijk stoppen. Richting Hoogmade, langs de A4, door de weilanden over de Aderweg naar de andere kant van het Paddegat. Hier even gestopt voor de ‘tegengestelde’ foto en het viel mij al op dat het veerpontje naar Rijnsaterwoude pas vanaf 10 uur voer.. mmm, dat voorspelt niet veel goeds voor het volgende veerpontje 4KM verderop. Zo af en toe wat regen op mijn hoofd maar dat maakte het juist en lekkere frisse loop, niet van dat warme, daar houd ik niet van.

In Oude Wetering aagekomen werd mijn vermoeden bevestigd, ook dit pontje zou pas om 10:00 uur zijn eerste heen-en-weer beweging gaan maken.. maar het is nu pas 08:40 uur.. dan maar doorlopen via Weteringburg en Leimuiderburg naar de brug, 5KM verderop. En zo via Leimuiden richting Rijnsaterwoude. Om 09:30 belde ik maar even mijn zoon dat ik mij iets vergist had in de ‘terugkeertijd’ en dat het 10:15 uur zou gaan worden. Hij vond het geen probleem 🙂

Yep, het pontje naar de andere kant van het Brassemeermeer vaart nog niet..

Yep, het pontje naar de andere kant van het Brassemeermeer vaart nog niet..

En na 35,3KM kwam ik weer thuis aan, 3:24 uur gelopen met maar 6 min pauze onderweg. Het ging lekker en ik was ook precies op tijd binnen want de zon begon nu echt te gloeien. De volgende lange duurloop is 42,2KM in Hilverenbeek en omgeving, marathon nr. 37

Mooie loop en een mooie test met de nieuwe Forerunner 225

Mooie loop en een mooie test met de nieuwe Forerunner 225>