Geweldig haaswerk voor Nesrine op de 10KM

Al weken gonsde het op twitter over de heftige plannen die Nesrine wilde gaan doen in Mijdrecht. Een paar maanden geleden hadden we afgesproken dat ik deze supersnelle dame zou gaan hazen naar een tijd net onder de 40 minuten. Toen we St. Antoniusloop liepen in Nieuwegein had ze een tijd (met een flinke kater) gelopen van 40:34 en ik was er van overtuigd dat ze, zeker gezien haar eerste marathontijd van 3:11 die tijd onder de 40 minuten wel zou kunnen halen.

De spanning werd naarmate de dag dichterbij kwam opgevoerd, een ware countdown liep op twitter en niet alleen Nesrine werd zenuwachtig… ik werd het ook… na mijn sportvasten had ik nog niet een wedstrijd op een flink tempo gelopen. Mijn PR op de 10KM is 37:37 maar voor een haasklus onder de 40 moet ik ook flink doorlopen. Hoe zouden mijn benen voelen na die 10 daagse kuur? De vrijdag voor de loop deed ik nog een 10km met kilometers afgewisseld in 12 en 15km/u en dat voelde wel goed…

De dag voor de wedstrijd ging ik met Wouter het parcours bekijken. Niets aan het toeval overlaten. We reden naar de sporthal in Mijdrecht en reden met de auto het 10KM parcours. Vlak maar wel met een 4KM slingerweg langs de Amstel. De route zat in mijn kop dus dat kon ook niet meer fout gaan morgen. Toen ik dat on line gooide twitterde Nesrine over mijn haasdiensten: “I hired the best, but I also expect the best :)” … oeps… Deze dame verwacht duidelijk heel veel van mij…

Op de wedstrijddag zelf kwam ik al vroeg in Mijdrecht aan.. een kippenstukje uit Alphen aan den Rijn.. niet veel later kwam mijn ‘konijntje’ aangereden… oh.. ze was zo zenuwachtig. Ze had grote twijfels of ze wel zo hard kon lopen… tuurlijk! Ik legde haar uit hoe het parcours liep en wat ons plan voor een snelle 10KM zou worden. Weg op 3:58min/km en 20 seconden winst opbouwen en kijken hoe lang we dat konden vasthouden….

Voor de start - nog redelijk ontspannen: Nesrine, Ruben en Marcel

In de sporthal zaten Ruben en Marcel al op ons te wachten. Leuk om snelle Ruben weer te zien en ook Marcel nu in real-life te ontmoeten. Wel handig als we straks gaan feesten in/op Ameland 🙂 Even lekker bijkletsen met de mannen terwijl Nesrine een beetje stilletjes op haar stoeltje zat, te zenuwachtig om haar startnummer en chip om te doen… tja, ook dat hoort bij een goede haasklus. Niet veel later kwam Wendy, beter bekend als RunningRepel binnen, ook leuk deze enthousiaste tweep te ontmoeten. Vandaag zou zij de 10EM gaan lopen en het liefst lekker snel. Spannend! Ik mocht vandaag in mijn nieuwe sponsor-outfit lopen van De Hardloopwinkel ! – Ook heel leuk om te doen!

Een goede haas doet meer dan alleen het tempo aangeven - Foto: Marcel

In de sporthal was het een weerzien met vele bekende runners: clubmaatje Deborah, Roberto en vriendin Denise, Martin, Fred, Jan. Na succeswensen over en weer was het tijd om wat in te lopen. Nesrine vertelde dat ze graag aan mijn linkerkant wilde lopen.. mmm, lastig wat ik wil graag mijn konijn rechts hebben maar, ok, voor deze keer dan… maar wel goed luisteren als ik aanwijzingen geef en je hebt 10KM een spreekverbod… ze vroeg of ik wel kon praten onderweg.. ja, dat lukt wel Ness… komt goed! Even voor 11:00 uur wurmde Marcel, Ruben, Nesrine en ik ons naar voren. We keken een beetje naar de concurrentie bij de dames… een paar snelle meiden liepen er wel tussen.. aftellen voor 11:00 uur… nog even een laatste succeswens naar Marcel. Naar de 45 he Marcel? “nee, dat is een utopie!” zei hij… we zullen zien Marcel 🙂

Nesrine stond te trillen van spanning achter mij… nog even en dan mag je los! Knal!! Het veld stoof weg.. ik probeerde de dames te tellen die ons voorbij gingen terwijl ik het tempo in de gaten hield, te snel weg is zo gebeurd… laat die andere maar lopen! We hadden nu 2KM wind mee, klein beetje extra marge inbouwen; stiekem nam ik Nesrine mee naar 3:50min/km, Ruben liep met ons mee maar ging na 1KM zijn eigen tempo lopen. Na 2KM kwamen we langs de Amstel en begon het heen en weer zigzaggen. Met handaanwijzingen gaf ik aan waar ik wilde dat Nesrine liep en langzaam maakte we onze opmars richting de dames voor ons. Op het 4KM punt lagen we, voor mijn gevoel op de plek van de 2e dame… dit moeten we vasthouden. Nesrine zei: “Het gaat goed, ik voel mij goed!” De kilometers langs het water werden afgelegd in tussen de 3:56 en 4:00 min/km maar bij 6KM zei de FastLady dat ze zware benen had en we klokte een rondje van 4:02… ik hoorde “ohh ohh..” achter mij. Nesrine hield ook haar kilometertijden in de gaten. “Don’t worry Ness, we gonna do great, we have a 30 seconds space”

Het parcours een dag voor de wedstrijd - Veel bochten langs de Amstel

Nu kwam het moeilijkste stuk, ongeveer 1000 meter vol tegen de wind in, de wind die harder was dan ik had verwacht, 3 tot 4 beaufort en ik zei tegen Ness dat ze nu echt achter mij moest blijven lopen en mij moest volgen… ze zakte een beetje terug en moest flink op haar inpraten om haar aan te laten haken maar het lukte. Dit was de ‘langzaamste’ kilometer in 4:03min/km. Een bocht naar rechts en uit de wind. Nu was het alleen nog maar 3KM in een rechte lijn terug naar sporthal. Nesrine vroeg zachtjes: “Are we still OK?” … zeker weten!! Je gaat die sub40 halen, je hebt nog steeds die halve minuut marge!! Ze kreeg nu vleugels en bij 8,5KM kwamen de 5KM lopers erbij.. ik kreeg het nu nog druk om het pad vrij te maken voor die snelle dame. Kilometer 8 in 3:56 en kilometer 9 ook! Ik wees naar de rotonde verderop en dat ze daar na links moest en dat ze dik onder de 39:30 zou gaan eindigen … man, ze vloog bijna! De klok sprong op 39:00 en we moest nog maar een klein stukje! Alles eruit en op 39:15 stopte ik mijn Garmin. WOOOWWW, wat een eindtijd!! (In de officiële uitslag is het nog 1 seconde sneller genoteerd)

4 toppers in Mijdrecht ! - Foto: Ruben

Nesrine was helemaal joepie maar ook helemaal stuk. Ze moest even bijkomen op een hekje en ik feliciteerde ondertussen Ruben met zijn dikke PR van 38:10, man wat loop die andere RR snel !! Nesrine was al weer bijgekomen en ze moest even een traantje wegpinken.. begrijpelijk.. onwijs goed gedaan! Terwijl we met ons drietjes even nagenoten van de wedstrijd kwam Marcel binnen met een dik PR van 45:17. Later spraken we ook Wendy die ook een dik PR op de 10EM had gelopen (1:25:27). Top gedaan van haar! Wat een mooie resultaten daar in Mijdrecht!

Missie geslaagd... en hoe!!

Na het douchen moesten we wachten op de prijsuitreiking want dat Nesrine in de prijzen was gevallen wisten we bijna zeker. Dat werd later ook bevestigd door clubmaatje Nathalie die 39:32 had gelopen en 3e dame op de 10KM is geworden. En ja hoor, niet veel later stond Nesrine op het podium om haar prijs in ontvangst te nemen. Een mooie beloning voor het harde werken vandaag! Het was een eer om je te mogen hazen Nesrine, van harte gefeliciteerd met je topprestatie vandaag! We hebben niet voor niets de Zilverenturfloop omgedoopt in de ZilverenturfKNAL !! EN HOE!!

Nu op naar de Beirut marathon met Ruben!! Op naar een nieuw PR op de 42,195KM !!

Nesrine 2e dame op de 10KM met een paar van haar groupies die foto's schieten 🙂 - Foto: Marcel

Data: 10KM, 39:14, 3:56min/km, 15,3km/u, 177 bpm.
Voor mij was vandaag ook een morele opsteker. Na 9 dagen sportvasten was ik benieuwd hoe het tempo werk zou gaan… en dat was geen probleem. Heb onwijs heerlijk gelopen!!En vooruit, nog maar een foto van de huidiging. Op de 3e plek clubmaatje Nathalie Klaassen en de 1e plek voor Steenbok Runner Anouk Claessens

>