32KM duurloop door de geschiedenis

Toegegeven, ik schrijf niet zo veel meer op mijn blog maar zo af en toe doe ik toch nog wat bijzondere dingen die het vermelden waard zijn. Hans, hardloper maar ook webmaster van dehardloper.blogspot.nl/ maar ook Polen in Beeld had mij al een tijd geleden een duurloop voorgesteld, de z.g. Battlefieldrun.

Een duurloop door het gebied van Market Garden waar nu, op 11 dagen na, veel geallieerde parachutisten op onze bodem landden en zo meewerkten aan de bevrijding van Nederland en de verdrijving van de Duitse invasie. Hans, die ik in oktober 2009 voor het eerste ontmoette bij de Strandtraining Scheveningen met hindernis is woonachtig in Den Haag maar is opgegroeid in Oosterbeek en kent het gebied dus op zijn duimpje. Een betere hardloopgids voor de dag was er dus niet te krijgen 🙂

Voorafgaand aan de loop vertelt Hans over de diverse luchtlandingen

Voorafgaand aan de loop vertelt Hans over de diverse luchtlandingen

Een mooie loop waar ik wel een dagje voor vrij wilde nemen en ook Andries, die ik regelmatig bij wedstrijden in het hoge noorden van Nederland tegenkom was van de partij. Merit bracht mij naar Papendal waar de start van de 32KM zou plaatsvinden. Voor vertrek vertelde Hans over de vele plekken waar de gliders en paratroopers zijn geland en onderweg zou hij nog meer informatie geven. Goed plan! Met een rustig tempo van zo’n 5:30min/km gingen we richting Wolfheze. Hee, bekend terrein, hier was ik al eerder geweest met mijn duurloop vanuit Barneveld. Hans had het makkelijk gemaakt, de bordjes voor de Airborn wandeling die de dag na onze duurloop zou plaatsvinden hingen er al. Hierop werden ook diverse bezienswaardigheden gemeld.

Eerste stop in Heelsum

Eerste stop in Heelsum

De eerste stop was bij het WO-II momument in Heelsum om daarna verder te gaan via Doorwerth en Heveadorp. Onderweg vertelde Hans ook veel verhalen die hij via zijn vader heeft meegekregen en, destijds, als jongen van 10 veel heeft meegemaakt. We stopten even bij de Westerbouwing.

Tijdens de tweede wereldoorlog was de Westerbouwing een belangrijk strategisch punt, omdat men goed zicht had over wat er zich afspeelde op de Rijn, in de Betuwe en de lucht daarboven. Tijdens de Operatie Market Garden (Slag om Arnhem) in september 1944 is er zeer zwaar gevochten in deze omgeving. In deze periode is de uitspanning bijna verdwenen door het oorlogsgeweld.

In het restaurant aldaar was een trouwfeest gaande maar dat weerhield ons niet om even een kijkje te nemen bij het uitzicht punt, tot grote verbazing van de gasten. De ‘one-man’band’ speelde er mooi op in door te zeggen “niet naar beneden springen he?” en bij vertrek “niet te hard lopen he?” Daarna werd het restaurant afgesloten voor niet-bruiloftgasten 🙂

We waren nu bijna in de bossen waar Hans zijn jeugd heeft doorgebracht en hij kon dus feilloos de verborgen schuttersputjes en andere oorlogsoverblijfselen aanwijzen. In het centrum van Oosterbeek was het al lekker druk voor de wandelingen van morgen en veel Engelse toeristen, herkenbaar aan de paarse Pegasus (British Airborne) polo’s, liepen al druk heen en weer tussen de oude momumenten. Een tussenstop bij het ouderlijk huis van Hans waar we even water konden bij tanken en een flesje sportdrank kregen. Goed geregeld! Hans vertelde over de man tot man gevechten die letterlijk in zijn achtertuin hadden plaatsgevonden. Hij wees een slaapkamerraam aan waar vanachter een scherpschutter menig soldaat op de korrel had genomen.

Langs Hotel Hartenstein, het hoofdkwartier van de Geallieerden tijdens de slag om Arnhem. Nu een mooi museum

Langs Hotel Hartenstein, het hoofdkwartier van de Geallieerden tijdens de slag om Arnhem. Nu een mooi museum

Langs de Rijn verder richting Arnhem naar misschien wel het meest bekend punt van Market Garden, de John Frost brug waar een heftige strijd is geleverd tussen de Duitsers en de geallieerde die elk één kant van de brug bezaten en de andere kant probeerde te veroveren.

Tijdens Operatie Market Garden moesten de luchtlandingstroepen de brug vanuit het noorden bezetten, terwijl het geallieerde leger vanuit het zuiden optrok. Als enige eenheid van de gelande Britse troepen slaagde het bataljon van John Frost erin de noordzijde van de brug te veroveren. Hierna kwamen zij van twee kanten onder Duits vuur te liggen: van de Duitsers die de zuidzijde van de brug in handen hadden en van de Duitsers die vanaf het noorden het centrum van Arnhem heroverden. De Nederlandse kapitein Jacobus Groenewoud sneuvelde op 18 september toen hij contact wilde maken met de rest van de divisie. Hij kreeg postuum de Militaire Willems-Orde. Een Poolse brigade onder leiding van Stanisław Sosabowski landde later bij Driel (ten zuiden van de Rijn) om verlichting te brengen. Uiteindelijk kwamen de geallieerden uit het zuiden te laat om de brug in handen te nemen. Om te voorkomen dat Duitsers hun posities in de Betuwe weer in zouden nemen, is de brug vernietigd door de RAF en de USAAF.

Drie runners, 70 jaar later bij de John Frostbrug

Drie runners, 70 jaar later bij de John Frostbrug

Bovenop de brug stonden we even stil en zagen in gedachten hoe veel soldaten daar het leven lieten voor onze vrijheid. Daarna liepen we weer verder door Arnhem Centrum richting het eindpunt maar niet in een saaie rechte weg maar via mooie plekjes zoals Mariëndaal en abdijen zoals Hill Mill. Eenmaal aangekomen op Papendal wandelden we terug het parkeerterrein en konden even douchen in één van de sportcomplexen. Een mooie warme nazomerdag voor een mooie Battlefieldrun. Hans en Andries, dank voor de gezelligheid en natuurlijk dank Hans, voor de organisatie! We hebben lekker gelopen en ook nog veel geleerd 🙂
Mooi hardloopplekjes in en rondom Arnhem, zoals hier: Mariëndaal

Mooi hardloopplekjes in en rondom Arnhem, zoals hier: Mariëndaal

Aanvullende tekst: Wikipedia



De afstand klopt niet helemaal, ben ergens vergeten op start te drukken

>