Geslaagd: Looptrainer 2

De meeste van jullie weten het al maar ik wilde het toch ook nog even op mijn blog vermelden:

Eind maart 2012 ben ik begonnen aan de Atletiek Opleiding Looptrainer 2. In deze cursus word je door middel van 5 workshops en uitgebreid lesmateriaal opgeleid tot assistent looptrainer. Je kunt na het succesvol afronden de vaste trainers vervangen en de training geven die hij of zij heeft uitgewerkt. Indien nodig kun je ook zelf de training aanpassen of uitwerken.

De opleiding die ik heb gedaan is inmiddels veranderd, ik ben dus looptrainer 2 oude stijl. Samen met een aantal andere hardlopers bij AAV’36 hebben wij nog het oude programma gedaan. Nadeel van deze oude stijl is dat er heel veel verslagen moeten worden gemaakt om de drie proeve van bekwaamheid (PvB) te behalen:

1) Verzorgen van trainingen
2) Begeleiden tijdens wedstrijden
3) Assisteren bij activiteiten

Voor PvB 2 kon ik mooi mijn eigen ‘maRRathon‘ gebruiken. Dat is niet begeleiden, dat is een hele marathon organiseren. Gek genoeg was ik voor dat onderdeel gezakt omdat mijn verslag te veel vanuit mijn oogpunt was gemaakt en de beoordelaar kon daar niet uithalen of de deelnemers door mij werden gemotiveerd, gewezen op gevaar, aangesproken op hun gedrag, etc etc. Nou, dat heeft hij geweten want na een oproep aan de deelnemers stroomden de positieve reacties binnen. Ook kreeg ik van Harmke een heel mooie email waarin zij uitgebreid beschreef hoe ik haar heb getraind/voorbereid/begeleid op haar 1e marathon, de Dubai Marathon. In de herkansing: geslaagd 🙂

Voor PvB 3 had ik voldoende aan mijn draaiboek voor de businessloop van de 20 van Alphen. Beetje too much misschien want dat was niet assisteren meer maar organiseren… maar goed: ook geslaagd

Voor PvB 1 moest ik diverse trainingen geven bij AAV’36. Het begon met een warming up voor ‘mijn eigen’ RoadRunners 1 groep. Erg onwennig want alle begin is moeilijk. Daarna de laatste training voor een ‘start to run’ groep met wat last minute aanpassing ivm het slechte weer die avond. Die training geven was erg leuk om te doen en het was nog leuker om te zien dat veel deelnemers aan die start to run cursus zich hadden aangemeld voor de loopgroepen bij AAV’36. Een groot aantal van hen zag ik weer terug bij een training die ik moest geven aan de RoadRunners 6 groep. Door omstandigheden kon de vaste trainer niet en hij kon ook niet een training aan mij doorsturen. Die heb ik dan maar zelf gemaakt. Gelukkig waren de atleten van RR6 tevreden en ben ik ook voor dit onderdeel geslaagd.

Het zit er nu op: ik mag mij Looptrainer 2 noemen. Het nadeel van deze cursus oude stijl was wel het vele, vele tikwerk. Ik weet niet hoeveel verslagen en uitwerkingen heb gemaakt. Als ik al niet 10 vingers blind kon tikken zou ik ook daarvoor nu geslaagd zijn. Ik hoop ook echt dat in de Looptrainer 2 nieuwe stijl de nadruk ligt op de praktijk. Je leert veel meer van de trainingen geven op of buiten de baan dan uit een dik cursusboek met allemaal saaie, droge teksten. Dus Atletiek Unie: als jullie dat al niet doorgevoerd hebben, ga dat dan zeker doen!

Mijn felicitaties voor de mede cursisten die geslaagd zijn en succes nog even voor hen die uitstel hebben gevraagd tot oktober zodat zij hun laatste verslagen kunnen inleveren!

Een aantal bekenden heeft mij gevraagd of ik nu verder ga voor Looptrainer 3, een opleiding tot volwaardige, zelfstandige looptrainer: nee, nog niet. Eerst wil ik meer ervaring opdoen met trainingen geven en misschien, als ik meer tijd over heb, mij richten op LT3. Voorlopig staat mijn eerste training als LT2 op de kalender: woensdag 5 september mag ik de RoadRunners 1 training geven… oeps… dat zijn allemaal heel fanatieke lopers, net als ik… ik ben nu al een beetje zenuwachtig 🙂

Geslaagd!

>