Amstel+ Marathon 2021

Mei 2021, we zitten nog midden in de corona pandemie en nog steeds zijn er geen hardloopevenementen. Mijn favoriete marathon in Leiden, gepland op zondag 30 mei, is wederom uitgesteld, nu naar 10 oktober. Ik zou natuurlijk nu voor de derde keer de Leiden Marathon solo kunnen gaan lopen maar ik had een ander plannetje bedacht.

Onderweg naar de start in Amsterdam

Tijdens mijn vele hardloopforsensen acties liep ik graag langs de Amstel. Deze rivier begint  (of eindigt het is maar hoe je het bekijkt)  bij het sluisje in Nieuwveen. Hier sluit de Amstel aan op de rivier de Drecht. Tijdens mijn loopjes langs de Amstel zat ik te bedenken hoe het zou zijn om eens de hele Amstel af te lopen. Dus vanaf het einde (of begin?) in hartje Amsterdam naar dat sluisje in Nieuwveen.

Over de Zeedijk naar de Halvemaanbrug

Mmmm.. dat zou een leuk loopje zijn. Ik had het stuk langs de Amstel vanaf de sluis al meerdere keren richting Ouderkerk aan de Amstel gelopen maar nooit verder dan dat. Tijd voor de Amstel+ marathon, de + omdat de Amstelriver maar 30KM lang is, maar als je vanaf de sluis naar mijn huis loopt heb je ongeveer de 42KM in de pocket! Ik zeg: leuk plannetje!

Het Rokin op de achtergrond – het begin van de Amstelrivier

Zondag 30 mei, in plaats van de Leiden Marathon werd ik vandaag door mijn schatje en onze kleine man afgezet op Schiphol. Daar liep ik in een Zeeman joggingsbroek, een oud hardloopshirt en een plastic AH tasje met daarin mijn waterrugzak en wat hardloopvoedsel de vertrekhal binnen. Met mijn mondkapje op keek ik welke kant ik op moest voor mijn trein naar Amsterdam CS

Ik zag de bewaking van Schiphol al vreemd naar mij kijken, met zo’n blik van: “vreemde vent in afgetrapte kleding met een plastic tasje op een vliegveld??” Daarbij keek ik nogal gestresst omdat ik nog 5 minuten had om de trein te pakken. Het viel mij nog mee dat ik niet aangehouden werd op verdenking van een aanslag – Gelukkig wees de man mij de juiste kant op en met een klein sprintje kwam ik aan op het perron waar net de intercity naar A’dam CS aankwam.

Op de Halvemaanbrug, klaar voor de start van de Amstel+ marathon

Even voor 13:00u liep ik in hartje Amsterdam op weg naar het startpunt van mijn 56e marathon. Over de Zeedijk (beruchte plek in de jaren 80) naar Kloveniersburgwal. Hier, op de Halvemaanbrug,  waar het Rokin overgaat in de Amstel is de start van mijn 42,4KM. Ik trok mijn joggingsbroek en oude shirt uit en liet deze achter, op een bankje in de plastic zak. Hierop had ik geschreven “Please take me home, my shirt is old but the joggingspants is new” 🙂

Nog even een live filmpje op facebook en starten maar! 13:30 uur en eigenlijk een beetje te warm voor mijn doen. Het was het eerste echte warme weekend in deze verregende lente dus het was behoorlijk druk op de Amstel met bootjes en zonaanbidders langs het water. Gevoelstemperatuur toch al snel over de 25 graden.. brrr.. doe mij maar een graadje of 13.

De sluizen van Amsterdam in de Amstel

Wel leuk om hier te lopen, onbekend gebied zo langs de Amstel. Wel langs bekende gebouwen zoals de Stopera, het Amstel hotel, Carré, de magere brug. Ik keek lekker om mij heen en genoot van het hardlopen. Eigenlijk kon er niet zo veel fout gaan, zolang ik de Amstel maar aan mijn rechter-zijkant had.

“The Skinny Bridge” – ik denk dat elke toerist deze wel brug wel kent

Na zo’n 3,5KM kwam er weer een brug over de Amstel en ik bleef netjes langs het water lopen. Leuke omgeving hier alhoewel het mij opviel dat de Amstel hier al een stuk smaller werd. Nou ja, ik was ook bijna Amsterdam uit dus dat is niet zo raar dat toch? Na 6km kwam ik weer bij een brug aan en keek even op de borden hoever het nog was naar Ouderkerk aan de Amstel… maar huh.. Ouderkerk staat helemaal niet op de borden, wel Duivendrecht 1KM… Duivendrecht??? Dat ligt helemaal niet op mijn route! Snel de kaart erbij en oeps… bij 3,5KM ben ik verkeerd gelopen en ipv de Amstel de Weespertrekvaart gaan volgen.

Even opfrissen bij een waterpunt in Ouderkerk

Beetje balend draaide ik om om weer 3KM terug te lopen om daar weer de route langs de Amstel op te pakken. Nu liep ik weer goed en zo ging de route verder over de Oudekerkerdijk. Veel fietsers op de dijk die van het mooie weer genoten. Na 14KM stopte ik even om goed te drinken en liep daarna Ouderkerk aan den Amstel binnen. Mooie stadje om doorheen te lopen of te fietsen. Stop zeker ook even bij de bijzondere, handbediende brug, dat moest ik namelijk ook doen… heel lang.. man,wat een hoop boten waren er op het water. Ik denk dat ik minimaal 15 minuten heb staan wachten voor deze brug.

Het was lang wachten in Ouderkerk aan den Amstel…

Inmiddels was ik alweer ruim anderhalf uur onderweg en dit stuk langs de Amstel kende ik van mijn rondjes “de Ronde Hoep” – zoek dat maar eens op, heel mooi! Hier gaat de route slingerend langs de Amstel die nog steeds aan mijn rechterhand lag. Ja, verkeerd lopen doe ik hier niet meer. Dit stuk ken ik wel. Op 20KM weer even een korte stop om iets te eten en te drinken daarna op naar het pontje over de Amstel, bij Nessersluis. 

Eindelijk ging de brug weer dicht…

Terwijl ik sta te wachten om het elektrisch aangedreven pontje op te gaan word ik aangesproken door een echtpaar op de fiets. “Hee, nu zie ik je alweer, wij zijn je onderweg al twee keer tegengekomen”. Toen ik vertelde dat ik in Amsterdam was gestart en op weg was naar Alphen aan den Rijn kwamen de oeeei”s en aahhh’s 🙂 – De dame vroeg of ik nog een eindtijd in gedachten had waarop ik zei dat ik mijn snelle hardloopperiode al heb afgesloten. “Das wah einmal” ze zei, ja, inderdaad, das war einmal…

Even bijkomen op 30KM in de schaduw langs de Amstel

Aan de andere kant van de Amstel zwaaide ik nog even naar het echtpaar en hier liep ik, nu met de rivier aan mijn linkerhand richting Uithoorn. Hoe vaak ik hier heb gewandeld met mijn collega’s en mijn rondjes heb hardlopen weet ik niet.. Nu op naar de sluis bij Nieuwveen. De hitte begon nu wel parten te spelen en ik stopte op 30KM om een minuut of 10 op een bankje in de schaduw te zitten. Marathons lopen is eigenlijk helemaal niet leuk, zeker niet als het zo warm is… maar hè, we moeten verder want dit is de Amstel PLUS marathon…. En die plus moet er nog aankomen pffff

Ik liep weer verder, soms een beetje sjokkend maar de sluis kwam in zicht, daar aangekomen wandelde ik via de sluisbruggetjes naar de overkant. Dag Amstel, jouw route heb ik volbracht. Nu de rest nog… Naast de sluis woont een kennis die toevallig even buiten aan het bier zat. Hij zag mij en bood mij ook een biertje aan. Nee sorry Kees, ik moet nog een stukje en bier drink ik niet (behalve nepbier Radler en op zijn tijd een Japans biertje) maar een glas water is altijd welkom 🙂

Eindpunt van de de Amstelloop, de sluizen bij Nieuwveen

En zoals elke marathon loper weet, na 30KM wordt het zwaar, zeker nu, op 34KM met de hitte in mijn lijf en nog ruim 10KM in het vooruitzicht had ik er eigenlijk geen zin meer in. Dat ik tegen Merit had gezegd dat ik rond 1800u in Alphen zou zijn was natuurlijk wishful thinking. Deze marathon ga ik niet in 4,5 uur volbrengen…

Na Nieuwveen volgt een saai lang stuk langs het Aarkanaal naar Ter Aar en vervolgens richting Alphen aan den Rijn. Het lopen kon je eigenlijk al geen hardlopen meer noemen. Het was meer een beetje joggen voor oude mannen en af en toe ook niet meer dan stevig doorwandelen. Langzaam kwam ik dichter in de buurt van Alphen. Mijn oorspronkelijke route ging nog een stuk over de golfbaan maar omdat ik aan het begin verkeerd had gelopen kon ik nu dat stuk overslaan en de snelste route terug naar huis nemen. Als ik het een beetje goed in mijn hoofd had berekend zou ik, als ik langs het kanaal zou blijven lopen goed op die 42,2KM uitkomen.

Levi en Merit bij de finish van mijn 56e marathon!

Vlak voor het laatste stukje langs de Zegerplas tikte mijn Garmin de 42KM aan… pfff.. ik ben er bijna!! Aan het einde van het fietspad zie ik Levi staan. Hij houdt een lang rood lint vast dat aan een lantaarnpaal is geknoopt! Wat een mooie finish! Kapot ga ik op een bankje zitten en krijg iets te eten van mijn lief Merit. Deze 56e marathon was weer ouderwets afzien en ook nu weer het bewijs, ik ben geen warm weer loper!

De ‘beweegtijd’ vandaag was 4:29 uur, goed voor 43,08KM maar de totale duur van de marathon was ruim 5 uur. De volgende marathon, op 10 oktober in Leiden beloofd een stuk koeler te worden… en.. eindelijk weer een echt hardloopevenement met veel lopers en publiek langs de kant!

Thanks Merit en Levi voor jullie support! Marathon 56 is in de pocket voor deze oude stekker!

De route langs de Amstel was supermooi!

>