20 van Alphen parcoursmeting

Vandaag geen parcoursverkenning maar een parcoursmeting. Niet zo maar eentje maar die van dé openingsklassieker van de wegwedstrijden: de 20 van Alphen. Vrijdag kreeg ik een mailtje van Frank, hele snelle hardloper, mijn haas voor de Drechtloop (die niet doorging) maar ook brigadier bij de Politie Alphen a/d Rijn, verantwoordelijk voor de evenementen in deze regio. Of ik zin had om mee te gaan. Mmmm, een kijkje achter de schermen bij de politie en dan ook nog voor een hardloopevenement: daar hoefde ik niet lang over na te denken.. maar dan moest ik wel 06:40 uur bij Frank zijn… och… lekker vroeg op, geen probleem!

Frank opgehaald en doorgereden naar het bureau, uniform aan (nou ja, Frank dan) en met een politiebusje naar Avifauna. Daar waren mannen van de Atletiekunie reeds bezig met het controleren van de meetapparatuur. Op de Foreestlaan is een markering aangebracht van exact 500 meter (dus niet 1KM zoals ik in het filmpje vermeld). Ben Koch, parcourscoördinator en natuurlijk aanwezig deze ochtend, heeft er heel veel werk aan om het parcours precies 20 kilometer lang te maken. Zie ook dit artikel uit de Alphen.CC op de 20 van Alphen website.

Het startpunt van de 20 van Aphen op de Pr. Bernhardlaan

Na de controle op naar het startpunt van de 20 van Alphen waar volgende week ook weer een keur aan hardlooptoppers zullen gaan starten. Twee fietsers van de organisatie voorop, gevolgd door de twee fietsers van de Atletiekunie, o.a. uitgerust met lasermeting. Omdat de ideale lijn gevolgd moet worden tijdens deze meting gaan de fietsers ook tegen de rijrichting in. Hierbij was de hulp van de politie wel nodig. Met de nodige blauw-blauw werd alles in goede banen geleidt. Het verkeer vriendelijk verzocht heel even te stoppen/plaats te maken waar iedereen probleemloos aan meewerkte. Ik voelde mij in het busje bij Frank voor 2 uurtjes politie-agent… of kwam dan door het politiejasje wat ik van Frank even te leen kreeg 🙂

Bij de 20 van Alphen maak je eerst een rondje door het centrum om vervolgens nog een keer de start te passeren en daarna richting het Noorden van Alphen te lopen. Hier zitten de twee ‘zwaarste’ stukken in, twee bruggen over de Oude Rijn, daarna is het parcours vlak en kan er flink tempo gemaakt worden.

De meting langs de Oostkanaalweg

Het parcours gaat voor het grootste gedeelte door Alphen aan den Rijn zelf wat de nodige suppport langs de kant oplevert. Het enige ‘saaie’ stukje is langs de Oostkanaalweg (10km punt) maar zodra je Alphen weer inkomt langs de golfbaan wordt je weer verder geschreeuwd. Zeker in het centrum van Alphen is het altijd zeer gezellig druk!

Na ongeveer 1,5 uur fietsen was het parcours helemaal opgemeten. Door o.a. een verandering van het kruispunt Kennedylaan – Oranje Nassuasingel is het opmeten van het parcours zeker geen overbodige luxe. Alles moet uiteindelijk kloppen. Gelukkig is er bij de start nog ruimte om deze te verplaatsen om zo exact aan 20KM te komen.

Frank en ik namen afscheid van Ben en de vier fietsers en reden terug naar het bureau. Frank merkte al op dat het parcours vast geen 20km was omdat hij en ik helemaal nog niet vermoeid waren 🙂 .. Ja, ja, Frank, zondag wil ik die 1:18 van je op de 20KM zien.. ik ga maar niet eens de moeite doen om te proberen jou bij te houden. Vorig jaar 1:21:29.. dit jaar 1:20?

De 20 van Alphen is een altijd een feest. Kom volgende week zondag naar mijn hometown en loop mee op één van de afstanden (20; 10; 12,5; 5; 2,5 en 1 km). Ik zie je zondag zondag 7 maart!

Ondanks het vroege tijdstip was het een leuke ochtend. Frank, dank voor de uitnodiging! oh.. en natuurlijk ook dank voor het regelen van de politiebegeleiding voor de 5e etappe van de Be More Ultra Tour, zondag 28 maart. Helemaal TOP

Hieronder een klein stukje film over de parcoursmetingMeer info over parcoursmeting volgens het IAAF handboek. Met dank aan Chris Mommenhof van de atletiekunie voor te tip

>