Utrecht CS – Deil duurloop – 34KM

Mijn blog is eigenlijk een wedstrijddagboek geworden maar soms loop ik nog lange duurlopen die nog wel het vermelden op mijn hardloopblog waard zijn. Neem bijvoorbeeld de duurloop van afgelopen zaterdag. Mijn zus, woonachtig in het pittoreske Deil (midden in de Betuwe) organiseerde een Palm neven- en nichtendag. de Palm familie, naar de meisjesnaam van mijn moeder, kent veel 1/2 en 1/4 indo’s: stop al die neven en nichten van mij bij elkaar en je krijgt veel leuke verhalen en nog veel meer lekker eten.

De start vanaf Utrecht CS

De start vanaf Utrecht CS

Om 16:00 uur zou de neven- en nichtendag beginnen, iedereen was gevraagd wat eten en/of drinken mee te nemen en ik gebruikte de gelegenheid om mijn laatste lange duurloop voor de Leiden Marathon in onbekend gebied te lopen. Eerst mijn lief en keukenchef nog even in de keuken geholpen met onze bijdragen aan het feest: saté met zelfgemaakte pindasaus en aardbeien-tiramisu, errggg lekkerrr.

Met een oude spijkerbroek en een oude trui over mijn hardloopoutfit vertrok ik met de trein van 11:37 vanaf Alphen aan den Rijn en kwam een half uurtje later aan op Utrecht CS. Daarna snel richting het Jaarbeursplein, mijn oude broek en trui in een plastic tas gestopt en zo neergelegd dat iemand die kleding nodig heeft mijn broek en trui zou vinden. Erg fris, dus loopvest aan en petje op en snel beginnen aan mijn loop richting Deil. Doordat ik zo enthousiast was om te beginnen ben ik helemaal vergeten uit te checken. Oeps… dat is 20 euro ipv € 6,80 – Hopelijk krijg ik het verschil nog van OV-chipkaart terug als zij mijn blog lezen.

7KM punt - Onderweg naar het pontje bij Culemborg

7KM punt – Onderweg naar het pontje bij Culemborg

Om 12:16u vertrok ik in eerste instantie in de verkeerde richting van Croeselaan maar gelukkig meldde mijn Garmin Forerunner dat ik verkeerd liep, dus omgedraaid en de Croeselaan en verderop de Croesestraat afgelopen, richting de Gansstraat en Koningslaan op naar een stukje mooi Utrecht: Amelisweerd. Hier kwam ik parallel en links van de spoorlijn richting Geldermalsen te lopen en die spoorlijn zou ik praktisch de gehele route volgen. Ongeveer ter hoogte van de golfclub Amelisweerd hoorde ik wat voetstappen van een hardloper achter mij. Ik hield wat in en hij versnelde wat en zo liepen we naast elkaar en raakten in gesprek.

Hij, een sub3 marathon hardloper die het nu wat rustiger aan deed liep zijn rondje om Utrecht en vroeg aan mij waar de reis heen ging: “Deil” zei ik. Hij keek wat verbaasd en ik vulde aan “bij Geldermalsen”. “Dat is 34KM of zo” was zijn antwoord. Ik bevestigde met een glimlach. “Dan ben je best fit als je in 12km/u die kant op gaat”. Ik zei dat ik eigenlijk iets te hard ging en dat 5:30 min/km mijn doel is. Even later moesten we alweer afscheid nemen omdat mijn route afboog naar links richting recreatiegebied Nieuw Wulven tussen Utrecht en Houten. Hier trok op 8KM mijn vestje uit en zette mijn petje af. De zon scheen en door de (harde) wind in mijn rug kreeg ik het zowaar best warm 🙂

Lopen door Schalkwijk richting de Lek

Lopen door Schalkwijk richting de Lek

Langs Houten en ook nog een stuk dwars door Houten richting de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal. Hier een lang (saai) stuk richting Schalkwijk maar in dit dorpje was het weer mooi lopen. Mooie oude panden aan de Provincialeweg. De lucht betrok wat en het begon te regenen. Gestopt, vestje aan en petje weer op en weer verder lopen richting de Lekdijk. De Lekdijk is mooi en geeft mooie uitzichtplaatjes. Aan de andere kant van het water ligt de provincie Gelderland en daar moest ik naar toe. Maar in plaats van over de dijk te lopen wilde ik langs het water en dat lukte. Via een ‘trappetje’ kon ik over het prikkeldraad en langs de waterkant lopen maar men is blijkbaar niet ingesteld op mensen die niet een rondje willen lopen langs het water maar rechtdoor naar het pontje willen. Geen trappetjes meer nu, maar wel twee keer hekken met prikkeldraad.. oef.. hoe ga ik daar nu weer overheen komen?

Lopen langs de Lek en over hekken heen klimmen

Lopen langs de Lek en over hekken heen klimmen

Na wat heen en weer lopen door het hoge gras, op zoek naar de makkelijkste ‘overstapplek’ kwam ik zonder kleerscheuren weer op de dijk en kon ik richting het veerpont. Ook daar weer even wachten en mijn 80 cent 🙂 afdragen aan de man die er voor zorgde dat ik geen nat pak zou krijgen bij mijn duurloop. Echt leuk zo’n overtocht in een duurloop. Op de kade van Culemborg weer richting de spoorlijn, om nu aan de rechterkant van het spoor te lopen.

De Lek over naar Gelderland

De Lek over naar Gelderland

Inmiddels was ik alweer 23KM op pad en de route recht door Culemborg richting het zuiden was wel een beetje saai. 7KM langs het spoor, niet veel meer dan een paar treinen en een paar verdwaalde auto’s. Ook nu kreeg ik het weer warm en trok op 24KM mijn vestje weer uit maar mijn petje zette ik weer op, de zon brandde behoorlijk op mijn stekelharige-bolletje. De gedachte dat ik op 30KM weer een mooi dorp aan zou komen hielp mij verder te lopen. En ja, Tricht is inderdaad mooi of vond ik het mooi omdat ik wist dat ik alleen nog hier de rivier de Linge over moest steken om vlak bij Deil te zijn?

De laatste waterhindernis: de Linge bij Geldermalsen

De laatste waterhindernis: de Linge bij Geldermalsen

In Tricht het spoor over en daarna richting Geldermalsen waar ik weer terug over het spoor moest. Dit was het enige stukje waar ik te ver door en dus verkeerd liep. Ik moest blijkbaar gebruik maken de ‘oversteekplaats’ over het spoor heen, dus ook nog traplopen 🙂 – De laatste 2KM langs de dijk van de Linge richting Deil. Daar gooide ik een foto in de neven- en nichten What’s app groep dat ik verdwaald was (met het Deil bord op de achtergrond) en weer terug zou gaan lopen, wat ook nog vragen opleverde bij mijn familieleden 🙂

heerlijk eten en lekker smikkelen. Op de foto mijn lief, mijn zus en mijn neven Walter en Frans

heerlijk eten en lekker smikkelen. Op de foto mijn lief, mijn zus en mijn neven Walter en Frans

33.89KM later (en een effectieve looptijd 3:05u) kwam ik aan bij mijn lieve zus en zwager. Het eerste wat zij zei was: “Je zult wel ongelooflijk moe zijn nu”. Nou nee, maar ik heb meer trek in die bakjes kroepoek die al klaar staan voor het eten 🙂 Niet veel later arriveerde Merit met mijn moeder en mijn kleding. Na een frisse douche kon ik aanvallen op het eten. Een geslaagde, lekkere 34KM loop en een mooie, smaakvolle afsluiting in goed gezelschap. Dat moeten we vaker doen, zo’n neven en nichtendag met een lekkere duurloop. Nu aftellen voor Leiden, mijn 13e keer achtereenvolgend dat ik meedoe met dit loopfeestje! Zin in!>