Gastblog van Han: Maratona do Rio de Janeiro 2012

Han van den Berg, initiatiefnemer van de Marathon van Zwolle liep 3 weken geleden de Marathon van São Paulo. Een verslag hierover kun je lezen op het weblog van KeesdeLoper. Han was afgelopen zondag nog in Brazilië en wat is er dan leuker om gewoon nog een marathon te lopen, die van Rio de Janeiro.

Lees Han’s verslag hieronder van weer een bijzondere marathon:

Het parcours had ik 2 weken geleden al mogen verkennen tijdens het congres Rio+20 (zie foto). 15 jaar geleden was ik ook al eens in Rio de Janeiro en het blijft 1 van de mooiste steden ter wereld, zo niet de mooiste. Natuur, cultuur, historie, schoonheid, armoede, rijkdom, energie, allure, sport, glamour, muziek, dans, sfeer: alles vloeit hier samen.

De marathon ging lekker, ja pijn doet t altijd maar met een tijd van ca 4uur2min ben ik content. Een marathon van rond de 3 en half uur zit er niet meer in. Hiervoor heb ik natuurlijk mijn argumenten 🙂

– na de Sao Paulo marathon de boog laten ontspannen
– matige training het afgelopen jaar
– temperatuur boven de 20 graden

Qua parcours kan geen enkele stadsmarathon tippen aan die van Rio de Janeiro (tot 1960 de hoofdstad van Brasil). Je loopt hier de marathon en je hebt meteen alle hotspots aan de kust (calcadao) in Rio gezien. Zo loop je o.a. langs 4 wereldberoemde stranden: Barra de Tijuca, Leblon, Ipanema en Copacabana. Vandaar loop je door de wijk Botafogo om vervolgens te finishen in de wijk Flamengo, tevens de populairste voetbalclub van Brasil. Zie hier mijn korte video van tijdens de marathon:

Han in 'zijn' marathon shirt, gereed voor de Maratona do Rio

MarathonadoRio in het kort:

– vroege start (7:30)
– 4000 marathon lopers
– parcours van A naar B
– om 5:00 met de bus vanaf finishplek richting start
– deze reis was al een marathon, met een omweg duurde die bijna 2 uur, pff
– veel wind, bewolking en af en toe een flinke bui ter verkoeling
– te weing muziek langs parcours
– parcours goed afgezet en past in het rijtje: Jungfrau en Parijs
– de marathon leeft te weinig in de stad, dat kunnen we in de IJsseldelta beter.

Special voor Han heb ik even een klein video’tje in elkaar gedraaid van de foto’s en videofragmenten die hij met zijn BlackBerry heeft gemaakt. Veel kijkplezier.>