Marathon Utrecht..Net niet gelukt… (Verslag)

20081126-marathonutrecht.jpg
De Marathon van Utrecht… de maandenlange voorbereiding namen een paar dagen voor de start een andere wending. Een flinke verkoudheid met hoest en snot waren nou niet echt fijn. 1e paasdag was ik behoorlijk zenuwachtig en zocht wat rust door buiten te gaan lopen en wat voor mij uit te staren over het water. Na een onrustige nacht vertrok ik om 07:45 richting Utrecht. Bij aankomst in Utrecht heb ik mij ongelooflijk lopen opwinden over de verkeersregelaars want niemand kon mij vertellen hoe ik bij Parkeervak 3 moest komen voor de geïnviteerde lopers.. Na 20 minuten boos rondjes te hebben gereden besloot ik mijn auto maar zelf een plekje te geven.

20090414-Richard-RR460.jpg
Broeder Richard, één van de “fans” langs de kant

Gelukkig was bij aankomst in de Expohal “mijn” stand al druk bezet met bloggers. Gert, Richard Leeuwis, Tiny, Jaqueline en Fred zouden ons vandaag gaan aanmoedigen en een groot aantal van de marathonlopers Petra, Richard van der Klis, Koen Martens, Koen Vansteenkiste, Ron, Gert-Jan en Pieter liepen er ook rond. Michelle was er ook al en had bloemen meegenomen voor de prijswinnaars, zie verderop in dit bericht. Thanks Michelle! Even later sprak Ids mij bij de WC aan. Leuk om deze kilometervreter even te ontmoeten.

20090413-marathonnersutrecht.jpg
De marathonlopers van Utrecht.
Op de foto ontbreken Rik, Pieter, Patrice, Ton, Ids en Martyn

Ik mocht mij omkleden in de zaal voor de geïnviteerde lopers en de elitelopers, een kado’tje van mijn coach Rob Veer, tevens race-director van de Utrecht marathon. Heel leuk om nu eens de sfeer tussen toppers zoals Marcel Uppelschoten, Michael en Frans Woerden op te snuiven. Een kwartier voor de start liepen de geïnviteerde lopers, waar ook Koen Martens bij hoorde richting de start en zo mocht ik samen met de Keniaanse toppers in het voorste startvak plaatsnemen. Ik ging natuurlijk keurig achterin staan waar de snelle Rik al stond te trappelen achter ons in het wedstrijdvak.


Doordat we zo laat in het startvak had ik te weinig tijd om mijn Garmin een GPS-fix te laten maken en ging ik zonder snelheidsmeting van start. Mijn doel was eindigen onder de 3:10 uur en het liefst zo dicht mogelijk bij de 3:05 uur maar omdat ik redelijk dicht achter Koen zat had ik wel in de gaten dat het iets te snel ging. Ik sloot aan mij een groepje van een man of acht met daarin Jirina Kocianova (die als 2e vrouw zou eindigen). De groep werd aangevoerd door Frans Woerden en het tempo lag zo tussen de 4:10 en 4:15 en ik besloot een gokje te wagen. Zie ook de sfeerfilm bij de drinkpost


20090414-sfeerfilm.jpg
Het snelle groepje in beeld bij de drinkpost op 10KM in dit sfeerfilmpje

Mijn 10KM doorkomst tijd was 42:08 wat een eindtijd van 2:57 uur zou betekenen. Miranda, die de tijden via SMS doorkreeg kreeg bijna een hartverzakking.. of hij gaat te snel of hij is in bloedvorm… Op 14KM besloot ik afscheid te nemen van dit groepje want dit zou ik nooit volhouden. Met 2 man verder op een tempo van 4:20min/km, iets wat meer in mijn planning lag (4:20-4:25) en zo kwamen we precies op 1:30 uur aan bij het 21,1KM punt… een eindtijd van 3 uur?? Nee, ik wist wel dat dat ook niet ging lukken. JVC collega Hans Bos riep mij op 24KM toe dat ik prima op schema lag maar daar wist ik al dat ik de tol ging betalen voor mijn te snelle start. Ik vroeg mij toen ook echt af wat ik in Godsnaam leuk vind aan marathonlopen… een halve seconde heb ik zelfs gedacht aan uitstappen…


20090414-24km.jpg
24KM, duim omhoog voor fotograaf Hans Bos
maar echt lekker ging het niet meer

Op 27KM moest echt het gas eraf en ging het tempo richting de 4:45min/km en ik zag Koen Martens lopen. Even bij hem gestopt en gevraagd wat er aan de hand was. Zijn bovenbenen zaten helemaal op slot en we probeerde samen nog tempo te maken maar het ging niet meer met hem. Koen zou transport gaan zoeken en ik ging verder met de gedachten dat het zwaarste stuk van deze marathon nog zou komen. Mijn verkoudheid bezorgde mij af en toe hoestbuien en de temperatuur was ook niet echt fijn meer…


20090414-28km.jpg
28KM en de gedachte aan het bloggerspunt hield mij gaande.
Foto Hans Bos

Gelukkig stond op 30KM het bloggersteam klaar. Tiny schreeuwde mij iets toe in de zin van “Niet zeuren maar doorlopen”, iets wat ik ook zeker wilde. Monique en JeeWee stonden te gillen, Fred en Curly schoten foto’s, Gert fietste mee en Richard liep later een stukje met mij op. Bedankt toppers!! De steun kon ik goed gebruiken… maar nu werd het zwaar.. op deze weg zat een keerpunt op 34KM maar die leek eindeloos ver weg. Bij een drinkpost op 32km echt even gestopt om goed te drinken en een dame riep mij toe dat bij de finish een glas bier zou staan… sorry mevrouw, maar daar maak je mij niet blij mee… Na het keerpunt zag ik Richard van der Klis aan komen stormen die een verdomd sterkte marathon aan het lopen was en ik wist dat hij dichter en dichterbij zou komen.

Ik probeerde de kilometerrondjes zo rond de 4:45 te houden maar op 37 en 38KM heb ik echt even gewandeld waarbij ik 2 x een kilometertijd van 7 minuten maakte en een EHBO’er naast mij kwam fietsen en vroeg of het met mij ging: “Ja hoor, ik loop even een stukje maar daarna ga ik weer lekker verder!” zei ik.. zo opgewekt mogelijk… Bij 39KM stond de klok op 3 uur precies en ik als ik een PR wilde lopen moest ik nu alles uit de kast halen. Ik richtte al mijn aandacht op mijn Garmin en hield mijn ogen erop gericht. De rondjes werden weer sneller en gingen naar 4:46 (40km) 4:37 (41KM) en 4:25 (42km). In de laatste kilometer kwam Richard van der Klis mij voorbij… ik dacht het wel!!


20090414-bijnabinnen.jpg
Eindsprint op de Croeselaan

Ronnie en Janna, die langs de kant stonden riepen nog iets toe.. iets in de trend van “je hebt een goede haas” en ik zei tegen Janna dat ik haar tijd niet ging verbeteren. Na Ronnie riep ik daarna dan ik Richard ging pakken!! De brede runner uit Zoetermeer hoorde dit en ging versnellen maar er zat nog wel wat in mijn beentjes. Eenmaal naast Richard riep ik dat ik alles uit ging gooien en die man 50 meter voor ons ook ging pakken. Ik sloeg een oerkreet, tot groot vermaak van het publiek. De man voor ons reageerde verschrikt door te gaan sprinten. Grrrrr… Nu echt alles uit de kast! De laatste 200 meter gingen in een tempo van 3:13min/km gemiddeld (18,6km/u) en in de laatste 10 meter ging ik ‘m voorbij… dit leverde een zeer dramatisch uitziende finish op… kijk maar eens naar deze beelden en houdt de linker dame van de EHBO in de gaten.

20090414-finish-ehbo.jpg
Klik hier voor het filmfragment

Ik wilde alleen even uithijgen op een hekje maar de doos met sponzen op de grond werd gelijk weggehaald.

Het commentaar bij bovenstaande film fragment:
RR- Waarom doen jullie dat??
EHBO – Nou, als u moet overgeven zitten onze sponzen onder
RR – ik ga niet spugen!
EHBO – Kom maar even bij…
RR – Gaat wel goed hoor.. geef maar gewoon een spons mee en ik hobbel weer verder..

Binnenkomsttijd 3:15:08netto. De tijd van Purmerend 3:13:57 heb ik niet kunnen verbeteren maar zoals Marck in de reacties al opmerkte, mijn halve marathontijd heb ik in deze hele marathon in ieder geval wel verbeterd :)) 42,2KM, 4:37min/km, 13km/u, 3337 Kcal en 78e van de 525 marathonlopers.

Na afloop even heerlijk bijgekomen in de rustruimte voor de geinviteerde lopers met een drankje en broodjes waarna ik door Richard van der Klis op een broodje knakworst en door Rik op een drankje getrakteerd werd. En na dit in het zonnetje genuttigd te hebben was het een ontmoeting met vele lopers van de halve marathon, zoals Maarten, Frank, John, Ramona, Ruud, Hans, Maurice, Aad, Andrea en nog veel meer bloggers

Daarna was het tijd voor de prijsuitreiking van het bloggerskampioenschap. Met de prijsjes van JVC en de bloemen van Bloemen studio Michelle maakten we er een klein feestje van.
Bij de halve marathon vielen in de prijzen (1-2-3): Ruud Verhoef, Sjoerd Adema en Jeroen Goes… maar omdat de nr. 2 en 3 al vertrokken waren mochten de nrs 4 en 5, Jan de Kok en Maarten van Vulpen op het podium plaats nemen.


20090414-mannenhalve.jpg
Jan – Ruud – Maarten

Bij de dames was helaas Michelle uit de wedstrijd gestapt en zo ging Andrea, als enige overgebleven dame er van door met de 1e prijs


20090414-andrea.jpg
Zoenen voor halve marathonwinnares Andrea

Bij de marathonheren ging de JVC hoofdprijs, zoals verwacht naar Rik, Richard was heel dicht bij de 2e plek maar mijn eindsprintje gaf de doorslag. De JVC hoofdtelefoon heb ik aan Gert gegeven voor de goede organisatie van het bloggerssteunpunt


20090414-mannenhele.jpg
4 x R op het podium: RR – Rik – Richard

Bij de marathondames, slechts 1 deelnemer, ging de prijs naar Petra, die met haar super PR die JVC Radio/CD speler en bloemen dik verdiend heeft


20090414-petra.jpg
Marathonkampioen Petra

En zo sloten we de dag feestelijk af. Volgend jaar doen we weer een Bloggerskampioenschap dus… in 2010: dé voorjaarsmarathon wordt UTRECHT!!


20090413-startnr38.jpg
Voor één dag een loper onder de Elite !

met dank aan mijn supercoach en Race director: Rob Veer

20090414-Robveer.jpg

Ook dank aan de JVC collega’s Hans en inmiddels vaste fan Henk en natuurlijk alle bloggers langs de kant. Ik ben zeker wat namen vergeten te noemen (sorry) maar iedereen bedankt voor jullie komst naar Utrecht en De Meern!

De links naar alle namen vind je hier, in de deelnemerslijst van de kampioenschappen
Meer foto’s in mijn Flick-album, met dank aan Fred en Jacqueline.
Kijk ook zeker naar de film webloglopers @ Utrecht Marathon (in HQ) van Gert!

De prijs voor het voorspellen van mijn juiste eindtijd gaat naar Steven van Vulpen met zijn tijd van 3:15:00. Steven, van harte!

ps: deze keer heb ik toch echt wel spierpijn in mijn benen maar… de Boston limiet heb ik wel gehaald (3:15:59)… nu nog een sponsor zien te vinden voor deze marathon in de USA 🙂

>