Wat een loopfeestje! De maRRathon van Alphen aan den Rijn

Als ik aan een blogpost ga beginnen kijk ik altijd in welke categorie het bericht valt. Bijna automatisch klik ik wedstrijdverslagen aan… maar wacht eens, deze valt onder de categorie “Binnenlandse Marathons”. Vandaag werd namelijk de marathon van Alphen aan den Rijn gelopen. Een loopfeestje omdat ik morgen (maandag) 42 jaar en 195 dagen oud ben, precies de marathonafstand.

Welkom bij de maRRathon Foto: Marcel

Marathons zijn er niet op maandag maar in deze periode van het jaar ook niet op zondag. Dan maar mijn eigen marathon organiseren. Het hing even af van AAV’36, de hardloopvereniging in Alphen waar ik lid van ben. In december gaven zij goedkeuring om gebruik te mogen maken van de faciliteiten daar en ja… toen kwam het allemaal in een stroomversnelling. Shirtjes kreeg ik aangeboden door De Hardloopwinkel en Kameleon Textieldruk wilde wel de shirts voor mij drukken en zo kwam het logo van de maRRathon, ontworpen door Hans, ook wel Turboslak op het wedstrijdshirt van vandaag.

Tussen 11:00 en 11:45 verzamelden 23 lopers en 8 vrijwilligers zich in het clubhuis. Die was bij de entree overigens mooi versierd met een hele grote tja, hoe heet zo’n ding? LED KAR? In grote letters: Running Ronald Marathon, 19 Feb 2012, 42.194KM – Succes!! Echt cool!! Thx Frank! De deelnemers kwamen trouwens echt overal vandaan. 6 provicies waren vertegenwoordigd: NH, ZH, Utrecht, NB, Zeeland en Gelderland. De aanwezigheid van Francaise Laetitia en het Duitse echtpaar Günter en Fabiola maakten er een internationale happening van. Ik moet wel bekennen dat ik lichtelijk gespannen was. Niet voor de afstand, die marathon met 10km/u dat lukt mij wel, maar had ik overal aan gedacht? De chauffeur voor Marcel de fotograaf had zich op het laatste moment afgemeld en dat vervoersprobleem moest even opgelost worden. Verder was alles wel gereed voor een mooie loopdag. De pers en wat bekenden waren zelfs aanwezig toen ik mijn welkomspraatje hield en daarna naar buiten voor een groepsfoto… in de natte sneeuw.. brrr.. dat hadden we niet besteld!

De startfoto! Foto: Marcel

Ondanks de kou, 4 graden hadden toch bijna alle lopers hun blauwe maRRathonshirt aan.. nog even bibberen en precies 12:00:00 uur gingen we op pad. Een mooie blauwe vlek bewoog zich voor door Alphen. Via de sportvelden en de golfbaan richting het oosten van mijn hometown. Helaas moest Esther hier afhaken, ze kreeg teveel last van haar knie. De groep hobbelde lekker door en bij het maken van het parcours wilde ik geen enkel stukje twee keer lopen ook al leken sommige stukjes veel op elkaar. De Schotse hooglanders bij de Golfbaan kijken met een half oog naar ons.. niet echt hardloopfans dus 🙂

Door het Weteringpark - Foto: Marcel

Via het Weteringpark, waar Marcel foto’s schoot en de rest van de vrijwilligers ons toeschreeuwden liepen we verder richting Woubrugge. Een mooi stukje natuur langs het Paddegat en de Wijde AA moest wel in mijn route voorkomen natuurlijk. Nu was het tijd voor de eerste stop op 16KM. De cola, water, warme thee, bananen en sinaasappelstukjes gingen er goed in. Niet te lang stil blijven staan voordat we het echt koud zouden krijgen en dus na een minuut of 5 weer verder.

Even een drankje op 16KM, goed verzorgd! - Foto: Marcel

Terwijl we via Koudekerk a/d Rijn weer richting Alphen liepen zagen we vanuit het westen een donkere wolk aankomen.. dat zag er niet best uit… en ja 3KM verder kregen we een keiharde hagelstorm over ons heen. Zo hard dat het gewoon pijn deed in je nek. De wind blies de hagelsteentjes tegen ons aan en het enige dat we hoopten was dat het snel zou stoppen.

Hagel!!!

Gelukkig brak na een minuut of 10 weer de zon door en liepen we verder. We waren nu op het 21KM punt en via een van de vele bruggen in Alphen liepen we richting Avifauna en langs de gevangenis van 0172. Een beetje saai stuk door het industrieterrein maar ja, een marathon die voor 90% door Alphen gaat moet je wel zien te vullen als je zo min mogelijk stoplichten wil hebben.

Ja, we gaan weer verder!! 2e verzorgingspost - Foto: Marcel

Nu kwamen we al weer aan bij de tweede verzorgingspost. Ook hier werd er weer flink ingeslagen. Heb viel mij persoonlijk op dat ik niet zo veel drank of eten nodig heb. Bij de verzorgingsposten nam ik een paar bekers drinken en wat stukjes banaan. Daar heb ik uiteindelijk de hele marathon op gelopen. Bij deze post nam ik alvast afscheid van Ines, de snelle dame uit Arnhem die nog een tweede afspraak had vandaag en weer snel richting Arnhem moest. Samen met Cock en Aad gingen zij achter fietser Kees aan die ze via het centrum terugbracht naar AAV. De rest van de groep kreeg nog een mooi toetje. Via de wijk Kerk en Zanen richting Archeon en daarna een mooi stukje natuur van het Bedelaarsbos. Nu langs het kanaal richting de hefbrug. De wind vol tegen, kracht 5 tot 6. Dat was bikkelen, echt bikkelen.

31KM onderweg, het gaat goed! Foto: Raymond

Na de hefbrug waar Marcel weer stond te fotograferen maakten we ons op voor de laatste 6KM en werden de lopers nog flink mentaal onder druk gezet. Bij 40KM waren we weer terug bij AAV, je zag de baan al liggen maar we moesten nog een stukje… de verleiding was groot om af te slaan maar gelukkig koos toch iedereen ervoor om de laatste 2KM vol te maken.

De blauwe vlek door Alphen.. hier op 36KM - Foto: Marcel

Langs de Moskee en via de Zegerplas weer richting AAV. We lieten de groep weer bij elkaar komen tot het weer 1 blauwe vlek werd en met z’n allen liepen we nog 300 meter over de baan. Volgens mijn Garmin kwam ik nog 100 meter te kort maar ik vond het prima.. de rest ook zo te merken.
Wouter en Michelle hadden een groot finishlint vast en bijna met z’n allen kwamen we binnen. Twee lopers hadden het iets zwaarder maar waren na een paar minuutjes ook gefinisht. We kregen van mijn kids allemaal een medaille en Barry deelde sportdrank uit. De lopers feliciteerden elkaar en bedankten mij voor een mooie route.

De finish van de maRRathon!! Wat een feest! - Foto: Marcel

In de kantine gaf ik de lopers die het het hardst nodig hadden een tube F.I.T. Sportbalsem voor de vermoeide spieren, dronken we nog wat na en namen de deelnemers hun energierepen van TREK en Nakd en konden we nakletsen over.. ja, die mooie route, het bijzondere weer dat we onderweg hebben gehad. Het was een leuk hardloopevenement wat toch nog wel de nodige voorbereidingen heeft gekost. Onderweg vroegen sommigen of hier een vervolg op zou komen in 2013… maar nee, dit is zo’n bijzonder loopfeestje.. dit doe je maar 1 keer.. en degenen die erbij waren hebben een uniek shirt te pakken… dat wordt nog geld waard 🙂

De medaille en een welverdiend drankje bij de finish - Foto: Fabiola

Rinus, Richard vd K, Esther, Laetitia, Frans, Juriaan, Martine, Dian, Eric, Stephan, René S, Günter, Ton, Jacqueline, René ten H, Rafael, Rob, Aad, Richard G, Wouter, Ines en Cock dank voor jullie deelname aan mijn hardloopfeestje! Felicitaties aan Eric en Martin die vandaag hun eerste marathon liepen!!
Esther, Kees en Raymond, dank voor jullie steun onderweg op de fiets. Op tijd onze drankjes en veilig op weg. Barry en Fabiola, dank voor het regelen van de verzorgingsposten! Top geregeld, we kwamen niets te kort. Marcel, dank voor de supermooie foto’s! Een hele mooie herinnering! Frank, dank voor jouw hulp als vliegende keep en het openen/sluiten van de club …en natuurlijk dank aan mijn gezin: Miranda, Michelle en Wouter, dank jullie wel voor de steun in de voorbereiding en vandaag. De medaille’s voor “Superhulp” hebben de kids zeker verdiend.

Kortom: Allemaal bedankt!! Het was een SUPERLOOPFEESTJE!!

Klik hier voor de foto’s van Marcel
Klik hier voor de foto’s van Raymond
Klik hier voor de foto’s van Fabiola

Veel dank aan de sponsors van de maRRathon:
AAV’36
De Hardloopwinkel
Kameleon Textieldruk
NAKd Nederland
F.I.T. Sportbalsem

Het AD - Groene Hart artikel na de maRRathon

Alles over de maRRathon lees je hierDe maRRathon wordt mogelijk gemaakt door:

>