Der Lauf der Verrückten

Woensdag had ik mijn ziektedag omgezet in een een dagje thuis werken maar vandaag heb ik toch echt mijn 11e ziektedag in 22 jaar opgenomen. De buikloop was donderdag weg en ik, enthousiast als ik ben, begon weer met melk, jus de orange, bij de lunch een italiaanse bol met parmaham en salade bij het avondeten… dat heb ik geweten.. afgelopen nacht heb ik elk uur voorbij zien komen en de riooldoorstroom in Alphen aan den Rijn op peil gehouden.


20090424-nietlekker.jpg
buikloop bijna over…

Vandaag dus echt niet werken, ook niet thuis en de hele dag op thee en beschuit met pindakaas geleefd. ‘s Ochtends lang in bed gelegen (werd wakker van mijn telefoon) en daarna heerlijk lang gedoucht. De rest van de dag rustig aan gedaan en de buikloop blijft (hopelijk) nu uit. Door dit ongemak schiet het lopen er ook bij in. Vanavond had ik een rondje Leidschendam en een uitleg van een Polar S625x hardloop horloge op het programma staan. Dit is verplaatst naar woensdag dus dan meer daarover.

tja.. wat doe je als je nooit ziek bent maar toch thuis zit en je even niet wil computeren… já, het kan: je leest een boek! En dat is bijzonder voor uw webmaster want als ik 3 boeken paar jaar lees (op de vakantie) is het veel. Vandaag dus een echte boekbespreking (en waarschijnlijk één van de weinige)…

Van Marcel Wieringa, eigenaar van De Hardloopwinkel in Leiden kreeg ik onlangs het boekje: “Je navel als kompas” door Jan Fokke Oosterhof en Marcel Wieringa zelf. Het relaas van 4 Leidse lopers die in 2005 tot aan het gaatje gaan op de Swiss Alpine Marathon, 78,5KM waarbij een hoogteverschil van 2300 meter wordt overbrugd met een maximale hoogte van 2750 meter. Een monstertocht die de bijnaam heeft: “Der Lauf der Verrückten”


20090424-swissalpine.jpg
“The Crazy Peak Experience” in Zwitersland


Het boekje begin met een introductie van de lopers, de twee eerder genoemden, Paul Kamphuis en Stefan Hulisz. Paul is de meest ervaren loper en heeft deze ultraloop al eerder gedaan. Marcel en Jan Fokke hebben überhaupt nog geen marathon ervaring.. waar begin je aan zou je zeggen…

Op komische wijze wordt omschreven hoe de heren 8 maanden trainen voor de Alpine Marathon door de Hoorn- en Leiden Marathon te lopen, bergtrainingen in het Duitse Sauerland doen en estafette loopjes in Lisse pakken, want hé, elke kilometer is er één. Het koolhydraten (bier drinken) wordt ook zeker niet overgeslagen. De laatste voorbereiding is in de Belgische Ardennen, waar er nieuwe mogelijkheden van het Buff sjaaltje worden ontdekt en waar diverse mensen op de parkeerplek aan de hardlopers vragen of ze hun fietsen zijn vergeten. “Nee, we gaan 5 uur hardlopen. Kijk, dat heet respect oogsten, of was het spot in de ogen van de man toen hij zei: “toe maarrrrr….”

Het meest pakkende van het boekje is het verslag van Jan Fokke van de 78KM zelf. 31,8KM dalen, 20 kilometer klimmen en 27 kilometer dalen, waarbij het dalen zo hard mogelijk moet gaan van hem. Het is afzien, zwaar afzien… zeker in de laatste 20KM… een citaat:

Ik ontmoet – of beter: struikel – bijna over een Australische dame. Ze duikelt voorover op haar handen en knieën en ligt beduusd op de grond als ik kom aanrennen. Wanneer ik haar wil oprapen, zie ik tot mijn schrik dat ze vanaf haar knieën naar beneden volledig onder het bloed zit. Lachend zegt ze me dat ze ‘very tired’ is, terwijl ik haar overeind help. ‘I wish it was all over, I’m never doing this again!” lacht ze. Ze blijkt door haar vermoeidheid al vier keer over de kop te zijn geslagen…. Het is duidelijk niet het reguliere prestatieloopje van het locale buurthuis. Hier wordt gemeten met andere maten. “Normaal’ is hier “Ultra”


20090424-marcel.jpg
Marcel Wieringa op 55KM in Der Lauf der Verrückten

De Swiss Alpine Marathon, starten is leuk, finishen is boven jezelf uitstijgen!
Een aanrader om te lezen, de 92 pagina’s heb je zo verslonden. Je navel als kompas is voor 7,95 euro te koop bij De Hardloopwinkel in Leiden of via Frozen Dreams

Op de vraag of uw webmaster na het lezen hiervan ook is aangestoken door of voor het Ultra-running…. nee… ik hou het voorlopig bij de 42,2KM… dat is voor lang en spannend genoeg.

>