Leiden marathon 2014 … beetje warm!

Na een half jaar een heeeel stuk minder getraind te hebben, 5KG zwaarder te zijn geworden en praktisch geen tempotrainingen meer gedaan te hebben was de vraag van clubmaatje Kees of ik hem in de Leiden Marathon wilde hazen naar 3:30 wel een lastige. Het zou een gewaagd plan worden… Ik zei tegen Kees dat hij waarschijnlijk mij zou gaan hazen dan ik hem…

Voordat zondag 18 mei was aangebroken deed ik, samen met Merit op zaterdag 10 mei mijn laatste (lange) training in de bosrijke omgeving van Belgisch Limburg. Loopmaatje Ingrid woont met haar man in de buurt van het Belgische Maaseik waar ze erg mooi woont en, bij wijze van spreken, zo vanuit haar achtertuin het bos in loopt. Een mooie omgeving om 15KM te lopen, hier en daar met de nodige heuveltjes. Na afloop sushi gemaakt voor 4 personen en nog heerlijk nagenoten van een mooie dag. Een heerlijke mini-vakantie!

Mooi lopen in de achtertuin van Ingrid in Belgisch Limburg

Mooi lopen in de achtertuin van Ingrid in Belgisch Limburg

Een week later was er geen tijd voor een rustig loopje, er moest gewerkt worden. ‘s ochtends vertrokken vanuit Alphen met mijn auto vol hardlopers waaronder Kees en Gabriella en geparkeerd op de Haagweg zoals elk jaar. Deze keer bracht het pendelbusje ons tot bijna in de Pieterskerk en daar kon ik met Kees nog even de planning doornemen. Hij wilde voor een eindtijd van 3:30 gaan maar in ieder geval onder de 3:40 uur. Een pittige opgave, zeker gezien de temperatuur. Bij de start zou het zo’n 20 graden zijn maar zou later op de dag doorstijgen naar 25 graden. Nou ja, we zouden het wel gaan zien: weg op 5:00min/km en kijken hoelang we (lees ik) het zouden volhouden. Ik zou in ieder geval proberen tot 25/30km dat tempo vast te houden.

Veel bekende gezichten bij de Leiden Marathon 2014

Veel bekende gezichten bij de Leiden Marathon 2014

In de kerk was het een weerzien van veel bekende maar ook wat nieuwe gezichten. Even snel een praatje met Mr. Leiden Marathon himself, Tjeerd Scheffer. Daarna nog even een fotomomentje met alle lopers die zich verzameld hadden zo rond de stand van de Hardloopwinkel en daarna richting de start. Frank, Richard en nog meer snelle mannen en vrouwen stonden al in het wedstrijdstartvak. Kees en ik liepen nog een beetje in en wachtten op het startschot. 10:30! Tijd om te vertrekken! Kees en ik hielden gelijk het gewenste tempo van 5:30min/km aan en liepen ontspannen Leiden uit richting Zoeterwoude Dorp. Bij het oude klooster daar staat normaal gesproken mijn oud collega Aad maar helaas.. dit jaar niet.. hij zal wel in zijn huis op Aruba zitten, genietend van wat kokosnootmelk 🙂

De twee blauwe shirtjes vlak na de start -  Foto:  Emile van Aelst en Johans Kranenburg

De twee blauwe shirtjes vlak na de start – Foto: Emile van Aelst en Johans Kranenburg

Nog fris met Kees op 8KM in Zoeterwoude Rijndijk - Foto:  @CisWolf

Nog fris met Kees op 8KM in Zoeterwoude Rijndijk – Foto: @CisWolf

Zoeterwoude Dorp uit richting Zoeterwoude Rijndijk waar Cis met haar gezin stond bij de brug op het Weddepad. Even zwaaien terwijl zij bovenstaande foto maakte. Nu was het op richting het ponton over de Oude Rijn waar de hele en halve marathon van elkaar worden gescheiden. Op dit 11KM punt gaan de halve marathon lopers linksaf richting Leiderdorp en wij gingen, met nog zo’n 898 andere lopers rechtsaf richting Koudekerk aan den Rijn. Kees gaf aan dat hij niet harder kon dan 5:00km/min.. misschien toch nog een beetje last van de 3 andere marathons die hij dit jaar al had gelopen (Scheveningen-Noordwijk, Rotterdam en Barcelona). Na een plaspauze op 13KM zei Kees dat 3:30 echt niet meer ging lukken en dat ik maar alleen verder moest.. dat gaat een beetje tegen het gevoel van een haas in dus maakten we een deal dat ik tot 20KM bij Kees zou blijven en daarna zelf verder zou lopen.

Gespot in Koudekerk aan den Rijn door mijn moeder en Merit, die vanaf het 15KM punt mee ging fietsen - Foto: Merit

Gespot in Koudekerk aan den Rijn door mijn moeder en Merit, die vanaf het 15KM punt mee ging fietsen – Foto: Merit

Bij de Koudekerkse Brug stond mijn moeder van 82 mij op te wachten met een banaan. Enthousiast werd ik door haar en mijn Merit toegejuicht. Snel een kus en weer verder. Merit haakte inmiddels aan op haar fiets en zo gingen we met z’n drietjes over de Mattekade richting Hoogmade. Kees was er wel een beetje klaar mee, vroeg om zijn gel en zei dat ik nu maar zelf verder moest. “Ok, Kees, ik wacht op je bij de finish” beloofde ik hem. De temperatuur steeg langzaam en ook ik kreeg het al flink warm maar probeerde toch weer terug naar de 5:00min te gaan, begeleid door een mooie dame op de fiets. Via Hoogmade naar Roelofarendsveen waar ik nog even een praatje onderweg maakte met een snelle dame. Bij 25KM ging zij mij voorbij want ik liet het tempo een beetje teruglopen en zei tegen mijn vriendin dat ik, nadat we Nieuwe Wetering door waren, ik op bij de drankpost op 30KM even zou gaan wandelen. Natuurlijk eerst die klim bij de molen langs de Kiekpoel maar waar is die drankpost??

Hier niet zo fris meer ... nog 12KM te gaan - Foto: Merit

Hier niet zo fris meer … nog 12KM te gaan – Foto: Merit

Rijpwetering door richting Oude Ade en nog geen drankpost.. pff.. ik vond het al niet meer leuk en vroeg Merit te kijken waar de drankpost was.. op 32KM bij de sportvelden van Oude Ade mocht ik eindelijk van mijzelf even stoppen en wandelen. Het tempo was eruit en ik vond de temperatuur al helemaal niet fijn meer.. Gelukkig was de boel in Oude Ade geweldig versierd wat mij weer een boost gaf. Alsof je door een oud Grieks stadje liep: mooie zuilen, verse druiven die aangereikt werden en heel veel “Oud Adenaars” in Griekse toga’s. Oud Ade heeft terecht weer de prijs voor leukste Leiden Marathon plaats gewonnen!

Op 35KM weer even wandelen en ik zei tegen Merit “Het is dat ik die gouden medaille wil dus we gaan door” en ja, dit was nu al de 11e keer op rij dat ik in de Leiden Marathon liep en ook deze wil ik volmaken. Via Leiderdorp naar het centrum van Leiden en ook hier weer wat wandelen tussen door. Mijn kilometertijden waren allang geen 6min meer maar schommelden tussen de 6:11 en 10:09 pfff… 41KM en de Morspoort in zicht, nu door het centrum van Leiden was niet niet zo ver meer. Merit fietste mee tot het begin van de Boommarkt en ging daarna parallel verder op de Apothekersdijk. Ik liep mijn laatste 500 meter richting de finish, dat laatste stukje over de Vismarkt is altijd geweldig! Op 4:07 kwam ik over de streep en werd weer opgevangen door Mok Scheffer, Mrs Leiden Marathon! Voor de 3e keer de hele marathon van Leiden gelopen, deze keer was het de langzaamste van de drie.

De buit is binnen! :)

De buit is binnen! 🙂

Uitwandelen een drankje en wat stukjes sinaasappel. Op het Gangetje zag ik Gabriella die de halve had gelopen. Ook zij had het erg warm gehad.. tja, wie niet. De EHBO had het best druk vandaag. Bij tassenkramen op de Garenmarkt kon ik even bijkomen op een bankje van een bushokje en belde ik Merit. Niet veel later kon ik mijn lieve persoonlijke begeleidster in de armen slaan. Nu was het nog even wachten op Kees. Hij kwam na 4:37 over de finish en met z’n drietjes reden we weer in de #RRmobiel naar Alphen aan den Rijn. Leiden 2014 was afzien maar we hebben het toch maar weer geflikt. Marathon nr. 29 voor Kees en 32 voor mij. Op naar de volgende marathon: Sneek op 21 juni!voor de 11e keer achter elkaar: Leiden Marathon - Foto: Aktiefoto.nl

voor de 11e keer achter elkaar: Leiden Marathon – Foto: Aktiefoto.nl

>