SightJog door Rotterdam

Een paar weken geleden kreeg ik een mailtje van Karlijn van SightJog.nl of ik geïnteresseerd was in een sightjog….. eh, ja, ben altijd wel in voor iets nieuws maar wat is een sightjog? Het bleek dus veel te lijken op SafariJoggen wat ik tijdens de vakantie op de Veluwe Zoom had gedaan.

Bij Sightjoggen neemt een locale gids je hardlopend mee naar de bijzondere plekjes in de stad van de jog. De gids is vaak een enthousiaste en ervaren hardlopen die daarbij ook nog over de nodige historisch en hedendaagse kennis van de stad beschikt. Dat is de theorie… nu nog het echte werk:

Ik gooide wat oproepjes op twitter om wat lopers mee te krijgen. Sabrine, beter bekend als Sappie24 zag het wel zitten, ook omdat deze nieuwe hardloopster nog druk werkt aan het uitbreiden van haar kilometers vond ze een jog van een kilometer of 5 of 6 wel interessant. Zondag was het schitterend weer om een stukje te hardlopen en onderweg naar station Blaak in Rotterdam pikte ik Sabrine op om daar op de gids te wachten…. start om 11:00 uur.. alleen wij tweetjes.. zou het dan toch een privé sightjog worden?

Gids Ton geeft uitleg aan Sabrine op de Erasmusbrug

Even voor 11 uur kwam een man aangelopen in een SightJog shirt… de man kwam mij wel heeeel bekend voor. Het was niemand minder dan MarathonTon. Weblogger, Rotterdammer in hart in nieren, Gemeente-ambtenaar die zich o.a. bezighoud met jeugdzaken, sport en nog veel meer maar bovenal een sympathieke hardloper is. Ik schudde Ton de hand en hij zei: “Leon en Karlijn (initatiefnemers van Sight Jog) had ik al verteld dat jij verbaasd zou kijken als ik aan zou komen lopen” … nou dat klopte wel.

Toen we om 11 uur nog met z’n drietjes waren gingen we op pad. Ton vertelde over het ontstaan van de stad Rotterdam en een kort stukje geschiedenis waarbij het bombardement op Rotterdam ook genoemd werd. Ton wees op de St. Laurenskerk die wonderlijk genoeg alles doorstaan heeft, die 14e mei in 1940. Eerste stop waren de kubuswoningen. Grappig om mee te maken. We liepen in relaxt tempo van de Kubuswoning over de markt naar de Koopgoot en weer verder naar de Coolsingel. Ton liet ons dingen zien die je van Rotterdam eigenlijk nooit ziet. De multi-culturele bevolking van Rotterdam, het alom bekende Hotel Bazar, de speelvelden van de Cruijff foundation maar ook Kop van Zuid en de Erasmusbrug. Ik heb nog nooit zoveel geleerd over Rotterdam. Ik had Sabrine al gewaarschuwd dat ik de oren van haar hoofd zou kletsen maar dat deed Ton wel voor mij 🙂

Hotel en restaurant Bazar waar het altijd gezellig druk is - Foto: Ton

Ton had ook nog een verrassing voor mij zei hij… iets wat hij als hardloper tot voor kort ook nog niet wist. Terwijl wij de trappen naar de oever van de Maas afliepen om onder de Erasmusbrug doorliepen wist ik wat hij ging vertellen. Martine, die hele bekende hardloopster uit Rotterdam had hier al een tijdje geleden iets over geschreven. Ton nam ons mee naar een bont gekleurd standbeeld en vroeg wat dat was. “Ja, dat is het marathonmomument” .. “heee, hoe weet jij dat nou” … sorry Ton, dan moet je bij Martine zijn hihi…

Het Rotterdam Marathon standbeeld met in de voet de namen van alle winnaars (m/v)

Ton nam ons verder mee over de “Walk of Fame” richting de Maasboulevard maar ook door de diverse haventjes, langs het Mariniers Museum en het Witte huis. Te veel om op te noemen eigenlijk. Hij maakte de route iets langer, zo’n 8,5KM. Door alle stops was het een sightjog van ongeveer 1:30 uur. Tempo is niet belangrijk. Het gaat niet om het hardlopen maar om de combinatie van leuke verhalen horen over de stad terwijl je van punt naar punt ‘jogt’. In de kubuswoningen stopte onze speciale Sight Jog.

Sabrine in actie bij het oorlogsmomument langs de Maas - Foto: Ton

Het weer zat ook onwijs mee, dik 21 graden in de zon, samen met een gezellige gids, een leuke hardloopster en een mooie loopomgeving maakte deze sightjog een mooie ervaring. De SightJogs worden ook gehouden in Amsterdam, Utrecht en binnenkort ook in meer steden. Voor 5 euro heb je al een “Jog in” waarbij je zonder afspraak kunt aansluiten voor een tour. Nu de winter er aankomt stoppen de SightJogs even maar in het voorjaar gaan ze weer van start. Tegen die tijd zal ik het nog wel even melden.

Heb je zin om even een stad anders te zien en wil je bijvoorbeeld eens sightjoggen door de roze buurt van Amsterdam.. ook dat kan met Sight Jog. Alle info vind je op de SightJog website.

Ton, dank voor je heldere en leuke uitleg en Sabrine, dank voor de gezelligheid tijdens en na de loop!

In de kubuswoningen met Sabrine - Foto: Ton

>