Marathon des Sables update

Je kunt Harmke een berichtje sturen onderaan dit bericht. Harmke zal het zeker lezen!!

Lees ook zeker haar eigen verslag wat op 11 juni 2012 op mijn blog is geplaatst

Update: 18 april 16:00 uur

Nog één filmpje omdat het zo mooi is!Update: 14 april 15:29 uur en 19:00 uur

De schitterende zandduinen van vandaag! - Foto: www.marathondessables.com

ZE HEEFT HET GEHAALD! HARMKE IS GEFINISHT IN DE MARATHON DES SABLES 2012

Vandaag de laatste etappe, 15,5KM van Merdani naar Merzouga. Eerst naar Checkpoint 1 (6,5KM) en daarna over de hoogste zandduinen naar de finish.
Het was onwijs spannend van ze vertrok om 09:09 uur en kwam 1:12 uur later aan op CP1 wat zou betekenen dat ze zo rond 14:00 uur Nederlandse tijd zou finishen.
Vanaf 13:00 uur zaten Miranda en ik achter twee computers om het haar te zien finishen… maar om 14:00 uur nog geen Harmke en de webcam weigerde regelmatig dienst tot grote
frustratie van ons beiden. Regelmatige checkte we de tijden en toen opeens.. 13:00:18 lokale tijd, dus 15:00:18 Nederlandse tijd kwam Harmke over de finish.
Voor de duinen heeft ze dus ruim 2,5 uur nodig gehad… en naturlijk om 13:00 uur weigerde de webcam dienst! Vlak voor haar kwam een grote groep binnen en daarna ging de verbinding weer
een aantal minuten uit te lucht, net toen Harmke binnenkwam! GRRRRR, geen live finishbeelden van Harmke maar ze is binnen!

Ze heeft onwijs moeten afzien: totaal heeft in deze 7 dagen 65 uur rondgebracht in de woestijn om de 246,5KM te volbrengen, met vochttekort, eten en drinken wat ze niet binnen kon
houden, weinig slaap, zand.. heel veel zand maar SHE DID IT! Eindklassement: 740e van de 791 overgebleven deelnemers. 97e van van de 107 vrouwen maar wel 1e NL dame (ok, Harmke was ook de enige NL dame!) Er waren dit jaar 59 uitvallers.
Eerste heer: Salameh Al Aqra uit Jordanie met totaal 19:59 uur, gemiddelde snelheid 12,41 km/u (bizar goed) en eerste dame (en 22e overal) Laurence Klein uit Frankrijk met een totaaltijd van 26:15 uur, gemiddelde snelheid 9,4 km/u (wow!)

Harmke, je bent geweldig – ik vind ongelooflijk goed! Van harte gefeliciteerd met deze bizare overwinning op jezelf,
dit moet loodzwaar zijn geweest. Ik hoop je snel te spreken en dan zal ik dit verslag nog aanvullen met jouw persoonlijke commentaar.

Vanavond laat dus nog een update op mijn blog! Bekijk ook nog even dit filmpje van TV5Monde met een kijkje in de verzorgingstent / Clinique of deze video van de MdS organisatie:YOU DID IT HARMKE !

HARMKE, ONWIJS GEFELICITEERD!!!

Harmke mag zich nu ook MdS finisher noemen!

Twitter stond ook niet stil gedurende de MdS – lees hier een verzameling van alle #Harmke berichten 🙂

Je kunt Harmke een berichtje sturen onderaan dit bericht. Harmke zal het zeker lezen!!

De laatste etappe van de MdS 2012 - afbeelding: www.marathondessables.com

Update: 13 april 22:00 uur

Na de hel van gisteren, 81,5KM volgende vandaag weer een heftige etappe. Een marathon (42,2KM) door het zand van El Jebel Mraier naar Merdani. Harmke startte om 08:40 lokale tijd met een luchtvochtigheid van 53% en 15 graden, ‘s middags werd dat 18% en 29 graden.. onderweg met nog 799 andere lopers. Duinen, droge meren en wadi’s, deze 5e etappe is, naar verluid, de mooiste van de hele Marathon des Sables. Al direct 200 meter na de start kwamen de eerste zandduinen en onder een stralende zon leek het wel een ansichtkaart van de Sahara waar de lopers overheen gingen. Het was werkelijk een plaatje met mooie kleurcontrasten van de witte wadi’s, de zwarte stenen van de droge riveren en het roze-oranje van de duinen. Op het einde van de 42,2KM kregen de lopers zicht de monunentale duinen van Merzouga, de hoogste duinen in Marokko. Morgen mogen zij die duinen overgaan om de laatste 15,5KM van de Marathon des Sables 2012 te volbrengen en zo de 246,5KM vol te maken!

De laatste lange etappe van de MdS - afbeelding: www.darbaroud.com

Harmke heeft deze etappe afgelegd in 8 uur en 2 minuten. Vandaag waren er 5 uitvallers. De definitieve ‘ranking’ van deze etappe staat nog niet on line maar is het belangrijk? Nee, Harmke gaat die laatste etappe morgen gewoon lopen!

En dan vanavond 21:00 uur, telefoon: nummer geblokkeerd… ik neem op:

“Hoi, met Harmke!!”

wow, ik sprong op en liep even naar een rustig plekje, wist niet wat ik allemaal moest vragen aan haar maar je hoorde het plezier in haar stem en doodleuk zei ze er achteraan: “ik kan bijna niet eten, ik houd niets binnen, zelfs het water niet. Heb nog nooit zoveel gespuugd. Al een aantal keer heb ik aan het infuus gelegen. Het is loodzwaar maar zo mooi hier, wat een belevenis is dit! De eerste etappe ging goed en heb ik veel kunnen hardlopen, daarna werd het alleen maar zwaarder. De 4e etappe (81,5KM) was lood en loodzwaar”

Op mijn vraag waarom ze zo lang deed over het nachtstuk tijdens etappe 4 en waarom ze wijdbeens binnenkwam zei ze:

“Het was onwijs donker en ik liep helemaal alleen, zag totaal niet waar ik na toe moest en het was dus bijna niet te doen. Ik heb ook die nacht nog een aantal uur aan het infuus gelegen maar daarna ging het wel weer. Wijdbeens? O ja, ik heb een ontsteking aan mijn voet maar dat kan er ook nog wel bij hihi.. twee kilometer voor de finish ging het ook nog onwijs hard hagelen.. niet normaal!! och, Ronald, je moet mij eens zien, ben kilo’s afgevallen en volgens mij is mijn gelaatskleur groen maar dat weet ik niet zeker want ik heb geen spiegel haha”

Adembenemende omgeving in deze etappe - foto: www.darbaroud.com

Harmke klonk onwijs opgewerkt en vrolijk en ze vertelde dat ze echt heel veel steun heeft aan alle berichten die ze van jullie ontvangt via de MdS website:

“Ik krijg onwijs veel mail binnen, volgens mij de meeste mailtjes van iedereen!! Het is geweldig om te zien hoeveel mensen er reageren en ik moet ze eigenlijk allemaal terugmailen maar het is zooo druk in de media-tent met lopers die achter de computers willen. Als ik binnenkom in het basiskamp dan ben ik helemaal op en kan eigenlijk niet eens meer achter de computer maar al die berichten hebben mij zo enorm geholpen, ik heb er onwijs veel steun aan. Wil je iedereen heel erg bedanken namens mij?
Ze vertelde over de Nederlander die in de 3e etappe uitgevallen was en dat zij vandaag vlak na de start ook weer een ‘flare’ had gezien. Iemand die zijn nood lichtpistool had afgevuurd omdat hij hulp nodig had. Het is echt afzien in de sahara. Ze wist niet dat de nr. 1, Rachid El Morabity was uitgevallen maar het was haar wel opgevallen dat er een verandering in het klassement had plaatsgevonden.

“Die 15,5KM morgen ga ik echt wel redden. Het zwaarste heb ik nu gehad en het is zo mooi hier, het is zo’n avontuur, deze ga ik gewoon uitlopen. Ik ben misschien niet snel maar die finish, die haal ik”

Wat er ook gebeurd: morgen zit ik achter mijn mac en niemand krijgt mij weg, ik ga Harmke’s finish zien. Ze heeft beloofd uitgebreid te zwaaien en mij nog even te bellen als ze morgenavond in het hotel is aangekomen waar ze dan eindelijk kan douchen en in een normaal bed kan slapen. Niet meer in een tentje in haar slaapzak en hopelijk kan ze dan weer normaal eten.

Het hele gesprek heeft ze gelachen, wat is ze ongelooflijk sterk, wat in haar hoofd zit gaat gewoon gebeuren… ook nu, volgens mij was menigeen al uitgevallen/uitgestapt maar Harmke gaat die 246,5KM gewoon volbrengen!!

Update: 13 april 09:00 uur

Kijk ook nog even naar dit zeer indrukwekkend videoverslag van etappe 4Update: 12 april 10:00 uur

Harmke heeft met recht de Hel van de Marathon des Sables overleefd. Wat een afmatting moet dit geweest zijn voor haar. 81,5KM door de sahara, onderweg 6 checkpoints die soms lastig te vinden waren. Was het niet door de zandstormen dan was het wel door de duisternis. Daar loop je dan, soms helemaal alleen, met niet meer dan je rugzak een je hoofdlamp, door een oneindige zandbak, met rotsen, afdalingen, stenen, stof.. heel veel stof.. je zou er toch helemaal gek van worden? ‘s nachts gaven laserstralen in de lucht de lopers een extra markering hoe te lopen. Harmke was gisteren om 08:45 lokale tijd vertrokken en deed tussen de 3 en 3,5 uur tussen de checkpoints, een afstand rond de 12KM. Tussen checkpoint 3 en 4 en tussen 4 en 5 deed ze er echter veel langer over. Checkpoint 3 deed ze aan om 18:33, checkpoint 4 om 00:33 en checkpoint 5 om 06:54. Helaas kan ik er niet achterkomen waarom ze er 2 x 6 uur tussen de checkpoints over deed. Ik ga er maar vanuit het ‘s nachts heel erg zwaar was en dat ze mogelijk nog wat gerust heeft onderweg. Uiteindelijk kwam ze om 13:41 uur aan op de finish van deze 81,5KM.

De 81,5KM hel van gisteren en vandaag - Tekening: www.darbaroud.com

Totaal heeft dus 29 uur over deze etappe gedaan.. afzien… maar oh, wat een bikkel! Als ze dit aan kan moeten de twee volgende etappes ook gaan lukken. Zo rond haar verwachte finishtijd zat ik klaar om haar te zien finishen op de live webcam maar helaas worden die beelden tegengehouden door de firewall op de zaak. Gelukkig keek twitteraar Hans van Iersel mee en zag haar over de streep komen. Hij beschreef het, in een mailtje naar mij, als volgt:

Harmke op de achtergrond (298) tijdens de 3e etappe bij het doorwaden van de rivier Rheris - foto: www.darbaroud.com

Ze kwam aanwandelen en bij de finish wandelde ze naar de fotograaf toe. (Deze zat rechts van de doorgang, voor haar links)
Ze liep alleen en een beetje wijdbeens, alsof de binnenkant van haar bovenbenen geschuurd waren.
Daar bleef ze even staan praten. Er stond een redelijke wind, van rechts. (voor haar links)
Na een aantal seconden liep/waggelde ze richting de camera
Ze had een aluminiumfolie deken (isoleerdeken) over zich heen (al vóór de finish)
Ik weet niet 100% zeker of zij de pet op had, volgens mij wel want ik meen mij te herinneren dat ik de flap in haar nek zag zitten.
Toen ze de camera passeerde kon er een klein lachje vanaf! (zo’n lachje van opluchting)
Daarna verliet ze het beeld links

Deze etappe zijn er 23 uitgevallen, wat het totaal van uitvallers op 52 brengt. Harmke is nu 4e van de Nederlanders en heeft dus alle NL mannen voor gelaten en staat 710e van de overgebleven 802 deelnemers. Bij de vrouwen is ze 85e van de 107.
Morgen mag Harmke een marathon gaan lopen, 42,2KM door de sahara maar het einde komt in zicht. Na deze marathon is het nog 15,5KM op zaterdag en dan is deze monstertocht weer voorbij… Harmke, wat ik al vertelde aan de Caspar Naber, de verslaggever van het AD: “wat in je hoofd zit, doe je en bereik je” …. ik weet zeker dat ik namens heel veel lezers van dit blog en mijn twittertimeline spreek als ik zeg: “je bent een MEGABIKKEL!” Go Harmke!!

Op de site van TV5 vind je nog een indrukwekkende video-impressie van deze dag. Je hoeft geen Frans te verstaan om te zien hoe zwaar dit is…

Loodzwaar... foto: www.darbaroud.com

Update: 12 april 00:45 uur

Oefff… de nr.1 heeft zich moeten terugtrekken:

Last year’s winner and so far leader of the race after 3 legs of the 27th Sultan MARATHON DES SABLES, Rachid El Morabity was forced to withdraw due to a medical problem. The incident happened about 1km before the finish line of the long leg between El Maharch and djebel El Mraïer (81.5km). The night had only just fallen when the 30 year old Moroccan runner felt an extremely violent pain in his left thigh. He sent off his emergency flares, and he was quickly taken care of. He was given painkillers before being taken back to the bivouac clinic of the MARATHON DES SABLES for further examination.
The first tests, amongts which an echography, revealed an important muscle lesion on the quadriceps, but no fracture. Rachid El Morabity will nonetheless have to undergo surgery in the next few days. He will be rapatriated on Thursday. The winner of today’s stage, Jordanian competitor Salameh Al Aqra has taken the lead before Mohamad Ahansal, 21’38’’ behind, and Portuguese runner Carlos Alberto Gomes de Sa, 1h27’05’’ behind.

Update: 11 april 23:20 uur

Foto uit de 4e etappe, en ja, op zie zandberg moesten ze naar beneden lopen - foto: www.darbaroud.com/

Het is nu bijna 23:30 uur in Nederland en terwijl ik dit schrijf is Harmke al 13 uur onderweg in de zwaarste etappe van de Marathon Des Sables. Vandaag is ze om 08:44 (lokale tijd) vertrokken aan, ik noem het maar even, de hel van de MdS. Een 81,5KM lang parcours van Maharch El naar El Jebel Mraier. Steekwoorden uit de route van vandaag: technisch moeilijk parcours, vele rotsen en stenen, panoramisch uitzicht, kamelen, lasermarkeringen… Een zware afdaling van meer dan 20% waarbij de lopers zich aan touwen moeten vasthouden. Als beloning kon men even in de rivier Rheris gaan liggen.. nee, niet diep, gewoon een paar waterplassen. 20KM zandduinen, lopen in de nacht, navigeren in het donker terwijl je je best doet om de makeringspunten te vinden. Totaal 6 checkpoints waarbij je weer veel water krijgt uitgedeeld… temperatuur in de middag was iets langer dan de afgelopen dagen maar nog steeds 29 graden.

Tot nu toe zijn er 13 uitvallers in deze etappe waaronder een Nederlandse man. Totaal zijn er nu 33 uitvallers. Harmke gaat nog steeds door maar oh, wat zal ze het zwaar hebben. De laatste update van de verplichte transponder de ze meedraagt is dat ze CP3 om 18:33 uur (lokale tijd) heeft gepasseerd. Ik denk dat ze over een half uur, dus 22:00 uur (lokale tijd) aankomt bij CP4 (50KM) en dan moet ze dus nog 31,5KM … als ik morgenochtend om (07:00 uur NL tijd) wakker wordt is ze hopelijk bijna binnen en mag ze de rest van de dag uitrusten. Bizar om te lezen dat de toppers, zoals de nr. 1, Rachid El Morabity bijna binnen is. Hij mocht om 11:45 uur lokale tijd starten en zal er ‘slechts’ 7 uur over doen (!!) terwijl sommige lopers er 30 uur over zullen doen…. we duimen voor je Harmke!

Gisteren heeft er in het Algemeen Dagblad een pagina groot artikel over Harmke’s deelname gestaan, geschreven door verslaggever Caspar Naber. Deze lees je hier

Harmke in het AD - Klik voor vergroting - tekst: Caspar Naber

De impressie van de organisatie van de MdS zie je hier. Een hele operatie om elke dag weer de 120 tenten van de lopers en de 60 van de organisatie te vervoeren, net als alle benodigheden voor de checkpoints.Update: 10 april 20:20 uur

De laatste etappe van voordat het echt heel zwaar wordt - Foto: http://www.darbaroud.com/

Vandaag heeft Harmke de 3e etappe afgelegd. Het was opnieuw een flinke trip van 35KM, deze keer van Taourirt Mouchanne naar El Maharch. De temperatuur steeg weer van 24 graden naar 31 graden. Luchtvochtigheid ligt zo tussen de 13 en 18%. 834 lopers gingen van start en totaal zijn er nu 27 lopers uitgevallen. Het was weer een heftige, met een sterkte westenwind veel zandduinen. De deelnemers werden wel ‘getrakteerd’ op droge meren en prachtige passages in Jebel Zireg en de grotten van El Maharch. De zandstormen maken het zicht soms heel slecht. Met het hoofd naar beneden, brillen op, buffs om je gezicht te beschermen was het weer een zeer moeilijke en vermoeiende dag. Aan de top is weinig gewijzigd. De Marokaan Rachid El Morabity deed deze etappe in 2:35 uur, de snelste dame was de Francaise Laurence Klein met 3:19 uur. Harmke deed het ook erg goed, ze was sterker en sneller dan gisteren. 7:18 uur, dit brengt haar op de 3e plek bij de Nederlanders en 65e van de 109 vrouwen.

Als je dit ziet... wat denk je dan? ... Foto: www.darbaroud.com/

Morgen wordt het loodzwaar! De zwaarste etappe van 81,5 KM komt eraan en wordt gevolgd door een rustdag maar de meeste lopers zullen pas in de rustdag aankomen. Het is moeilijk te voorspellen maar ik denk dat Harmke zo’n 20 uur nodig zal hebben voor deze etappe met 6 checkpoints. Ze zal dus ook in het donker door de sahara moeten gaan… Als ze deze gaat halen gaat ze de laatste 2 (42 en 15,5KM) ook halen! Heel veel succes kanjer!

Vandaag stond er een paginagroot artikel over Harmke in het AD, deze zal ik morgen plaatsen op mijn blog.

Morgen de hel van de Marathon Des Sables - Klik voor een vergroting - Afbeelding: www.tv5monde.com

Op de site van TV5 vond ik ook nog verzameling filmpjes waaronder eentje over de vrouwen van de Marathon Des Sables. Je hoeft geen Frans te verstaan om dit te kunnen volgen, er lopen echt toppers mee daar in Marokko!

Weer een indrukwekkend videoverslag, de etappe van gisteren:Update: 9 april 19:50 uur

De route van dag 2 - tekening: www.darbaroud.com/

Etappe 2, het moet een loodzware geweest zijn. Deze etappe van 38,5KM ging van Wadi El Aatchana naar Taourirt Mouchanne. 849 lopers gingen van start, 4 zijn afgehaakt na de etappe van gisteren. De echte duinen zijn in opkomst. De temperatuur ging van 20,4 naar 38,7 graden. Droge wadi’s en zandduinen moesten vandaag aangepakt worden, geen pretje in deze hitte. Helaas heb ik nog geen berichten van Harmke mogen ontvangen, ik ga er maar vanuit dat het nog steeds goed gaat. De etappe van vandaag was duidelijk zwaarder dan gisteren. Ondanks dat de afstand bijna gelijk was deed ze er vandaag 7:52 uur over, bijna 2 uur langer dan gisteren. Ze staat op de 571e plek in het klassement, nog steeds 2 Nederlander met een totaaltijd van 13h50m, 57e vrouw van de 112.

Morgen weer een pittige 35 kilometer tussen Taourirt Mouchanne en El Maharch waar meer dan vijf kilometer zandduinen en steenachtige vlaktes… ga er maar aan staan..

Afzien tijdens de 2e etappe - Foto: www.darbaroud.com/

Hieronder nog even een filmpje van de 1e etappeUpdate: 8 april – 20:20 uur

De kop is eraf! Harmke heeft vandaag haar eerste etappe afgelegd. 33,8KM van Ammouguer naar Wadi El Attchana. Om 09:00 uur (het is in Marokko twee uur vroeger) gingen 853 lopers van start.
Het was een terrein van duinen, valleien en rotsen, waaronder een klim van meer dan 15% over 200 meter. De temperatuur liep op van 19,9 in de ochtend naar 35,8 graden in de middag. Harmke heeft het goed gedaan met haar tijd van 5:58uur Van de 5 Nederlanders eindigde ze op de 2e plek en was de 41e vrouw van de 114. In de ranglijst staat ze op de 472 plek.

De 1e etappe - Foto: www.darbaroud.com

Het was afzien voor haar als ik zo naar de beelden van de webcam kijk. Flinke zandstormen maakte het zicht in de woestijn soms erg lastig. Morgen staat er een route van 38,5km op het programma tussen Wadi El Aatchana en Taourirt Mouchanne met daarin weer veel zandduinen. Veel succes Harmke!

De start van de 27e Marathon des Sables - foto: www.darbaroud.com

De zandduinen die je regelmatig tegenkomt - foto: www.darbaroud.com

Morgen zal Harmke beginnen aan toch wel een van haar meest bijzondere avonturen: De Marathon Des Sables. Voor wie dit evenement niet kent, even een klein verhaaltje hierover. Bron: Wikipedia

De Marathon des Sables (MDS) (te vertalen als “marathon van het zand”) is een zesdaagse ultraloop van ongeveer 254 km, die sinds 1986 jaarlijks wordt gelopen in de woestijn van Zuid-Marokko. De loop wordt beschouwd als de zwaarste voettocht ter wereld.
De loop bestaat uit zes etappes die in zeven dagen gelopen worden. De langste etappe is 84 km en de andere zijn tussen de 20 en 40 km lang. Het parcours wordt elk jaar opnieuw bepaald. Iedere deelnemer draagt zijn of haar eigen rugzak met eten, drinken, slaapzak, etc.

Het water en de tenten worden door de organisatie geregeld. Overdag wordt een temperatuur van 40 graden of meer bereikt en ‘s nachts zakt het kwik tot 5 graden Celsius. Elke deelnemer moet medisch gekeurd zijn. Elke 12 km ontvangen de deelnemers 1,5 liter water en staat een gespecialiseerd medisch team paraat.
Donderdag sprak ik Harmke op Schiphol. Ik ken haar al langer als een vrouw die van (extreme) uitdagingen houdt. Een marathon lopen zonder hardloopervaring en met en half jaar als voorbereiding. Een dag na die marathon een Endurance race doen (100km paardrijden) en een paar maanden daarna de Two Oceans marathon in Zuid Afrika.
Nu dus de Marathon des Sables, eigenlijk met niet zo veel voorbereiding behalve dan haar trainingen in Dubai en de trail in Oman waarbij ook de nodige zandduinen zijn genomen.

De Marathon des Sables kent een hoog inschrijfgeld (ruim 4500 euro) maar wat de meesten niet weten is dat dit inclusief de vlucht van Parijs naar Marokko is en terug, 2 dagen hotel, transfer naar start, verzekering, medische hulp, etc etc. Het beeld van een elite marathon is daardoor wellicht wat overtrokken. De meesten worden tegengehouden door de zwaarte van het parcours. Harmke vroeg aan mij: “Als ik je nu gevraagd had mee te gaan met mij om mee te lopen in de MdS had je dat dan gedaan?” Daar hoefde ik niet lang over na te denken, ik ben geen warm weer loper.. ik zou het echt niet trekken. Een marathon op de noord of zuidpool… tja, dat zou nog wel kunnen denk ik 🙂

De chartervlucht naar Marokko.De grootste collectie Raidlight rugzakken die je ooit zult tegenkomen - Foto: Harmke

Harmke heeft vandaag de verplichte medische keuring gehad en is haar materiaal gecheckt. Een aantal zaken zijn verplicht in haar rugzak waaronder: slaapzak, hoofdlamp, kompas, mes, een fluitje, signaal spiegel, 200 euro in cash, een pomp om insectenbeten uit te zuigen, 14.000kcal aan eten (2000 kcal p/dag is verplicht). Vandaag kreeg zo ook haar survivalkit met o.a. daarin: roadbook, flaregun en zouttabletten.

Morgen de eerste etappe: start 09:00 uur, 34KM met twee Checkpoints. De resultaten zijn hier te volgen

Mobiele telefoons onderweg zijn verboden en alleen in het kamp kan Harmke communiceren met de thuisblijver en met mij natuurlijk. Het AD heeft inmiddels ook Harmke ontdekt en wil haar ook graag volgen. Vandaag stuurde Harmke nog een SMS bericht waarin ze schrijft dat ze foto’s niet verstuurd krijgt. Ik mag ook alleen maar leuke dingen vertellen aan de AD verslaggever.. nou dat is wel gelukt denk ik .. en o ja, Harmke heeft de studie antropologie gedaan en haar deelname kan ook gezien worden als een soort van antropologisch onderzoek hihi.

Indeling van het kamp - afbeelding: www.darbaroud.com

Harmke zal de tent delen met 8 andere deelnemers, voor de 114 dames zijn er aparte gedeeltes ingericht om zich te kunnen verzorgen. O ja, de snelste deelnemer vorig jaar deed totaal bijna 27 uur over alle etappes, de laatste kwam binnen op een tijd 56 uur… Ik zal Harmke de komende dagen volgen, over haar tijden maak ik mij niet zo druk ik vind haar nu al een superkanjer! Heel veel succes Harmke!!

>