Voetdrukmeting bij Looplab

Ja, ik ben weer veilig terug met mijn gezinnetje in Nederland. De afgelopen dagen zijn erg druk geweest dus ik ga maar beginnen met een chronologisch verslag… te beginnen bij afgelopen donderdag. Morgen weer meer!

Looplab

Die dag was ik even na half 11 bij Lafoot in hartje Hilversum. Het was rustig in de zaak dus Herman, algemeen coordinator en bewegings- analist had alle tijd voor mij. In een aparte ruimte in de zaak is het z.g. Looplab. Wat direct opvalt is de uitgebeide meetapparatuur aanwezig in het looplab.

Een stukje van de site van Lafoot:
Het Looplab is een ruimte met daarin diverse technische hulpmiddelen en computerapparatuur waarmee bewegingsanalyses gemaakt worden. Prominent aanwezig is een loopband met daar omheen verschillende camera’s, lampen en een computer voor voetdrukmetingen, digitale opnames en software die de bewegingsanalyses ondersteunen.
Om een werkelijk professioneel advies te kunnen geven, maken wij als eerste hardloopzaak in Nederland gebruik van het Foot Pressure Measuring Systeem (FPM) van MEDILOGIC en het software pakket SIMI MOSTILL van de firma SIMI. Een unieke combinatie van meetsystemen waarmee de druk, die tijdens het hardlopen ontstaat, nauwkeurig kan worden opgeslagen, geanalyseerd en geïnterpreteerd kunnen worden met daarnaast een scala aan mogelijkheden om de digitale beelden te analyseren

Toen ik aan Herman mijn vier paar hardloopschoenen liet zien zei hij: “Ik heb nog nooit zo’n rommeltje van diverse schoenen bij elkaar gezien”


Tijd voor de testen:

Voetdrukmeting

Er zijn bij mij uitgebeide metingen gedaan en opnames gemaakt. De druk op mijn voeten is op diverse manieren gemeten: Stilstaand en lopend over een drukplaat. Lopen over een loopband op blote voeten en met al mijn schoenen (behalve de oudste) aan. Daarna volgende een test waarbij er zooltjes in mijn schoenen werden geplaats waar sensoren in zitten. Draden vanaf de zool liepen naar een zender op mijn rug die de data doorstuurde naar een PC. Ik leek wel de man van zes miljoen. De verschillende testen wezen uit dat ik redelijk platte voeten heb en ook last heb van een knikvoet. (Het hielbeen kantelt naar binnen).

Platvoeten schijnt vaker voor te komen bij mensen met uit het Verre Oosten (mijn moeder is Indonesisch). Zij hebben soepele voeten… Volgens Herman biedt in mijn geval een antipronatieschoen geen oplossing, sterker nog, mijn neutrale loopschoen, de Nike Pegagus (ja, de Ronald schoen) zijn voor mij de beste schoenen maar dan wel met een corrigerende zool. Jammer van die New Balance en de nieuwe Nike’s Kantara.. allemaal niet goed. Zeker bij de video-opnames met die nieuwe Nike’s kon ik goed zien hoe de spieren in mijn onderbeen flink moesten werken om de boel de corrigeren.

Donderdagavond ben ik weer bij Lafoot om door Ad, orthopedisch schoentechnicus, speciale steunzolen aan te laten meten. Gelukkig worden orthopedische steunzolen vergoed door mijn verzekering. Binnenkort dus meer over mijn ervaringen met deze steunzolen.

Kortom: Lafoot is zeker een bezoekje waard! Als is het al vanwege de uitgebreide mogelijkheden je voeten te laten testen… iets wat ik nog bij geen enkele hardloopzaak heb gezien.. nee, ook niet bij PK running.

>