Knallen op de kilometer – Jaarmarkt estafette 2010

Derde woensdag in september, de jaarmarkt in Alphen aan den Rijn, sterker nog, de grootste markt van Nederland. Voorafgaand aan de jaarmarkt is er op dinsdagavond de gondeltocht waarbij vele boten over de Oude Rijn varen, de rivier die Alphen aan den Rijn door midden splitst. En ook, traditiegetrouw, is voor de gondeltocht de jaarmarkt estafette. Een loop door het centrum van 1KM die met teams van 5 lopers worden afgelegd.

Mijn club, AAV-36, organisator van de estafette zet natuurlijk elk jaar vele lopers in. Deze keer waren de AAV Roadrunners vertegenwoordigt met twee teams: AAV 36 Kloteklappers en de AAV 36 Team 4 turbootjes. (Ga mij nou niet vragen waarom kloteklappers… geen idee). In de turbootjes zat ook mijn loopmaatje Frank en mocht meelopen omdat hij vroeger ook bij AAV heeft getraind. Ik haalde hem om 18:30 op de fiets op en door de regen gingen we richting het centrum. Daar stond clubmaatje Wendy en coördinator Léon ons op te wachten. Niet veel later arriveerde John, Sander en Alwin en zo waren de 5 turbootjes compleet. Tijd om even in te lopen en daarna verzamelen bij de start.

De start naast het Rijnplein - Foto: Léon

In het startvak kwam ik te staan naast twee jonge mannen die er heel snel uitzagen. Léon waarschuwde mij al dat ik de man in het grijs in de gaten moest houden… nou dat was wel duidelijk. Na het startschot gingen de twee jonge houden er als een raket vandoor… en ik, in mijn jeugdige enthousiasme erachter aan… wetende dat ik dat natuurlijk nooit vol zou houden. Na 100 meter kwam de eerste bocht, de Raadhuisstraat in, even gas terug en dan weer verder. Alles om mij heen hoorde en zag ik niet meer.. zo gefixeerd op het tempo.. Na een minuut zakte ik terug naar 20km/u en moest de prijs van de snelle start betalen. Mijn 3e plek kon ik nog vasthouden tot de 2e brug in het parcours maar bij de klim de brug op haalde een loper mij in. Nog even aanzetten voor de terugweg door de Julianastraat maar over het tempo was ik al niet meer tevreden. Nog een loper ging mij voorbij.. nu is het genoeg!! Tandje harder richting het wisselpunt waar Sander klaar stond om het stokje over te nemen.

Damn.. da's nog best zwaar...

Sander in volle vaart - Foto: Léon

Sander gaat er als een haas van door en zet de achtervolging in. Ik sta uit te hijgen op een hek en kijk ondertussen naar de andere team met de AAV’ers. Frank loopt wat gedoseerder en kan het beter volhouden en tikt niet veel later Alwin af die zijn 1KM loop heel snel volbrengt. John loopt de laatste shift en geeft alles om toch nog die derde plek over-all te bemachtigen maar helaas.. het lukt net niet.

Alwin wisselt Frank af

John knalt er vandoor als laatste loper

Toch levert AAV 36 Team 4 turbootjes een mooie prestatie. Behalve 4e plek over-all eindigen wij 2e in bij de sportverenigingen. Eindtijd 16:42, da’s toch 18km/u gemiddeld. Het tweede roadrunnersteam (Wendy, Frank, Klaas, Peter en Peter) eindigt op een mooie 8e plek over-all en 5e in bij de sporters, tijd 19:13. Klik hier voor alle uitslagen

De jaarmarkt estafette is altijd leuk om te doen. Je gaat helemaal stuk op zo’n korte afstand maar dat mag de pret niet drukken. Het publiek was wat minder door het slechte weer en ook de wind zorgde voor niet al te beste tijden. Les voor de volgende keer.. gedoseerd lopen, aldus mijn coach Ruud. Komt goed! Op de terugweg, weer in de zeikregen, hadden we de grootste brug van Alphen tegen… de gondelvaart kwam er net doorheen… nou ja, dan maar ff bootjes kijken met Frank… oh, vergeet ook niet even zijn verslag te lezen. Tot volgend jaar!

Veel te snel weg... echt een dramatische curve

data: 1km, 3:25km/u, 17,7km/u … dat ging vorig jaar beter…

>