Leiden Marathon parcoursverkenning deel 2

Nu de drukte van de 20 van Alphen weer over is en ik 7 trainingen heb gemist door alle tijd die in de voorbereidingen gingen zitten ben ik weer druk bezig met trainen voor de Rotterdam marathon. Vandaag stond er een rustige duurloop van 32KM op het programma en wat is er dan mooier om die duurloop te combineren met een parcoursverkenning.

Nee, het parcours van de Rotterdam Marathon ken ik nu wel maar de Marathon van Leiden gaat dit jaar over een geheel nieuw parcours. Niet twee keer hetzelfde rondje door Leiden, Zoeterwoude en Voorschoten, nee, een heel mooie nieuwe route door het Groene Hart, ofwel de polders in ‘mijn’ omgeving. Op zondag 3 februari liep ik al een stuk van de Leiden Marathon van Hoogmade tot aan de grens van Roelofarendsveen en Nieuwe Wetering (18,8KM t/m 28KM). Vandaag zou ik het vanaf die 28K oppakken richting de finish en nog een stukje verder…

Wekker gezet om 06:25 uur, een paar boterhammen naar binnengewerkt en om 07:00 uur in de auto gestapt om deze op de Achterweg in Nieuwe Wetering neer te zetten. Het was koud en er stond veel wind dus snel mijn spullen bij elkaar geraapt. Om 07:28 uur begon ik op de Voorweg met mijn duurloop. Na 200 meter linksaf richting de molens bij de Kleipoel en Koppoel. Waarom de molens de lijkenmolens heten is mij niet helemaal duidelijk. Een mooi stuk door poldergebied en langs het water de brug over in Rijpwetering richting Oud Ade. Dit plaatsje is erg klein en voor het weet ben je er doorheen: wat huisjes, een kerk en weer een molen. Eens kijken of het je tijdens de marathon opvalt dat er een kleine kopie van de molen langs deze weg staat. Dit stuk weg vanuit Oud Ade is pittig. Het is bijna 3KM lang en met een beetje pech heb je wind tegen maar dan ook vol tegen want dit is een geheel open stuk met een saai fietspad in een praktisch onbewoond gebied.

Door de polder richting de molens van Rijpwetering (29KM punt)

Op het 35KM draai je naar rechts en loop je parallel aan Leiderdorp richting de Zijldijk. Aan het einde naar links en dan langs het water, via het industriegebied van Leiderdorp richting de Spanjaardburg. Zodra je deze brug over bent loop je in Leiden en zit je op iets meer dan 38KM. Ik verwacht dat je nu wel een beetje vleugels gaat krijgen wat publiek zal er zeker staan, hier op de Lage Rijndijk. Aan het einde, vlak voor de Zijlpoort naar rechts en dan langs de singels. Een heel mooi stukje Leiden, dit is echt genieten. Al kronkelend langs de Herensingel, Maresingel, Rijnsburgersingel en Morssingel kom je uiteindelijk op bekend terrein. Aan het einde van deze laatste singel ben je weer op het oude marathonparcours en ga je onder de Morspoort door, dit is net voorbij het 41KM punt. Een mooi punt, hier zal een uitzinnig publiek je verder schreeuwen. Het laatste stukje, over het Galgewater, Boommarkt, Vismarkt en uiteindelijk de finish bij de Korenbrug aan de achterzijde van het stadhuis.

De finish op de Vismarkt

De Leiden Marathon wordt genieten. Het parcours is echt geweldig mooi. Na een kleine pauze liep ik naar de voorzijde van het stadhuis. Hier is op 26 mei de start. Leiden uit via de Lammerschansweg richting Zoeterwoude Dorp over de Vrouwenweg, daarna het viaduct over de A4 en dan nog een stukje door Zoeterwoude Dorp. Hier verlaat je het ‘oude’ pacours op ong 5,5KM en ga je door de polders, over de Nieuwe Weg richting Hazerswoude Rijndijk (Groendedijk) – Dit stuk, vanaf 5,5K tot aan het stuk waar ik op 3 februari gestart ben (18KM) zal ik binnenkort nog gaan verkennen. Dan volgt het 3e en laatste verslag van de Leiden Marathon parcoursverkenning… maar ja, hoe ga ik dat doen met het ponton wat op 11,6KM over de Oude Rijn ligt? Rubberboot mee?

Zelf ben ik vanaf het 4,5KM punt van het parcours afgegaan en ben toen bijna parallel aan de A4 teruggelopen richting Nieuwe Wetering en alsof het uitgemeten was, toen ik bij het startpunt van mijn duurloop aankwam sprong mijn Garmin op 33KM. Een mooie loop, 3:03 uur gelopen, onderweg wel wat stops gemaakt om de foto’s te maken en te twitteren. Mijn hartslag was iets hoger dan gepland (142 ipv 135) maar dat kwam omdat ik iets meer wilde doorlopen: 5:33min/km gemiddeld. Ik krijg nu al zin in de Leiden Marathon maar eerst Rotterdam!

Kijk ook nog even naar dit filmpje met daarin de voorzitter van de Leiden Marathon, Tjeerd Scheffer, die je welkom heet in Leiden!Meer foto’s van de parcoursverkenning tref je hieronder aan:

de Lijkermolen nr 2, je komt vanaf de molen aangelopen (30KM punt)

Rijpwetering door en verderop de brug over richting Oud Ade (31,2KM punt)

Oud Ade weer uit over een pittig en mogelijk winderig fietspad (33KM punt)

Parallel aan Leiderdorp gelopen, aan het einde naar links, onder de Zijlbrug door richting het industrieterrein van Leiderdorp (36,5KM punt)

Langs de Oude Rijn en verderop de Spanjaardbrug over, Leiden in (38,2KM punt)

Eindelijk weer in Leiden, de Lage Rijndijk (38,3KM punt)

Aan het einde van de Lage Rijndijk, voor de Zijlpoort, rechtsaf, langs de singels (38,9KM punt)

Hier is het echt mooi lopen! De Maresingel (40KM punt)

Weer op bekend terrein, de Morspoort (41,2KM punt)

De brug over het Galgewater, bijna bij de finish (41,4KM punt)

Het startpunt op de Breestraat, naast het stadhuis

Richting Zoeterwoude Dorp over de Vrouwenweg (2,5KM punt)

>