Løbe i Danmark

Mijn jongste wilde al heel lang naar Legoland, maar dan wel het echte, die in Billund – Denemarken. Dus een paar maanden geleden begon ik met het uitzoeken van een plekje waar ik met mijn kids en mijn lief kon verblijven. De resorts in Billund waren schreeuwend duur maar 45min zuidelijker vonden we een leuk familie appartement in de havenstad Kolding. Deze stad ligt lekker centraal en dus niet alleen handig voor ons bezoek aan Legoland maar ook aan Slot Egeskov op het eiland Fyn (Funen).

Zeg je Denemarken dan zeg je Legoland!

Zeg je Denemarken dan zeg je Legoland!

Maandagochtend om 07:00 uur vertrokken en met een paar tussenstops (soms hoge nood) en wat vertraging door wegwerkzaamheden bij Hamburg kwamen we zo rond 15:00 uur aan in Denemarken. Na het inchecken gelijk maar even de omgeving van Kolding verkend. We zaten bij een klein meer vlak bij het Koldinghus, een oud koninklijk kasteel uit de 13e eeuw.

Het Koldinghus, vlak naast ons appartement

Het Koldinghus, vlak naast ons appartement

We verbleven vier nachten waarbij we zoals gezegd Legoland bezochten, een dag doorbrachten in een zwembad en de vakantie afsloten met een bezoek aan Slot Egeskov. Legoland was leuk maar, zoals verwacht, mega-druk. Het oude gedeelte van Legoland, zeg maar madurodam maar dan van Legosteentjes is wel een beetje flets en faal aan het worden. De attracties in het nieuwe gedeelte zijn, als je de wachttijden even buiten beschouwing laat, leuk maar wel gericht op wat jongeren kinderen. Die van mij, 13 en 15 zijn eigenlijk iets te oud. Misschien worden daarom kinderen van 13 jaar en ouder al voor het volwassenen tarief belast..

Slot Egeskov : zeker een bezoek waard

Slot Egeskov : zeker een bezoek waard

Slot Egeskov vond ik persoonlijk het mooiste van de reis. Een heel mooi kasteel uit 1544 wat opmerkelijk goed bewaard is gebleven. Het kasteel is van binnen te bekijken maar ook buiten het kasteel is er genoeg te zien: verzameling van oude auto’s, vliegtuigen, fietsen, motoren, brandweerauto’s, poppen, kleding en o ja, segway rijden kun je daar ook!

Løbe i Danmark

Hardlopen in Denemarken

Maar goed: terug naar waar het op dit blog om gaat: Løbe i Danmark ofwel Hardlopen in Denemarken. Voor de woensdagochtend had ik een route van 12KM gemaakt in afstandmeten.nl en deze doorgestuurd naar mijn Forerunner 310. Vakantieloopjes met de Forerunner 310 gaan geweldig. Geen gedoe met moeilijke navigatie-apps, gewoon het dikke lijntje op je 310 volgen en het gaat goed. Kolding is een havenstad en heeft niet zo veel groen, hier en daar vond ik wat natuurplekjes en probeerde zo goed mogelijk mijn route daar doorheen te sturen.

Hardlopen langs de haven van Kolding

Hardlopen langs de haven van Kolding

Vertrokken vanaf het appartement langs het water bij het Koldinghus, de Slotsø, richting het station van Kolding. Via een tunnel onder het spoor door richting de haven. Via een onverhard pad langs de bootjes en richting Rabæk beach. So far so good, nu de weg richting het kleine plaatsje Dalby. Opvallend is hoe rustig het is in Denemarken. Weinig verkeer hier in Jutland. Hier en daar zie ik wat fietsers die (bijna) allemaal een fietshelm dragen en heel af en toe een wandelaar. De Denen zijn wel erg vriendelijk en gastvrij. Daarbij spreken ze allemaal (althans, degene die ik gesproken heb) allemaal uitstekend Engels.

De kerk van Dalby

De kerk van Dalby

Jutland is glooiend en ook Kolding uitlopend richting Darby moest ik wat klimmen, niet veel, van zeeniveau (2meter) naar zo’n 50 meter. Hardlopen, net als fietsen is hier prima te doen. Denemarken besteedt veel aandacht aan fiets en looppaden op de weg. Darby is een plaatstje met een paar straatjes en een mooie kerk, alleen jammer dat ik niet had gezien dat je via allerlei kleine paden terug kon lopen naar Kolding. De weg die ik nam was een provinciale weg met weinig bijzonderheden richting de havenstad maar bracht mij wel langs een bijzondere sushi zaak 🙂

Sushi voor hardlopers :)

Sushi voor hardlopers 🙂

Helaas was er geen tijd meer voor een tweede loop, ik had nog wel een stukje willen doen in bijvoorbeeld de oude stad (Den Gamle By) in Århus maar wie weet kunnen we daar nog een keer de halve marathon doen. Denemarken was leuk maar ik wil nog wel een keertje terug om, samen met mijn lief, Kopenhagen te zien dus.. Indtil næste gang Danmark!

Nog een mooi plekje bij Slot Egeskov

Nog een mooi plekje bij Slot Egeskov>