Halve van Roosendaal en meer…

Twee gastapen in de Apenheul

Een druk weekend. Het begon vrijdag al met het aanbrengen van een vakantiekapsel. Zowel Wouter als ik namen standje 1. Beetje eng, nog nooit eerder had ik zo’n kort koppie maar ik geloof wel dat het in mijn omgeving goedgekeurd is. Zaterdagochtend een uitstapje naar de Apenheul, wat mij erg tegen gevallen is. Het was natuurlijk veel te warm dus alle apen lagen letterlijk op apen-gapen dus weinig aktie. Combineer dat met hoge entreeprijs (70 euro voor een gezin met 2 kids en parkeerkaart) en met de afschaffing sinds 2 jaar dat de nog aapjes bij je of op je komen zitten… erg jammer… gelukkig hadden we vrijkaartjes. Snel maar vergeten dat bezoek.

Zaterdagavond de BBQ van ons Roparun-team Tref&Co. Een gezellig samenzijn van de Treffies om weer lekker bij te kletsen over de Roparun 2010. Helaas geen foto’s van deze avond maar het was in ieder geval wel heel gezellig. Op naar volgend jaar!

Dan zondag: de dag van de Halve Marathon van Roosendaal. Het was nog niet helemaal zeker of ik deze zou gaan lopen. Ik had nog geen wedstrijdje deze maand staan en probeer toch wel 1 x per maand een georganiseerde loop mee te pikken. Dit was eigenlijk nog de enige mogelijkheid voor een loop voor mijn vakantie, dus op het laatste moment toch maar ingeschreven en via twitter een oproepje gedaan om te kijken wie er allemaal mee zouden lopen. Twitteraar en lokale Roosendaalse bekendheid @FrankdeM reageerde dat hij wel van mijn haasdiensten gebruik zou willen maken. Verder zouden de twitteraars @Rundude, @Tikkel en bloggers/tweeps Esther en Patrick ook naar Roosendaal afreizen. Dat beloofde weer een gezellige boel te worden.

Eigenlijk is het gekkenwerk! De temperatuurmeter stond op 30 graden toen ik uit Alphen vertrok. Bizar weer voor een hardloopwedstrijd. Ook de organisatie zag dat in en gaf de halve marathon deelnemers de mogelijkheid om te switchen naar de 10KM. Een plannetje wat ik in overweging zou gaan nemen. Aangekomen in Roosendaal wilde ik parkeren bij het RBC station maar zag bij het Kellebeek College op het Kadeplein nog wat parkeerplekjes. Zo stond ik vlak naast de plek waar de startnummers werden uitgereikt. Op het parkeerterrein al gelijk een ontmoeting met de eerste bekende: Esther, leuk om haar weer te zien. Ze was een paar weken geleden mijn persoonlijke gids in de omgeving van CenterParcs De Kempervennen. Ik vertelde Esther dat we nu eerst echt de foto moesten maken die we bij de Kempervennen vergeten waren. Zo gezegd, zo gedaan.

Musing meets RR

Samen liepen we richting het college om onze nummers op te halen. Daar de twijfel.. ik kom voor een ontspannen loopje dus toch maar de 10? maar ja, en Frank dan? Ik koos toch maar voor de 10KM. Na een santiare stop was ik opeens Esther kwijt. Gelukkig hadden we een verzamelpunt afgesproken voor de tweeps en om 16:00 uur ontmoette ik Frank, Martijn (tikkel) en zijn loopmaatje Frans. Tot mijn verrassing hadden deze mannen ook hun deelname aan de halve omgezet naar de 10KM. Zo kon de haasafspraak met Frank toch nog doorgaan. Sierd (Rundude) en Patrick hadden zich al van een plekje vooraan de massa verzekerd en wij stonden nog even te wachten op Esther. Zij zou rustig aan doen ivm nog steeds een pijnlijke voet, een blessure waar ze al bijna een jaar mee tobt. Niet veel later waren we compleet en kletsten nog even lekker door tot het startschot viel. Succes naar allemaal en lopen maar.

Warm in Roosendaal

Frank wilde een tempo van 4:40min/km aan proberen te houden om zo een PR onder de 47min te bewerkstelligen… maar ja, met een gevoelstemperatuur van 32 graden? pfff.. ik had voor de zekerheid maar een petje op gedaan, ook om mijn bijna blote bolletje te beschermen. Tot een kilometer of 4 ging het redelijk goed. Frank werd onderweg vele malen herkend. Door zijn werk als 1e toneelmeester/stagemanager bij Theater de Kring kreeg ik het gevoel dat ik met een BR liep (Bekende Roosendaler) en dat was erg leuk. Na 4KM gaf Frank aan dat het zwaarder werd en dat ik maar door moest lopen. Ik sputterde tegen en zei dat het ik bij hem zou blijven lopen maar bij 5KM wilde Frank echt een stuk langzamer gaan en zei opnieuw dat ik echt door moest gaan… ok goed dan, maar het druist een beetje in tegen mijn haasprincipes!

Op 5KM zat een keerpunt in het parcours waarna hetzelfde stuk terug werd gelopen. Dat vond ik wel erg saai aan deze 10KM maar het publiek maakte dat dubbel en dwars goed. De sfeer is uitstekend in Roosendaal en vele inwoners stonden met extra water en tuinslangen klaar om iederen koel te houden. Ik begon aan een grote inhaalrace en werd op 6KM gepasseerd door een jongen met een ZGV shirt aan, ik denk dat zijn naam Jorg vd Watering is (uit de uitslagenlijst). Hij had een lekker tempo, zo rond de 4:10min/km, en besloot met hem mee te lopen. Het was nog wel even een gokje hoe zou mijn knie dit zou vinden maar ik kreeg geen protesten dus lekker doorlopen. De laatste kilometer duurt altijd het langst maar toch konden we er nog een sprintje uithalen en op een nettotijd van 45:00 kwam ik binnen. Die zeer negatieve split heeft wel gevolgen.. man, wat had ik het warm. Even bijtanken met sportdrank, zittend in de schaduw. Niet veel later kwamen de tweeps binnen, langzamer dan ze hadden verwacht maar toch tevreden gezien de warmte. Ik raakte nog even een gesprek met een dame van Sportivo uit Oudenbosch over, hoe kan het ook anders, de hitte van deze loop. Ze was al erg onder de indruk van mijn tijd van 45min maar toen ik haar vertelde dat mijn PR 37:50 is kreeg ze het nog warmer 🙂 Niet veel later kwam Esther aangelopen die er nog erg fris uitzag. Ze vertelde dat ze na 3KM was uitgestapt omdat haar voet gewoon te pijnlijk aanvoelde.. balen!!

De tweeps gingen na de finish allen hun eigen weg en ik bleef over met Esther, die overduidelijk baalde. Tijd om een terrasje op te zoeken en proberen haar weer aan het lachen te krijgen. Dat lukte wel aardig volgens mij. Daarna weer terug naar het Kellebeek College om de medaille op te halen.. achteraf helemaal vergeten te kijken of we een prijsje hadden gewonnen in de loterij.. wie weet waren we wel een winnaar van één van de drie reisjes… nou ja.. niet meer aan denken. Na het douchen (het water was te warm om het verfrissend genoemd te worden) zei ik tegen Esther dat ik in mijn sporttas BioFreeze-gel had liggen en dat ik wel even BHV op haar voet wilde uitvoeren. Bio-Freeze geeft een verkoelende werking op de spieren en de voetmassage werkte goed volgens deze onfortuinlijke loopster. Daarna was het tijd om de inwendige mens te verblijden dus hop naar de binnenstad op zoek naar een lekker eetterras. En zo eindigde deze warme maar gezellige dag in Roosendaal. Lekker gelopen ondanks de hitte en een leuke afterparty met Esther. Dank voor de gezelligheid en ik ben blij dat ik je toch nog heb kunnen laten lachen na jouw Did Not Finish in Roosendaal. Sterkte met je voet!

Volgend jaar kom ik terug voor de halve van Roosendaal!

Rondetijden Roosendaal

Data: 45:00min. Eerste 5KM: gem.tempo 4:42min/km, 23:29, tweede 5KM: gem.tempo 4:13min/km, 21:29>