Lopen in Drenthe – Laatste duurloop voor Rotterdam

Voor het derde jaar achter elkaar zitten we met Pasen in Drouwenerzand. Een leuk klein pretpark in Drenthe, tussen Assen en Borger in. Twee jaar geleden zaten we in de zon, vorig jaar in de regen en dit jaar in de (natte) sneeuw. Het weer maakt niet zo veel uit, het is lekker ontspannen in het huisje en in het park, zeker voor de kids omdat het daar onbeperkt eten (snacken) en drinken is.

Lekker lopen in Drenthe – recreatieplas De Hunze

Behalve relaxen en een bezoek aan het Gevangenismuseum in Veenhuizen is er natuurlijk ook gelopen: Vrijdagavond een kort rondje gedaan van 1:15 uur. Vertrokken vanaf het park door het plaatsje Drouwen richting Gasselternijveen (wie kent het niet 🙂 Na 4KM linksaf geslagen en door een weiland richting De Hunze, een recreatieplas en langs een golfbaan terug naar Gasselte. De laatste 2KM nog wat steigerungs gedaan. Al met al een lekker loopje van 13,8KM in 5:30min/km gemiddeld.

Ontspannen lopen in Drenthe – hier richting GasselternijveenZondag, 1e Paasdag was het tijd voor de laatste lange duurloop voor de Marathon van Rotterdam. Twee jaar geleden had ik hier een spontane loop (in zomeroutfit!) met Jan van Wieren die in Emmen woont. Aan hem had ik voor vertrek naar Drenthe gevraagd of hij een stukje met mij mee wilde lopen. Zo hoefde ik niet zelf een route te verzinnen en wist ik zeker dat ik de leuke dingen in Emmen en omgeving zou gaan zien.

Het was wit, 1e Paasdagochtend in Drouwenerzand

Om 07:30 uur opgestaan (zomertijd), runninggear aan en om 08:40 uur naar Klijndijk gereden (17 min verderop richting Klijndijk, vlak voor Emmen) en daar, bij de plaatselijke camping moest ik nog even op Jan wachten. Het was nog even improviseren want ik was de waterzak van mijn Hydrapak vergeten mee te nemen maar een flesje water van 50cl past ook prima in het rugzakje.

De N34 naar Klijndijk was verlaten… en wit..

Toen ik opstond was ik verrast door de sneeuw die buiten lag, het zou de dus een koud en wit loopje worden. Jan werd afgezet door zijn vrouw, die nog even een foto nam en daarna vertrokken we via Klijndijk naar het Valtherbos. Een mooi groen gebied wat tot aan Emmen doorloopt. Dit was lekker lopen met zo’n persoonlijke gids. Via de witte bospaden liepen we naar de rand van Emmen-Noord. Onze fleurige kleuren vielen blijkbaar goed want een fotograaf in het bos wilde ons maar wat graag op de gevoelige plaat vastleggen.

Fleurige Rotterdam Marathon Runners gereed voor hun laatste duurloop

Via het woonwagenkamp van Emmen liepen we richting het kanaal en parallel hieraan richting de Kleine Rietplas, een mooi recreatiegebied. Inmiddels hadden we er 19KM van de 32 erop zitten.

Jan in het Valtherbos richting Emmen

Jan was nu bij zijn huis maar zou nog een stukje meelopen. Via de weg langs het kanaal liepen we weer terug en bij 22KM namen we afscheid van elkaar. Jan zou nog de 25KM volmaken en ik drukte op mijn Garmin op de navigatiefunctie “Back to start”. Hiermee wordt de route die je hebt gelopen in kaart gebracht en kun je dezelfde weg teruglopen. Een dikke zwarte lijn geeft je reeds gelopen route aan en zolang jij, het “driehoekje” die lijn blijft volgen komt je weer bij de start van de loop aan.

Lammetjes in een horrorlente – Hier in een weiland vlak bij Klijndijk

Na 25KM moest ik via een tijdelijke brug weer over het kanaal heen richting het woonwagenkamp maar ik wilde eigenlijk een andere route terug. Ik keek even in de Maps app op mijn iPhone en zag dat ik langs het kanaal ook weer terug kon naar Klijndijk. Een iets minder fraaie route omdat deze dwars door de open, winderige weilanden ging.

Hunebed D35 aan de rand van het Valtherbos

Op 30KM kwam ik weer aan bij de auto maar de 32 moet nog volgemaakt worden. Op een plattegrond van de omgeving zag ik dat er een kilometer verderop een hunebed (D35) ligt. Even een foto geschoten van de overblijfselen van dit megalithisch bouwwerk en daar volgde een toetje van ongeveer een kilometer over een wit bospad.

De laatste kilometer door het Valterbos – een mooie afsluiting van deze duurloop

Bij 33,1KM en een looptijd van 3:04uur kwam ik voor de 3e keer aan bij de auto. Twee Snelle Jelle’s naar binnengewerkt met wat drinken en daarna terug gereden naar Drouwenerzand.

Het was voor ons beiden een mooie laatste lange duurloop voor de Rotterdam Marathon. Jan, bedankt voor je gidswerk en de mooie route!>