Laatste lange duurloop samen met Sylvia

Het afbouwen gaat beginnen, nog maar 4 weken voor de Eindhoven Marathon dus nu is het zaak de lange duurlopen af ronden en nog lekker een beetje op tempo te werken. Loopmaatje Sylvia mag al een weekje eerder aan de bak, in Berlijn. Een hele mooie marathon die ik in 2007 heb mogen lopen.

Ik stelde aan Sylvia voor om onze laatste lange duurloop gezamenlijk te doen maar had dit eerst even overlegd met mijn loopguru Rob Veer. Gelukkig gaf hij groen licht voor 32KM en zo plande ik een duurloop die ik al sinds 2008 in mijn kop heb zitten, van De Meern terug naar Alphen aan den Rijn die 3 jaar geleden niet doorging vanwege een blessure opgelopen tijdens een dansfeestje… .

De bedoeling was om met de trein vanuit Alphen naar Station Vleuten – De Meern te gaan maar ja, het schijnt al zeker 5 jaar zo te zijn dat de NS op het traject Alphen a/d Rijn – Utrecht niet meer stopt in De Meern… wist ik veel… overstappen in Woerden had ik geen zin in dus het werd een andere route. De trein van Alphen a/d Rijn naar Gouda Centraal en daar vandaan terug naar huis.

Om even voor half 12 werden Sylvia en ik door Mrs. RR gedropt bij het station. Een auto in het “kiss and ride” vak toeterde naar ons… hé leuk: Ingrid. De Alphense tweep en hardloopster waar ik al een paar keer rond de Zegerplas heb gelopen. Ze is druk aan het trainen voor New York City Marathon 2012 en vroeg wat wij gingen lopen vandaag. “Een mooie duurloop van ruim 32km door een mooie omgeving en in goed gezelschap” was mijn antwoord. We namen snel afscheid want er moest nog een kaartje gekocht worden. Mijn OV Chipkaart had maar een saldo van 10 euro en dat werkt niet… tja, ga nooit met de trein maar gelukkig had ik nog een pinpasje meegenomen.

Sylvia stond alweer te kletsen met de conducteur en machinist die deze snelle hardloopster in hardlooprokje aan het bewonderen waren. We zochten een plekje uit en niet veel later kwamen we aan in Gouda. Beetje erg groot rommeltje daar… we hadden een oud t-shirts over onze hardloopshirts aangetrokken die we op het station zouden dumpen maar eerst op zoek naar een toilet.. dat viel nog niet mee.. uiteindelijk in de stationshal ééntje gevonden die je kon openen door een speciaal 0900 op je telefoon te bellen.. je moet geen haast hebben… of hoge nood …

Smalle paden op de dijk

Nou ja, toen we onze flesjes om hadden en ik op mijn aaifoon nog even de juiste route controleerde met de lijntjes in mijn Garmin, lees: welke kant moeten we op, konden we eindelijk op pad. Het centrum uit ging goed, ik had van een aantal straten de namen als ‘waypoint’ in mijn route opgenomen. Deze waypoints worden getoond tijdens het navigeren zodat je eigenlijk niet fout kunt lopen… tenzij je een een fietspad rechts van je compleet over het hoofd ziet… Mijn Garmin gaf wel aan dat we ‘van koers afgeweken’ waren maar dat fietspad zag ik zo snel niet. Dan maar gewoon parallel aan de route blijven lopen, ergens kunnen we wel weer terug ‘on track’ komen.

Dat lukte en zo liepen we richting de Reeuwijkse plassen. Spannend! Hier had ik zelf ook nog nooit gelopen en kende het alleen maar van afstandmeten.nl. Over de Korssedijk richting de plassen. Heel mooi, er lopen hier kleine dammen, niet veel breder dan een paar meter met een voetpad waar nauwelijks twee hardlopers naast elkaar passen. Veel hardlopers hier, regelmatig even kletsen, stopje hier en daar, foto’tje schieten want ook dat moet gebeuren. Een stel wat aan kwam lopen wilde wel even een foto van ons samen maken inclusief actiefoto… prima plan!

Mooi lopen daar door de Reeuwijkse plassen

Nu aan de slag want er moeten nog wel wat kilometers weggewerkt worden. Sylvia liep in een lekker ontspannen tempo van zo rond de 5:40 en ik liep lekker mee. Die fietspaden werden nu wat breder en we konden weer naast elkaar lopen en lekker kletsen. Die lange duurlopen zijn echt veel leuker als je die samen kunt lopen. Na ruim 11KM kwamen we aan in recreatie gebied De Reeuwijkse Hout en ging de route richting Bodegraven. Hier vandaan zou het zo’n 11KM terug naar Alphen zijn maar dat is natuurlijk te kort. Door parallel aan de A12 te blijven lopen op de, hoe toepasselijk, de Parallelweg, liepen we richting Nieuwerbrug. Op 15KM onder de snelweg door en richting de Oude Rijn. Hier loopt een fietspad wat deel uitmaakt van de fietsroute “Holland Midden” een route van Den Haag naar Arnhem. Langs deze route ligt het Fort Wierickerschans en ja, daar moesten we natuurlijk wel een een rondje omheen lopen… beetje cultuur snuiven tijdens deze duurloop.

eh... 1783 toch? .. oude zooi...

Hierna kwam de route over bekend terrein. De bruggen in Bodegraven heb ik met lange duurlopen vanuit Alphen a/d Rijn allemaal wel gezien. Ook Sylvia herkende wat plekjes die we al eerder tegen waren gekomen bij onze gezamelijke loopjes. Langs de Oude Rijn, zoveel mogelijk over het oude jaagpad liepen we weer richting Huize RR. De kilometers vlogen onder onze zolen door en voor we het wisten waren we alweer in Alphen aan den Rijn aangekomen. Sylvia had eigenlijk wat te weinig drinkflesjes in haar gordel en had onderweg ook wat van mijn sportdrank gedronken waardoor we na 27KM zonder drinken zaten… mmm.. niet helemaal goed gepland maar het was nu niet zo heel ver meer. Ik stelde voor om een stukje van het parcours van de Zegerplasloop mee te nemen zodat we bij AAV36 zouden uitkomen. Hier kon Syl nu eens mijn clubterrein zien en misschien konden we wel even onze flesjes vullen. Jammer genoeg was er niemand op de baan die dag.

De laatste kilometers langs de Oude Rijn richting mijn huis. We liepen lekker soepel en aan de houding van Sylvia is wel te zien dat ze duidelijk klaar is voor een snelle tijd in Berlijn! Heb alle vertrouwen in dat dat helemaal goed gaat komen. Een paar honderd meter voor het einde stond mijn Forerunner op 33KM en als kleine neuroot moesten we deze loop natuurlijk even afsluiten met een mooie/bijzondere tijd of afstand, dus stopte ik bij 33,33KM. Prima gelopen in 3:05 uur met een gemiddeld tempo van 5:35min/km. Hartslag 139, helemaal goed.

Was weer gezellig lopen met Sylvia

Na een frisse douche even nakletsen met de dames in huis en een bak thee. Het was weer een geslaagde en gezellige duurloop! Dank voor de gezelligheid Sylvia en tot de Tiedkwietloop. Voor nu: heeeel veel succes in BERLIJN!!>