Hardlopen op de snelweg – Westrandwegrun

Lopen op een uniek parcours is natuurlijk altijd leuk. Zeker als het over een stuk snelweg gaat dat binnenkort opengaat voor het verkeer. Zo is men bijna gereed met het verlengde stuk van de A5 tussen Raasdorp de aansluiting met de ring A10, vlak bij de Basisweg waar ook de Telegraaf zijn kantoor heeft. De laatste heeft het initiatief genomen, samen met Rijkswaterstaat om, voordat het verkeer erop mag er nog zo’n 10.000 hardlopers mogen ‘spooklopen’ over deze ‘weg op palen’ in de Westrandwegrun

De A5 vanaf Raasdorp, het langste viaduct van Nederland

De organisatie adviseerde de deelnemers om met het openbaar vervoer te komen en zo ging ik, sinds tijden weer eens met de Interliner en de trein richting Amsterdam Sloterdijk waar we de eerste tweetup hadden met allemaal leuke lopers en natuurlijk met Anthe, die ik vandaag zou gaan hazen. Op de Berenloop had ze haar PR op de Halve Marathon al met ruim 9 minuten verbeterd (1:49:37) maar wat we vandaag zouden gaan doen was nog niet echt duidelijk… dat zouden we ‘in het startvak’ bepalen. Eerst even een foto van de Runners bij de Starbucks inclusief mijn Ameland-Adventurerun-maatjes, Marcel, Yvonne en Merit. Nersine @Runnes zou later aansluiten.

Het was nu al gezellige tweetup op het station met @RunningMarcel, @iRepeltje, @AntheRent, @RunningRonald en @FlowerFairy79 – Voorop: @Langzaamaan, @WendySolar1971 en @JolandeBroekhof

Het was koud buiten, regen en windering.. niet echt ideale omstandigheden om te lopen. Snel liepen we richting de tenten waar de A5 shirts werden uitgedeeld en konden we nog even kijken/shoppen bij de stand van De Hardloopwinkel. Niet veel later kwam @RunningVis aangelopen die een dik PR op de 10KM had gelopen (37:36) en maakten we nog even een laatste foto met Marieke @ekeiramp3 en Mario @DutchMancunian. Vandaag had iedereen zo zijn eigen plan. @iRepeltje, Wendy en Marieke gingen voor een PR, @RunningMarcel wilde lekker lopen zonder kramp, @Runnes ging sinds lange tijd van blessureleed weer een halve doen, @FlowerFairy79 deed haar 3e HM in een vrij korte periode en, net als Marcel, een week na de 7HL, Yvonne en Jolande wilde lekker genieten.

Marek, Mario, Marieke, Wendy, Nesrine en Marcel, vooraan: RR, Anthe, Jolande, Wendy en Yvonne

RR en Anthe, klaar voor actie! .. kijk ook eens naar onze startnummers 🙂

Bijna 16:00 uur. We zochten allemaal onze weg richting het startvak: Anthe en ik liepen alvast een beetje in. Mijn Friese vriendin was minder gespannen dan toen ik haar haasde op Ameland in 2011 maar toch wist ze nog steeds niet wat ze wilde vandaag, wel of geen PR, wel of niet genieten, lekker lopen of toch hard… met het risico dat ze in de in de laatste kilometers zou gaan vloeken. Gelukkig doet ze dat dan in het Fries dus daar versta ik toch niet zoveel van 🙂 In het startvak hakte ik de knoop voor Anthe door. We gaan weg voor 5:12min/km gemiddeld, 1 seconde per KM sneller dan bij haar PR bij de Berenloop. We liepen richting de oprit van de A5 en na 2,5KM mochten we legaal tegen het verkeer in lopen richting de aansluiting met de A10. Zoals verwacht weinig publiek langs de kant, wel goede verzorging onderweg met water en bij sommige stands sportdrank. Anthe ging goed en lachte regelmatig naar mij. Ze liep soepel en genoot. Na 5,5KM maakten we een lus en gingen we op de andere weghelft lopen waar net alle snelle lopers ons tegemoet waren gekomen.

Anthe op 5KM op de A5… beetje bewogen maar ja.. je ging ook zo snel Anthe..

Inmiddels werd het donker en kouder maar we liepen met de wind in de rug tegen de richting in naar de aansluiting met de A5 bij Raasdorp. Op zo’n 9KM zagen we het punt aan de andere kant van de weg waar we de A5 op waren gekomen maar nu moeten we doorlopen tot bijna het 14KM punt in het parcours om weer een lus te maken en konden we beginnen aan de terugweg. Anthe lachte inmiddels al niet meer.. het werd zwaarder maar ze liep volgens mijn Garmin nog steeds 5:09min/km gemiddeld… dus sneller dan verwacht. Ik vond het wel erg stil onderweg, Anthe had een spreekverbod om energie te sparen maar er was bijvoorbeeld ook helemaal geen muziek bij de verzorgingsstands.. beetje jammer. Ergens ver onder aan de weg riep iemand iets naar ons.. haha, tijd om even flink terug te schreeuwen naar hem.. altijd leuk. Het laatste stuk op de A5 moest flink tegen de wind in, hier en daar met zelfs een klein klimmetje. Ik gebaarde dat Anthe achter mij moest gaan lopen. “Ik kan niet achter iemand lopen!” was haar korte antwoord.. nou ja, kom dan maar schuin achter mij en gebruik mij als windscherm.

Anthe had het zwaar maar toch zat een PR er in zei ik regelmatig naar haar. Het spreekverbod wat ik haar gegeven had nam ze behoorlijk letterlijk want op een kilometer of 17 werd ik flink opzij geduwd door haar “oh.. je wil iets meer aan de andere kant lopen Anthe” dacht ik. Prima, ik laat mij ook wel eens leiden 🙂 Vlak voor dat we de ‘afrit’ namen, (op 18,3KM) trok ze mij voor haar…. ze kon dus blijkbaar wel achter iemand lopen.. niet zo gek want de wind ging flink te keer. Toch was mijn Friese vriendin alleen maar bezig met het inhalen van lopers en dus goed bezig.

Naar beneden richting de Basisweg begonnen we aan de laatste 2KM. Daar zag ik Marcel onder een viaduct staat toen ik het publiek naast hem probeerde aan te sporen dat ze Anthe moesten aanmoedigen. Marcel was uitgestapt ivm kramp.. balen!! Toen ik bij 19KM op mijn klok keek schrok ik, 1:38 met nog 2KM te gaan. Hoe kon dit?? mijn Garmin gaf 5:09 gemiddeld aan maar dit was heel dicht bij de 5:13min/km gemiddeld… het werd heel close voor Anthe om een PR te lopen. Ik wist dat Anthe 1:49 had gelopen op Terschelling maar niet met hoeveel seconden. Ik moest haar meeslepen maar ze kon niet meer.. tempo viel terug naar 5:30 “KOM OP Anthe, haak aan!! Je kunt nog een PR halen maar je moet nu echt alles geven, je kunt niet terugzakken” Ik weet zeker dat Anthe mij stilletjes aan het vervloeken was terwijl ik ongeveer 2 meter voor haar uit liep. “We zijn er bijna, deze bocht naar links en dan naar rechts”. Mijn klok stond op 1:48:00 … oeffff.. jemig.. gaan we het halen? Oh.. ik wilde haar achter mij aanslepen.. De finish kwam in zicht, ik keek om en Anthe stak haar arm naar mij uit, ik pakte haar hand en samen gingen we over de finish en drukte mijn Garmin snel op stop terwijl Anthe om mij hing.. helemaal stuk… oh… wat had ze het goed gedaan maar wat was het zwaar dat laatste stuk.. Ik keek op mijn klok en zag 1:49:20 staan… voorzichtig zei ik de tijd en vroeg of ze een PR had… Anthe kon alleen maar ja knikken en gebaarde dat ze wat sportdrank wilde… Toen ik terug kwam met twee bekers sportdrank kwam net @iRepeltje over de finish met een dik PR, helemaal joepie dus gaf ik de bekers aan deze toppers en konden de twee dames even op adem komen.

Felicitaties voor Anthe! Het zijn misschien maar 13 seconden maar je hebt wel een PR!

Samen met Anthe liep ik terug naar de tenten om iets warms aan te trekken en namen we afscheid van @iRepeltje en @Runnes, die trouwens prima en pijnvrij 1:36 had gelopen! Nog even snel een sweater gekocht in de hardloopwinkelstand en daarna richting het station vertrokken. Toen we bij Starbucks zaten kwam niet veel later Merit binnenlopen, helemaal verkleumd door de koud en trakteerde ik de dames op thee en cappuccino met browniens.. mmmm, dat ging er wel in na zo’n halve marathon. Ondanks het slechte weer en minimaal publiek was het toch weer een feestje! Anthe, je hebt het goed gedaan! Gefeliciteerd met je PR! (haar officieële eindtijd zou 1:49:24 – 5:11min/km worden). Op naar de volgende haasklus (de laatste tot de marathon van Rotterdam 2013 !): de bruggenloop in Rotterdam met @PaolavanGilst>