Marathon Mol in de Maneschijn

Ja, je leest het goed, Marathon Mol… soms voel ik mij soms dit beestje dat in het donker leeft omdat bijna al mijn trainingen ‘s avonds worden gedaan. Zo ook dit weekend. Zaterdag een uur en zondag een duurloop van drie uur. Door de bijeenkomst vandaag van ons Roparunteam weRUNtogether.nl zou ik pas laat aan de duurloop kunnen beginnen en Miranda stelde voor om de trainingen om te draaien. Goed plan!

Zaterdagavond vertrok ik naar het Noorden. Zolang mogelijk doorblijven lopen tot de provinciegrens was bereikt. Het geeft een leuk gevoel om ‘grensoverschrijdend’ te lopen maar het bord “Welkom in Noord Holland” staat op een vluchtheuvel midden van een drukke provinciale weg (N207) wat verboden gebied is voor voetgangers… mmm… even illegaal doen:


Welkom in Noord Holland
Running is crossing borders – © RR

De brug bij Leimuiden ook nog over gestoken (de echte provinciegrens) en daarna nog wat meters in Noord Holland gemaakt. Burgerveen is het eerste plaatsje wat in deze provincie ligt maar daar was niks leuks te vinden dus draaide ik weer om bij Leimuiden langs de Drecht te lopen. Deze smalle weg waarover twee weken gelden mijn hardloopmaatje nog de Drechtloop liep, was erg donker en ik waande mij al op de onverlichte wegen van Parijs naar Rotterdam.


Burgerveen
Burgerveen, Noord Holland, rechts de proviciegrens

Op weg naar Bilderdam, zo langs de Drecht, keek ik wel mijn ogen uit, voor zover mogelijk in het donker. Mooie landelijke omgeving, sjieke huizen en kapitale auto’s. Bij één huis stond doodleuk een Lamborghini Murciélago voor de deur… mmm, daar zou ik ook wel een duurloopje.. eh.. een duurritje mee willen maken. Best wel spannend zo’n loopje door onbekend gebied maar gelukkig was er een duidelijk oriëntatiepunt te zien, de kerk van Langeraar.


Kerk van Langeraar
Goed verlicht en in de hele polder te zien

Via dit dorp liep ik naar de andere kant van de Langeraasche Plassen en maakte mijn 3 uur vol rond door met een omweg terug naar huis te lopen… oeff 5 minuten te vroeg dus nog een een kilometertje door het park bij mijn huis. Zo zat de loop van 19:30 tot 22:30 er weer op. Alphen a/d Rijn, Rijnsaterwoude, Leimuiden, Burgerveer, Bilderdam, Langeraar, Papenveer en Ter Aar hebben weer wat rubber van mijn schoenen gekregen.

Na de 30,5KM van zaterdag een ontspannen loopje vanavond en ik kon het toch niet laten om een marathonafstand dit weekend te lopen. Weinig bijzonders valt te melden over deze loop behalve dan dat het behoorlijk fris was met een straffe oostenwind en ik mijn nieuwe hoofdlamp heb uitgeprobeerd. Runner Richard loopt regelmatig met zo’n lamp op zijn hoofd want als er iemand een nachtloper is, is hij het wel. Bewust heb ik hele donkere stukken uitgekozen om eens te voelen wat je ziet en hoe het voelt met zo’n ding op je hoofd.

Foto zien?


Mol met licht
Een mol met lampie

Het lopen met deze Gigalite hoofdlamp (slechts 85 gram met batterijen) is goed te doen maar zal ‘m echt alleen maar gebruiken als het nodig is… met de Roparun… als mol ben ik nu wel gewend aan die donkere stukken die ik tijdens mijn loop tegenkom. Morgen een verhaaltje over onze Roparun teammeeting van vandaag.

Data van zaterdagduurloop: 3:01 uur, 30,5KM, gemiddeld tempo 5:56min/km, 10,1km/u, hartslag 136bpm, 2542 Kcal
Grappig als je deze bovenstaande data vergelijkt met mijn laatste 30KM loop, als eskimomanntje. Toen was mijn gemiddelde hartslag 144 met een lager tempo.

Zondag: 1:07 uur, 12,1KM, gemiddeld tempo 5:36min/km, 10,7km/u, hartslag 135bpm, 1001 Kcal. Blijkbaar heeft die duurloop van gisteren
een gunstige uitwerking op mijn hartslag van vandaag… Weekendtotaal: 42,6 KM, weektotaal: 64,2KMDe route van de zaterdag-duurloop

>