Leiden Marathon 2021

Eindelijk! Na twee solo edities van de Leiden Marathon en het uitstellen van de 2021 editie van mei naar oktober was het dan zo ver: op zondag 10 oktober konden en mochten we weer met publiek langs de kant en vele duizenden andere lopers weer van start vanuit hartje centrum Leiden. Een feestje, ook omdat dit de 30e editie van ‘mijn’ loop is. Als sinds 2004 ben ik erbij en nog geen enkel jaar heb ik de deelname aan de Leiden Marathon overgeslagen.

De tenten op de Garenmarkt

Het is inmiddels een bekend scenario: auto parkeren op de Haagweg parking, daar met een gratis busje naar het centrum en startnummer ophalen. Deze keer een nieuwe locatie voor het tentenkamp, het veldje boven de parkeergarage van de Garenmarkt. Daar aangekomen werd ik al gespot door Gabriella en Ron – even een klein praatje en vervolgens mijn Leiden Marathon 30 shirt ophalen, met dank aan de organisatie 😉 – Ook even mijn mooie startnummer 100 daar op spelden en richting de startvakken lopen.

De start op de Breestraat

Vooraan sta ik al jaren niet meer, zo snel ga ik niet meer. Nu is het vooral genieten onderweg, tijd is niet zo belangrijk alhoewel ik het wel altijd wel lekker vind om in de buurt te blijven van de 4 uur. Bij 30KM wordt het altijd moeilijk en ook vandaag verwacht ik het ook, gek genoeg is het best warm voor 10 oktober. Zonnig en gevoelstemperatuur ergens rond de 17 graden zou het gaan worden. In startvak B neem ik een klein Facebook live filmpje en (elke week een marathon-man) Martijn staat vlak achter mij. Met hem maak ik ook even een praatje waarna het volkslied volgt en we om 10:00 exact van start gaan!

Net na 1KM, Lammenschansweg – Foto: Arnoud van Schie

Een geweldig gevoel om weer tussen al die lopers te lopen! Even zwaaien naar de speaker en Mr. Leiden Marathon, Tjeerd Scheffer die vlak na de start op een hoogwerker staat. De route kan ik inmiddels met mijn ogen dicht lopen, via de Lammenschansweg richting Zoeterwoude Dorp. Een ontspannen tempo van 5:30 probeer ik aan te houden en dat gaat best goed. Op de Vrouwenweg even zwaaien naar oud collega Petra en zo liep ik lekker door de polder richting de Groenedijk, een buurtje in Hazerswoude Rijndijk. Ik raak in gesprek met twee dames, de oudste een ervaren marathonloopster, de jongste een marathondebutante. Zie foto hieronder – Ik vertel hen een beetje over de buurt waar ze lopen maar blijkbaar klets ik te veel, terwijl zij willen genieten van het lopen. “No offence hoor” zei de oudste 🙂 – no worries, non taken dames. En daarbij, ik mag bijna verder kletsen met mijn loopmaatje Frank.

9KM – onderweg naar de Groenedijk – Foto: Leiden Marathon organisatie

Mijn oud haas, (loop)vriend en grijs maar niet gekke marathonloper Frank was vanuit Alphen aan den Rijn naar het ponton, wat over de Oude Rijn ligt, gelopen. Hier, op het 11km punt van de marathon in Zoeterwoude Rijndijk ga dus het water over. De halve marathon lopers gaan linksaf naar Leiderdorp, de marathonlopers gaan rechtsaf naar Koudekerk aan den Rijn. En ja hoor, daar staat Frank. Ik haak aan en onze kleppen staat niet stil. Het is al ruim 1,5 jaar geleden (en misschien nog wel langer) dan we elkaar face to face hebben gesproken. Frank zegt dat we even moeten opletten want de bekende hardloper/atletiekkenner/fotograaf Bjorn Parée ligt in de berm met één van zijn topcamera’s. Het levert dit leuke plaatje op! Thx Bjorn!

Frank haakt aan! Foto: Bjorn Parée

Al kletsend over de mooie maar ook minder mooie dingen van het leven lopen we Koudekerk in. Langs de kant bij de brug staat mijn lief Merit en onze kleine man Levi. Hij zit lekker op de grond zijn boterham te eten en kijkt naar alle hardlopers. Ik vraag mij toch af wat hij dan denkt als hij al die lopers voorbij ziet gaan. Even kletsen met mijn schatje en weer door. Ceriel, één van de bestuursleden van de 20 van Alphen geeft mij verderop een high five en we gaan weer verder de polder in. Dit stuk, de Mattenkade en Groenwegen in Hoogmade, zijn stukken die ik de afgelopen 17 jaar zo vaak heb gelopen. Heel wat hardloopschoenen zijn op deze polderstukken versleten. Het 20KM punt komt er aan, net voor de brug over de Does bij Hoogmade. Hier neem ik afscheid van Frank. Hij loopt via Woubrugge weer terug naar huis en heeft met deze loop er ook weer ruim 27KM op zitten – mooie training voor de Marathon van Rotterdam die twee weken later zou lopen. Nou ja, niet alsof deze man veel training nodig heeft 🙂 – Dank je wel Frank voor je support! Laten we weer eens samen naar een marathon toegaan.. wat dacht je van de Marathon van Spijkenisse op 28 november? 🙂

Op naar Merit en Levi in Koudekerk

Via Hoogmade gaat de route parallel aan de A4 naar Roelofarendsveen. So far so good en ik kan nog steeds lekker het tempo van 5:30 aanhouden. Onder de A4 door richting Nieuwe Wetering. Hier, zo rond 28KM mag ik van mijzelf even wandelen en spreek met een verkeersregelaar die ook nog een oud Treffie is, Martin. We hebben samen nog de Roparun gelopen, in het team Tref & Co. Nu weer verder langs de plassen naar Rijpwetering. Het werd nu wel wat zwaarder, niet zo gek want ik zat nu op het 31KM punt. Mijn kapster Donna woont in Rijpwetering en moedigt bij altijd elk jaar aan. Superleuk maar helaas was ze dit jaar verhinderd. Ze appte mij een paar dagen van te voren: “ik sta er helaas niet maar mijn schoonmoeder kijkt naar je uit en ze heeft een banaan voor je” – nou dat is duidelijke info. Dus, toen ik de brug bij Rijpwetering overging zag ik een dame druk om zich heen kijken met een banaan in haar handen. Dat kan niet missen! “Hallo, u bent vast de schoonmoeder van Donna!”

Even een korte banaan-stop in Rijpwetering

En yep, helemaal juist. Even een klein praatje en een paar happen van de banaan en weer door. Nog steeds ging het tempo lekker maar Hell’s Highway komt er aan. Dit oei-saaie stuk tussen Oud Ade en Leiderdorp is een mentale blokkade. Hier heb je bijna altijd wind tegen, er staat geen publiek en ook al is het maar een stuk van 3KM (tussen het 33 en 36KM punt), dit stuk is altijd ruk! En ook dit jaar is het weer ruk! Het enige niet leuke stukje aan deze marathon maar hé, even wandelen en weer door. Nog even en ik ben weer in de ‘bewoonde wereld’ van Leiderdorp. Over de Zijldijk naar de Spanjaardbrug waar je Leiden weer inloopt. Hier weer lekker veel publiek en je weet dat het er bijna op zit (39KM) – Dit is een mooi stuk langs de singels met weer veel publiek – bij 40KM staat altijd oud collega Mirjam bij een kroeg en ja hoor, ook dit jaar weer. Even snel een knuffel en door, die laatste 2KM zijn zwaar maar als je Leiden centrum in gaat onder de Morspoort door krijg je vanzelf vleugels.

De finish met knuffel van Mrs. Leiden Marathon, Mok

Nog zo’n 500 meter en mijn 57e marathon zit er ook weer op! Op naar de finish waar Mrs Leiden Marathon, Mok Scheffer net foto’s staat de maken van de prijsuitreiking van de marathon. Toch even snel een knuffel en een bedankje aan haar voor alle vrijwilligers van dit loopfeest in Leiden. Wat ik niet in de gaten had was dat Merit en Levi vlak bij de finish stonden maar door alle herrie hoorde ik hen niet roepen. Ik ga de finishstreep over en druk mijn Garmin stop op 4:07:19 – mooie tijd al zeg ik het zelf 🙂 Tevreden neem ik mijn medaille in ontvangst en zoals het altijd in Leiden is, is het weer een mooi kunstwerkje!

Weer zo’m mooie medaille

Levi komt aangerend en ik til ‘m over het hek en samen lopen we richting de uitgang van het uitloopvak. Hij is een beetje sip want hij had gehoopt met mij samen over de finish te lopen. Sorry Levi, dat doen we de volgende keer weer! Ik spring even snel onder de douche op de Garenmarkt en met z’n drietjes gaan we een ijsje eten. Het was zoals altijd, weer een loopfeest in Leiden!Tot volgend jaar!

>