3e plek bij de Marathon van Purmerend! (update)

Volgens de officiële uitslag van AV Nea heb ik gisteren 3:13:57 gelopen! Het wordt steeds leuker!!! Ik moet wel even checken of de afstand een officieel KNAU gemeten parcours is…. dit ivm de Boston Marathon kwalificatie 🙂

Marathon van Purmerend… start 10:00 uur in het Purmerbos. Nog niet eerder ben ik voor een marathon in het donker van huis vertrokken. Veel te vroeg (08:50) kwam ik aan in Purp dus vulde ik maar even de tijd met mijn telefoontje. Niet veel later kwam Richard in zijn gele bolide aanrijden die vandaag zijn derde marathon in drie weken zou gaan lopen.. ongelooflijk knap!


webloggers in Purp
Wegloggers in Purp

De marathon is kleinschalig. Een tentje in het bos waar je je om kunt kleden, inschrijven in een caravan en tafeltje voor de hapjes en drankjes en een startboog. Dat is het maar het is ook meer dan voldoende. Het was koud maar niet zo koud als gisteren omdat er minder wind stond. Met 2 graden boven nul kleedde Richard in ik ons in de tent om terwijl de succes-sms’jes binnen bleven komen. Plots verscheen een runner op zijn motor, het was natuurlijk niemand minder dan Rinus die net als Richard vorige week de marathon van Spijkernisse heeft gelopen. Top!

Het marathon deelnemersveld bestond uit een man of 30, schat ik, met veel duur en ultralopers. Weinig vrouwen, ik denk hooguit 1 of 2. Andere lopers gingen voor de estafette marathon of de korte afstanden. De opdracht voor de 42,2KM runners was om 10 rondjes door het bos te volbrengen (4km/rondje) dus werd er eerst een aanloopstuk van iets meer dan een kilometer gelopen, omdraaien en terug naar het bos.


caravaninschrijving
Inschrijven bij de caravan

Voordeel van de rondjes (en dat had ik niet zo verwacht) is dat je precies weet waar je loopt en hoe ver het nog is naar het doorkomstpunt. Iets wat later in de wedstrijd zeker een psychologisch voordeel zou geven. Het eerste rondje liep ik op met een man van de organisatie (AV Nea) maar die wilde het wat rustiger aan doen en liet mij gaan. Na twee rondjes sloot ik aan bij Sytse. Hij liep vandaag zijn eerste marathon (New York 2008 heeft hij helaas niet uit kunnen lopen) en ging voor een tijd van 3:30. Ik vertelde hem dat hij daarvoor wel iets te hard ging omdat ik voor een eindtijd van 3:17 – 3:18 ging… maar hij voelde zich goed en het tempo was prima vol te houden. Zo besloten we samen verder op pad te gaan. Inmiddels stond JVC collega Piet (woonachtig in het mooie Purmerend) op de gekste plaatsen als een ware paparazzi foto’s van ons te schieten.


Het lopen met Sytse ging prima, af en toe kletsten we even over de diverse loopjes en toen we iemand inhaalde met een Berenloopshirt vertelde ik hem over de zege van Claudia op Terschelling. Sytse had ik geval van nood een pijnstiller bij hem dus als het echt niet meer ging… maar voorlopig ging het zonder problemen. Het door mij geplande tempo van 4:40min/km hielden we goed vol. Het 22KM punt kwamen we door in 1:40 en er werd inmiddels door ons druk gerekend. Zou 3:15 dan nog gaan lukken? Het tempo varieerde een beetje tussen de 4:33 en 4:44 maar was toch redelijk constant te noemen. In het 5e rondje haalde we Rinus in en die probeerde nog even een foto met zijn telefoon te schieten.

Collega Henk, erelid van de RR.nl marathonclub was ook op komen dagen. Had ik niet verwacht maar wel heel leuk. Henk was ook al aanwezig in Amsterdam, Rotterdam en Berlijn. Tijdens het 8e rondje kwamen Piet en Henk, weer met camera’s in de aanslag, ons tegemoet. Henk riep dat ik er goed uit zag. “Schijn bedriegt Henk!” riep ik hem nog toe.. Sytse en ik waren al over de 34KM en de marathon was nu pas echt begonnen. In het 9e rondje haalde we ook Richard in maar Sytse kreeg het moeilijk en kon mij niet zo goed meer bijhouden. Ik probeerde die 4:40 vast te houden maar ook ik had het niet makkelijk. Dan maar aan andere dingen denken dan deze marathon… het tempo viel wat terug en ging naar 4:45. Bij het laatste rondje verontschuldigde ik mij naar Sytse en zei dat ik door zou lopen om het tempo niet te veel terug te laten zakken. Hij begreep het en we wenste elkaar succes.


nieuw PR
Een dik nieuw PR in Purmerend,
volgens de officiële uitslag zelfs 3:13:57


De laatste 4KM door het bos en Purmerend waren zwaar, heel zwaar maar inmiddels kende ik het parcours door en door en wist dat de finishboog dichtbij zou zijn. De laatste 200 meter gingen in een sprint en ik finishte met een oerkreet. De 3e plek, yes!! in een toptijd van 3:14:09 3:13:57. Slechts 3 minuten achter de nummer 1. Een verbetering van mijn tijd in Amsterdam, 2 maanden geleden van 13:40 minuten!! Ik krijg een medaille omgehangen en een kadobon van Runnersworld, Super! Syzte kwam op 3:14:26 binnen, goed hoor, toptijd op zijn eerste marathon.

de winnaars
De snelle mannen van Purmerend, de nrs. 3, 1 en 2
RR, Andy Roodenburg en Chris van der Neut


Richard en Rinus finishte respectievelijk op 3:38 en 3:50. Knap van deze marathonkanjers! Van de organisatie kregen we nog een heerlijke bak erwtensoep en was er tijdens de marathon genoeg te eten te te drinken: banaan, water, thee en cola, en dat slechts voor 10 euro inschrijfgeld. Een dikke pluim voor AV Nea!

Nog even nagepraat met Piet, Henk en de runners en daarna met een supergoed gevoel weer lekker naar huis gereden. Dank aan Sytse, samen hebben we het tempo kunnen vasthouden. Dank aan Piet en Henk, voor hun support en de vele foto’s die geschoten zijn. Je vindt ze snel in mijn Flickr-album. En dank aan iedereen die gebeld, gesms-ed en al een reactie op dit bericht achter gelaten heeft. Helemaal TOP!! Purp, het was geweldig vandaag!!! Zie ook het filmpje onderaan dit bericht. Garmin-totaaldata: klik <%popup(20090228-specs-purpmarathon.jpg|630|71|hier)%>

p.s. Door mijn verbetering van 13:52 (ofwel 832 seconden zal ik 832 x 0,15 cent = ¤ 124,80) doneren in de kas van mijn Roparunteam weRUNtogehter.nl. Ben jij ook zo enthousiast over mijn dikke, dikke PR verbetering steun dan ons team.

Dat kun je doen via SMS: SMS ‘RUN AAN’ naar 5757 waardoor je per maand 1,50 euro aan dit goede doel doneert (met ‘RUN UIT’ stop je dit weer) of maak minimaal 10 euro over via de doneerknop op onze website. Dit kan via iDeal, machtiging of kreditkaart. Met je donatie maak je kans op een JVC harddisk camera of een reis voor 2 personen, 8 dagen naar een land aan de Middellandse Zee!!


roparun 2008

En het filmpje van Rinus:


Meer foto’s, ook een selectie van die van Piet, in mijn Flickr-album. Alle foto’s van Piet staan in zijn eigen Picassa album. Nog meer foto’s op deze fotosite van AV Nea

>