Derde Kerstdagloop 2015

De dag na Kerst is de dag van de traditionele loop door de Arnhemse bossen. De één gebruikt het om de overtollige kilo’s van het kerst-eten er af te lopen, de ander om te genieten van de omgeving. Ik schaar mij bij de laatste groep. Vorig jaar wilde ik deze loop al doen maar toen werd hij afgelast vanwege de sneeuwval en de ijzige wegen rond sportcentrum Valkenhuizen. Vorig jaar had ik het parcours van de 14KM in mijn Forerunner gezet en genoot toen al van de omgeving. Dit jaar, ging de loop gelukkig wel door en keek ik al uit naar de 21KM.

De start van de 14KM, met vooraan, inclusief kerstmuts: Haroldinio

De start van de 14KM, met vooraan, inclusief kerstmuts: Haroldinio

Mijn lief, wel bekend met de omgeving daar, had zich ook ingeschreven voor de 21KM maar ze had te weinig trainingskilometers in de benen en besloot het toch maar wat rustiger aan te doen door de 14KM te pakken. Onderweg naar Arnhem had Merit al ontdekt dat John, Ans, Marco en Jolanda al in de sporthal aanwezig waren en na het ophalen van de startnummers zochten we deze gezellige hardlopers even op.

Samen met John gestart - Videocapture: Marco

Samen met John gestart – Videocapture: Marco

Marco kon door een blessure helaas niet meelopen, John ging ook voor de 21KM en alle dames zouden de 14KM gaan doen. We gingen bij de start staan om Ans, Jolanda en Merit succes te wensen en om 12:00u gingen zij op pad richting de bossen op de Veluwe. Tussen alle 14KM lopers zwaai ik ook nog naar (loop)vriendin Anneke die uiteindelijk 6e dame zou worden! John en ik starten om 12:20 uur en wij lopen nog even in over de baan van de atletiek vereniging Ciko’66. Ik wilde met lange mouwen gaan lopen maar op het laatste moment besloot ik toch maar met korte mouwen te gaan starten. Met 10 graden kan dat makkelijk vond ik 🙂

Merit, Ans en Jolanda zijn gestart!

Merit, Ans en Jolanda zijn gestart!

John vroeg mij naar mijn plannen voor vandaag. Die had ik niet, gewoon lekker lopen, bijvoorkeur op 5:00min/km maar niet harder. John zou wat rustiger aan doen maar vooral ook gaan genieten en kilometers maken. Na het startschot liepen we samen de baan van Ciko af. Nog even een high five en daarna liep ik bij John weg om het tempo van rond de 5:00min/km op te pakken. Wat zigzaggen hier en daar en daarna richting de Schelmseweg.

Ik had verwacht dat we op de Schelmseweg rechtsaf zouden lopen (net als bij de 14KM) maar we gingen linksaf om langs de begraafplaats Moscowa en het openluchtmuseum te hobbelen. Na zo’n 15min lopen gaan we onder de A50 door en de bossen in. Ik haal nog wat lopers in en plots roept een loper mij. Ik kijk ‘m aan, hij komt mij bekend voor maar kan ‘m zo snel niet plaatsen. Hij zegt: “Terschelling!” en dan valt het kwartje. Het is Martijn, de loper uit Gouda met wie ik bijna 30KM heb gelopen over het parcours van de Berenloop. Wat toevallig om hem hier weer tegen te komen!

De drie musketiers - vlak voor de start van de 21kM

De drie musketiers – vlak voor de start van de 21kM

Ik vraag Martijn wat hij van plan is vandaag. Zijn tempo ligt ook zo rond de 5:00min/km en dat liepen we op Terschelling ook. Ik zeg tegen hem dat ik met ‘m meeloop vandaag en dat vond hij ook goed plan. Samen lopen we op en kletsen nog wat na over Terschelling en over onze volgende loopplannen. Ik herken diverse plekken van mijn duurlopen rond Arnhem en na zo’n 45min minuten lopen via de Koningsweg weer de bossen van de Hoge Veluwe in. Heerlijk lopen zo. We kunnen het tempo goed vasthouden, ondanks de klimmetjes hier en daar. Halverwege halen we twee wandelende dames in die enthousiast naar Martijn roepen, één van de twee dames blijkt de vriendin van hem te zijn. Ondertussen loopt er een behoorlijke groep achter ons, blijkbaar vinden zij ons constante tempo ook wel erg lekker 🙂 Na zo’n 16KM lopen herken ik het terrein van mijn 14KM loop van vorig jaar.

Het pad langs de A12 - Foto van vorig jaar :)

Het pad langs de A12 – Foto van vorig jaar 🙂

Hier gaat het 21KM parcours verder over de 14KM route. We gaan ‘downhill’ door de bossen van Rozendaal en Martijn geeft aan dat het wel zwaarder voor hem wordt. Bij de drankpost, net na 16KM wil Martijn even stoppen en goed drinken. Ik blijf bij hem en stop ook even. Terwijl we Rozendaal uitlopen waarschuw ik Martijn dat we nog twee klimmetjes krijgen. Eentje richting over de Kerklaan en daarna, zo rond de 18KM als we een smal voetpad omhoog nemen langs de A12.

Bijna bij de finish met Martijn - Videocapture: Marco

Bijna bij de finish met Martijn – Videocapture: Marco

Martijn zegt nu dat de pijp echt leeg is en dat ik maar door moet lopen… nee, dat doen we niet! We zijn nu al zover gekomen. Tijd voor wat haaswerk. Ik spoor Martijn aan bij te blijven en dat we echt bijna van dit ellendige pad af zijn. Op 19KM lopen we weer langs de woningen (Beukenlaan) en zien de sportvelden alweer liggen. Samen lopen we op en via de achterkant van het Ciko’66 terrein komen we weer op de baan. Marco staat op de baan te filmen, ik zwaai naar hem en Martijn en ik komen naast elkaar over de finishlijn! 1:42:57, een nette tijd voor 21KM. Gemiddeld tempo: 4:58min/km, precies volgens de planning!

Top gelopen Martijn!

Top gelopen Martijn!

Martijn en ik wisselen een high-five uit en hij zegt dat hij mij echt wel even nodig heeft gehad de laatste 3KM. Dat vind ik leuk om te horen en ik bedank hem ook voor de gezelligheid onderweg. Wie weet treffen we elkaar weer bij een volgende loop!

vriendje Marco: vandaag de rappe reporter!

vriendje Marco: vandaag de rappe reporter!

Ik loop naar Marco en trek een droog shirt aan wat hij voor mij had bewaard. John is ook net binnen en niet veel later staan we met z’n drieën op de foto 🙂
In de sporthal zie ik de dames weer. Ze hebben allemaal lekker gelopen en zijn alweer fris en fruitig. Ik neem eerst bakje erwtensoep en ga op zoek naar een kleedkamer. Die zijn er zat op Valkenbos en niet veel later heb ik een 10 persoons doucheruimte helemaal voor mijzelf 🙂

De 14KM toppers! - Foto: Jolanda

De 14KM toppers! – Foto: Jolanda

De derde kerstdagloop: een gezellige loop over een schitterende parcours. Wat mij betreft tot volgend jaar!>