Eindhoven Marathon 2013, marathon nr. 30

Het is al weer ruim een week geleden dat ik mijn 30e marathon liep maar door alle veranderingen in mijn privé situatie heb ik nu pas tijd om mijn verhaaltje te doen. Ik hoop dat ik alles nog een beetje goed onthouden heb maar als ik wat vergeten ben dan hoor ik het wel 😉

Na de marathon van Leiden was het 13/10 tijd voor mijn 30e marathon, grappig want op die dag zou ook de 30e editie van de marathon van Eindhoven zijn. Het weekend begon met een goede voorbereiding. Samen met Merit reed ik zaterdag eerst het nieuwe parcours af. Starten op de Vestdijk en dan de lange rechte stukken door de lichtstad op weg naar het ‘wisselpunt’. Op de Mathildelaan ga je op de marathondag nog een keer richting de Montgomerylaan voor het tweede rondje en als je dan weer op de Mathildelaan komt ga voor de laatste 2km het centrum in. Op dat ‘wisselpunt’ was ook ons hotel, Het Best Western Art hotel wat voorheen het Philipskantoor was.

Voordat we bij het hotel incheckten liepen we eerst naar de Expo om mijn startnummer 8484 op te halen en op dat moment werden de elite-lopers aan de pers voorgesteld, leuk om dat moment even mee te pakken. Daarna nog even hallo gezegd bij de mensen van SPIbelt, altijd gezellig, om daarna richting het hotel te gaan. De laatste 2 kilometers door het centrum moesten natuurlijk ook nog even bekeken worden dus dat deden we samen, hardlopend. Nu was het nog droog maar de weersverwachting voor zondag zag er niet best uit..

Alle toplopers van de Eindhoven Marathon bij elkaar

Alle toplopers van de Eindhoven Marathon bij elkaar

‘s avonds flink aan de pasta bij Antonio’s op de Dommelstraat en op de terugweg Merit’s mountainbike uit de auto gehaald. Zondag zou ze het tweede rondje meefietsen. Haar tweewieler mochten we meenemen naar de kamer want zo’n dure fiets buiten in de regen te laten staan vonden we niet zo’n fijn idee. Nu op tijd naar bed en morgen klaar voor actie!

Zondagochtend: de regen viel met bakken naar beneden en terwijl we op de kamer ontbeten wisten we al dat dit een natte marathondag zou worden. Met Merit liep ik 09:15 uur het hotel uit richting de start op de Vestdijk, bij het hotel van de Elitelopers. Daar aangekomen waren mijn trainingjack en broek al doorweekt. Snel toch nog even een thermoshirt onder mijn loopshirt aangedaan want echt warm voelde het niet. De wind, kracht 4, oplopend naar 6, gaf een gevoelstemperatuur van 5 tot 6 graden.

Tweede doorkomst op HM punt - Foto: Barbara - StudioArnhem.nl

Tweede doorkomst op HM punt – Foto: Barbara – StudioArnhem.nl

Gek genoeg moest ik plaatsnemen in het 3:15 vak terwijl ik toch echt 2:59 opgegeven had als eindtijd… om 10:00 uur de start en het duurde even voordat ik het gewenste tempo van 4:14min/km had bereikt. In de tunnel op 2KM hoorde ik Barbara naar mij roepen. Zij had een mooi en droog plekje gevonden om de lopers te fotograferen. Na 3KM gaf mijn Garmin 4:14 gemiddeld aan. Nu dit tempo vasthouden en dan bij 30KM versnellen… maar daar was ik nog niet, eerst maar het eerste rondje.

Ik zat een beetje te zoeken naar de 3 uur pacers maar geen ballonnen te zien, was er misschien geen pacersgroep voor die tijd? Op de Montgomerylaan roept Maurice mij nog toe in de regen. “Welkom in mijn Eindhoven, lekker weer he” .. ja, lekker weer.. voorlopig liep ik wel lekker maar je voelde de wind toch regelmatig ‘tegenwerken’. Op 10KM flinke wind tegen op de Huizingalaan, dat wordt straks nog lekker bij het twee rondje. Op 12KM over een nieuw stuk van het parcours (Eerste Lieven de Keylaan) waar Dian mij toe staat te juichen, in de regen!

Op de Estafettelaan komt Peter-Paul (PP) bij mij lopen. Hij is heel enthousiast en zegt dat hij het heel leuk vindt mij te ontmoeten, we hebben zo’n beetje dezelfde PR’s en ook hij gaat voor een sub3 tijd. PP loopt makkelijk, dat zie je zo. Een mooie tred en hij zegt dat ik aan moet haken. Samen lopen we over de Oirschotweg waar ik best moet doorwerken om hem bij te houden maar het lukt. Aan het einde linksaf richting het PSV stadion over de Torenallee.. bam!! wind vol tegen.. Heftig.. PP gaat voor mij lopen en pakt de wind voor mij, dat is superaardig en niet veel later zie ik Merit op de fiets. Ik krijg weer extra energie van/door haar en kan weer aanhaken bij PP. In de tunnel bij het HM punt zie ik Barbara weer en zwaai vriendelijk naar haar. Het tweede rondje komt eraan en Merit fiets mee over de Montgomerylaan.

Begeleiding van Merit op het 25KM punt

Begeleiding van Merit op het 25KM punt

Nu valt het deelnemersveld goed flink uit elkaar. PP loopt door, net wat harder dan 4:15 en ik besluit iets langzamer te lopen. Bij 25KM zeg ik tegen Merit dat het pittig is en dat het tempo echt weer omhoog moet straks. Ondertussen voorziet ze mij van gels en drinken, het enige wat ik hoeft te doen is lopen. Regelmatig wordt ze het parcours afgestuurd maar komt daarna weer snel bij mij fietsen… met zo’n begeleiding moet je toch sub3 kunnen lopen? Eigenlijk heb ik al een paar kilometer het gevoel dat ik moet plassen een vraag Merit om een spons… ja, ik had echt even het idee om die in mijn broek te stoppen en even lekker ‘warm te worden’ maar zo’n koude natte spons is ook niet echt lekker gevoel.. dan maar even stoppen op 30KM
Doorkomst op het 30KM punt.... waar is iedereen?? - Foto: Merit

Doorkomst op het 30KM punt…. waar is iedereen?? – Foto: Merit

Sub3 zit er niet meer in, die minuten die ik heb verloren maak ik niet meer goed. Dan maar lekker doorhobbelen met Merit naast mij. Ze twittert regelmatig mijn tijden door en probeert mij nog aan te sporen harder te lopen maar “kom op, lopen kreng!!” werkt ook niet echt meer en krijgt ze een big smile van mij terug. Op de Anthony Fokkerweg stopt Merit even met fietsen en zegt dat ik door moet lopen maar na een paar kilometer zie ik haar nog niet aan komen fietsen.. mmm.. teruglopen had ik nou echt geen zin in 🙂
Even zwaaien op het 40KM punt

Even zwaaien op het 40KM punt

Even later kwam ze aangefietst over de Oirschotweg, met een dikkere jas, echt lekker is het niet voor de begeleiding op de fiets. Nu weer dat @#$@#$ stuk door de wind en de beentjes voelen zwaar. Net voordat de pacers van 3:15 mij inhalen komt Eric-Jan voorbij. “Gaan we dan toch samen finishen?” .. nou, loop maar door EJ, ik vind het wel goed zo. De laatste 2KM door het centrum, deze keer iets anders. Door de Hermanus Boexstraat, over de Markt en Stratumseeind en daarna weer richting de Vestdijk. De finish komt in zicht en kijk even achter mij. Geen lopers te zien dus kan mijn finish weer in stijl doen door een ‘ererondje’ te maken. Terwijl ik dit doe word ik 30 meter voor de finish opgemerkt door Martien, JVCKENWOOD collega die speciaal naar 040 is gekomen met zijn vrouw, leuk!
Mijn 30e marathon zit erop! Foto: Merit

Mijn 30e marathon zit erop! Foto: Merit

De finish kom ik over in 3:16:43, gezien de omstandigheden een prima tijd. Merit zwaait mij al toe van achter de hekken en Martien komt ook aangelopen. Even bijkletsen en daarna snel richting de medailles en de uitgang. Daar geeft mijn vriendin mij wat droge kleding en snel lopen we door richting het hotel. Een warme douche, even een powernap en daarna een warm bad. Daar knap je van op!

De Eindhoven Marathon 2013 was een natte editie die ook nog veel wind kende. Niet echt ideaal weer om een mooie tijd te lopen. Dank aan Peter Paul voor zijn steun onderweg en Merit voor haar begeleiding in het tweede rondje. Mijn 30e marathon lopen was een leuk en gezellig weekend maar volgend jaar wordt het, na 3 x Eindhoven, tijd voor een andere marathon.. welke.. dat merk je tegen die tijd wel 🙂>