Adventurerun 2010

Woensdag: even paniek. Door de gladheid was het spiegelglad geworden bij de voordeur. Gevolg: een flink val en hard onderuit. Pas na een uur had ik door dat mijn knie geschaafd was en toch wel erg pijn deed. Lopen ging niet echt makkelijk… een baaldag..

Donderdag ging het gelukkig alweer een stuk beter… er moest immers nog een halve marathon gelopen worden tijdens de Adventurerun op Ameland… maar donderdag werd bekend dat de halve marathon niet doorging op het eiland. Het parcours is te slecht. Veel ijs en vast gevroren sneeuw… donderdagmiddag het oordeel van de wedstrijdcommissie: alle halve marathonlopers doen de 10KM… tja, wat te doen… dik 4 uur rijden en 2 x een boottocht van 45min voor een 10km rondje?

Hotel was al geboekt.. afzeggen is zonde… dus vandaag vertrokken met de boot naar Ameland… en het is koud hier!!

Tot zover even deze kleine update… later dit weekend de complete update!

Op naar Ameland

De boot van vrijdag 15:30 uur bracht mij van Holwerd naar Ameland. In de haven van Nes was het al een flinke drukte met lopers die een weekendje Ameland in het vooruitzicht hebben. De bedoeling was om samen met Roparun Tref&Co maatje Marjolein naar Ameland te vertrekken. Net zo als ik heeft ze heel lang getwijfeld, nu de halve niet door zou gaan, of ze wel voor 10KM naar het eiland wilde. Ik wilde haar nergens toe verplichten. Ik zou sowieso gaan en zou het leuk vinden als ze toch mee zou gaan …. maar helaas. RR ging alleen naar Ameland. Bij aankomst op dit ‘pareltje in de Waddenzee’ een fiets gehuurd en met mijn sporttas achterop naar Buren gefiets. Het was maar 2KM maar man.. wat stond er een ongelooflijke koude wind. Niet veel later aangekomen bij Hotel Cafe Restaurant De Klok. Een gezellig en best groot familie hotel met alles erop en eraan waar je ook nog voor hele vriendelijke prijsjes kunt eten en drinken. Aanrader dus!

Na het avondeten en een gezellig babbeltje met de bediening terug naar de kamer en laptopje erbij. Daarna nog even teruggefietst naar Nes om te zien of daar nog wat te beleven viel… erg rustig. Later bleek ook wel dat bijna alle lopers kiezen voor een overnachting op zaterdag en dan zo na de Adventurerun nog even lekker kunnen feesten. Mijn keuze voor vrijdagavond was dus niet de beste… dat doen we de volgende keer anders! Inmiddels al aardig verregend en bijna onderuit gegaan op de ijzige paden kwam ik weer aan in het hotel. Daar nog even de gezelligheid op twitter gezocht en in slaap gevallen.

met recht uitwaaien op zaterdagochtend

Zaterdagochtend lekker ontbeten en daarna een stukje van Ameland op de fiets ontdekken. Eerst maar naar de noordkant van het eiland. Daar kon je zeker even uitwaaien, koude regen, harde wind en wintersguur. Het had die nacht flink gedooid. Al het ijs op de wegen was inmiddels gesmolten. Je zou bijna kunnen zeggen dat de halve marathon toch door zou kunnen gaan. De regen hield na een uurtje op en ik fietste naar de zuidkant van het eiland. Hier geen strand maar een dijk die het water van de Waddenzee tegenhield… ik was nu wel genoeg uitgewaaid en ging weer terug naar het hotel. Daar kon nog even een lekkere bak erwtensoep eten en mij omkleden om naar de start van de Adventuerun te gaan. Het hotel stroomde inmiddels vol met hardlopers, het zou die avond helemaal vol zitten.

In Nes was het een gezellige boel met lopers. De 5KM runners waren druk aan het rennen door de straten van het belangrijkste dorp op Ameland en overal was gezelligheid. Op het pleintje bij de Kerk, toepasselijk het Kerkplein genoemd was een gemoedelijke Kerstmarkt ingericht. Veel lopers uit de regio en zo hier en daar een verdwaalde westerling maar weinig bekenden. Pas toen ik mij naar het startvak begaf zag ik Jan, die ik tijdens de Lindingoloppet heb leren kennen. Als wedstrijdlopers stonden we in het voorste vak met achter ons minimaal 2500 lopers voor de 10KM maar ook de halve Marathonlopers die voor de 10 moesten doen. Ik raakte in gesprek met een ‘snelle dame’ achter mij en toen ik over mijn blog begon zei ze: “he, dan ken je zeker Fred ook wel?” Ja, natuurlijk ken ik Fred. Bleek dit Margeet, het vaste trainingsmaatje van onze hardloopnestor van Haag Atletiek te zijn. Klein wereldje toch he?

Het strand op - Foto: Anton Wijkhuijs - AV Friesland

13:45, de start van de ADVENTureRUN 2010. Het dorp uit en een stukje langs het bos. Natuurlijk ging in natuurlijk weer veel te hard weg. Wist ook wel dat een PR op dit parcours er niet in zat maar wilde mijn kilometers wel onder de 4:00min/km lopen. Na een kilometer al gelijk een klim en 500 meter later het strand op voor 4KM.. man, dat was killing. Mul zand of nat zand waar je in wegzakte omdat de zee zich net aan het terugtrekken was. Ondank de wind mee stortte de snelheid helemaal in elkaar. Daarna het stand weer af door omhoog te klimmen door het mulle zand.. ik was op de helft en wilde eigenlijk niet meer… veel te veel gegeven, krachten verkeerd verdeeld.. wat doe ik hier?? … gelukkig gingen de laatste 4KM over de weg, en vlak.. meer mijn hobby! Van de 6 mannen die mij op het stand voorbij waren gegaan kon ik er weer vier inhalen. Nog even zwaaien naar mensen van hotel de Klok waar we langs liepen en op naar Nes. De finish kwam in zicht maar het zou een tijd dik boven de 40 minuten worden.. pfff… de speaker riep mij om als “Running Ronald Meijer van AAV’36” .. grappig als je je met een andere voornaam inschrijft.. dat vond hij blijkbaar ook 🙂

Finish in Nes - Foto: Thijs - Runforrunners.nl

Netto: 41:32, gemiddeld tempo 4:10min/km (14,446km/u). 19e M40 en 81e overal. Ik had op een betere tijd gerekend maar hieruit blijkt toch maar weer dat ik op het strand toch nog meer moeten trainen. Bij de finish zag en sprak ik Janna en Ronnie nog. Ook zij hadden het zwaar gehad maar Janna werd toch nog eerste in haar categorie V35. Gefeliciteerd! Eenmaal omgekleed wachtte ik bij de finish nog even op Jan en sprak ‘m daar nog even. Ook twitteraar Martijn kwam op mij afgelopen. Leuk om deze Energie-loper even in het echt te ontmoeten.

Gezellige finish in Nes

Jammer genoeg kon Hero, die het startnummer voor mij had geregeld er door ziekte niet bij zijn, maar ik besloot de loop te eindigen volgens een goed Hero gebruik: Kibbelingen! Die gingen er wel in op zo’n koude dag! Nog even wat kado’tjes voor de kids gescoord, waaronder een vlaggetje van Ameland voor Wouter en weer richting hotel vertrokken. Daar kon ik nog even douchen en klaar maken voor vertrek richting de boot. De eerst volgende zou 16:30 uur vertrekken maar omdat ik er niet van uitging dat ik deze ging halen deed ik maar rustig aan.

Kibbeling- Dat smaakt best goed

Toen ik aankwam bij de fietsiname, vlak bij de haven zag ik de boot nog liggen.. hee, hoe laat is het dan? 16:23 uur … dit werd weer een “Berenloop-aktie”.. sprintje getrokken en zo kon ik nog op tijd met de boot mee. Aan boord sprak een hardloopster mij aan. “Jij bent toch Ronald?”.. grappig. Ze stelde zich voor als Christianne en leest regelmatig mij blog. Leuk om altijd weer nieuwe lopers (en RR.nl lezers) te ontmoeten. In de haven van Holwerd stond inmiddels een behoorlijke rij bij de betaalautomaat voor de parkeergarage. Op dat soort momenten ben ik altijd blij dat ik mijn met creditcard erin er eruit kan rijden. Om 19:30, precies 2 uur later was ik weer thuis.

Geen medaille maar wel een heel mooi shirt

De balans van dit weekend: 400KM gereden, 90minuten gevaren, een hotelovernachting, 25km gefietst over het eiland om een wedstrijdje van 10KM te lopen… ja, ik weet het.. het is waanzin.
Wat heb ik geleerd? Niet meer de avond voor de AdventureRun blijven slapen maar op de zaterdagavond en nooit meer alleen op pad gaan. Samen of met een groepje is toch gezelliger. Mooie lessen. Dat neemt niet weg dat de AdventureRun erg goed georganiseerd is, het in net Nes een gezellige drukte is op zaterdag en dat de eilandbewoners erg gastvrij zijn.
Voor de halve marathon kom ik zeker nog terug. Tot de volgende keer Ameland!

Al mijn foto’s vind je in mijn Flickr-album>