Harmke’s nieuwe avontuur – Marathon Des Sables

Harmke, mijn grootste fan in Dubai (en ver daarbuiten) deelde een tijdje geleden een geheimpje met mij. Ze had weer stoute hardloopplannen… iets wat wel bij haar past. Wie Harmke nog niet kent.. zij is de Nederlandse, in Dubai wonende en werkende dame/amazone die ik in januari 2011 heb gehaast op haar eerste marathon. Een marathon die ze probleemloos uitliep met eigenlijk minimale training in een tijdbestek van een half jaar. Meer daarover lees je in mijn verslag van die marathon in de Verenigde Arabisch Emiraten. Vlak daarna vroeg ze aan mij of het slim was om in de Two Oceans marathon te lopen in 2012, een ultra marathon in Zuid Afrika over 56KM… maar Harmke wilde niet wachten en deed ‘m dan maar 3 maanden na de Dubai marathon in 2011… en nu dus weer dat nieuwe avontuur waar ik eigenlijk niets over mocht schrijven.

Gisteren belde ze mij.. ze zou het toch wel heel leuk vinden als ik aandacht zou besteden aan haar nieuwe avontuur.. en ja, aangezien dat toch weer iets heel bijzonders is ga ik dat zeker doen.

Harmke zal van 6 t/m 16 april meelopen de Marathon des Sables. (MDS) Eén van de zwaarste ultralopen ter wereld. 6 etappes verspreidt over 7 dagen loopt je in de woestijnen van Zuid-Marokko. De langste etappe (de 4e) is 82KM, de overige liggen tussen de 20 en 40km. Totaal zal Harmke ongeveer 254KM lopen in bizarre omstandigheden. Temperaturen overdags zijn zo rond de 40 graden, ‘s nachts kan het 5 graden worden. Water en tenten worden door de organisatie verzorgd. De rest moet je zelf doen. Harmke loopt met haar rugzak met daarin (gevriesdroogd) eten, drinken, haar slaapzak, kompas en alles wat ze nog meer nodig denkt te hebben maar wel zo min mogelijk om gewicht uit te sparen. Dit jaar doen er 883 deelnemers mee aan de MDS waarvan 119 vrouwen. Harmke is de enige Nederlandse vrouw.

zandhappen in Marokko - Foto: MDS

Voordeel voor Harmke is dat ze gewend is aan de hoge temperaturen. Haar trainingen heeft ze gedaan in de zandhopen van Dubai bij gelijksoortige omstandigheden en ook met haar Endurance races te paard heeft ze al het nodige meegemaakt aan hoge temperaturen, zandstromen, zandduinen etc.. Haar conditie is goed, ze loopt erg makkelijk en van haar doorzettingsvermogen kan ik nog wat leren. Haar laatste test was een trail van ruim 73KM in het bloedhete bergen van Oman. Kortom: ik heb er vertrouwen in dat Harmke dit helemaal goed gaat doen. Ik zal haar volgen en daar dagelijks verslag van doen op mijn blog. Als ze in staat is mij gedurende de MDS berichten te sturen zal ik die zeker ook plaatsen. Op 5 april maakt ze nog een tussenstop op Schiphol en ik hoop haar dan nog even persoonlijk geluk te wensen.

RunningRonald.nl supports Harmke – Marathon Des Sables 2012…. en dat was ook een beetje de wens van Harmke.. ze wil graag RunningRonald.nl wereldwijd promoten, dus ook in de woestijn van Marokko… moet ik dan maar mijn blog in het Engels gaan doen? 🙂

Ik weet zeker dat ik namens mijn lezers spreek: Harmke, we wensen je onwijs veel succes met weer een nieuw en heel bijzonder hardloopavontuur!! – Wordt vervolgd dus blijf dit blog volgen!

Harmke, hier in mijn loopomgeving, gaat de hitte van Zuid Marokko opzoeken

>