Meijeroute en eerste kennismaking met de Forerunner 610

Het valt niet mee om na 5 jaar hardlopen in deze regio nog een onbekend stukje Alphen aan den Rijn e.o. te vinden maar met de lange duurlopen doe ik toch vaak mijn best om weer wat nieuws te ontdekken. De meest makkelijke manier is door je ergens te laten droppen en daarna naar huis te lopen. Op die manier ben ik al eens gestart vanuit Noordwijk, Vogelzang, Scheveningen, Lisse en weet ik veel waar vandaan. Zondag stond er een 2:30 uur duurloop op het programma en Mrs. RR bood al aan mij ergens uit de auto te donderen maar ik had al een leuke route verzonnen.

Hij was iets langer dan gepland maar het weer was zonnig (19 graden), niet al te veel wind en dus een schitterende loopdag. De route zou via Alphen aan den Rijn via Aarlanderveen, Nieuwloop richting de Nieuwkoopse plassen gaan om daar via het Meijepad te lopen en dan via de Meije weer terug. Een route van 29KM die in Z1 moet, dus maximaal HF 135.

Aarlanderveen, gemeente Alphen aan den Rijn - weg van alle drukte

Nu loop ik niet graag met warm weer in de middag en hoe later ik loop, hoe beter, lees: lager, mijn hartslag is. Mijn snelheid bleef een beetje hangen zo rond de 10km/u in Z1, prima, dan maar rustig aan. Op de randweg van Alphen zag ik een hardloper die lekker ontspannen zijn rondje door onze hometown liep en ik liep een stukje met hem mee. Grappig om te zien dat de meeste hardlopers sociaal en gezellig zijn en altijd wel een praatje onderweg willen maken. Natuurlijk kon ik het niet laten om even mijn blog te promoten. Na 45min loop je door het ‘langelaan-dorpje’ Aarlanderveen en de weg “Zuideinde” richting de Nieuwkoopse plassen.

Zuideinde - Heel mooi om door heen te lopen

Een schitterende natuurlijke omgeving, werkelijk een genot om door heen te lopen. Het toetje kwam bij de plassen. Een smal pad, het Meijepad, net breed genoeg voor één fietser of één hardloper, brengt je naar de andere kant van de plassen… halverwege moest ik echt even stoppen… Een jong stel nam een foto van mij op de zwemsteiger halverwege het Meijepad en het grappige was dat de man als eerste aan mij vroeg: “aan het trainen voor een marathon?” … vast een hardloper

Mooie omgeving voor een lange duurloop - Meijepad

De bijzondere watertoren van De Meije

Na het Meijepad loop je richting een bijzondere witte toren. Aan de vorm te zien dacht ik de maken te hebben met de overblijfselen van een burcht uit de riddertijd maar het blijkt een watertoren van Waterbedrijf Oasen te zijn. Bij de toren rechts af geslagen en via de kronkelweg “Meije” weer terug richting de Oude Rijn bij Zwammerdam. Een absolute aanrader voor dagjesmensen op de fiets maar in je cabrio of op je motor is het ook lekker vertoeven hier…. nu eerst nog een dakloze auto en/of motorrijbewijs… och, hier hardlopen is misschien nog wel veeeel mooier! Vanaf Zwammerdam was het weer bekend terrein en liep ik terug richting huis.

Het oude jaagpad langs de Oude Rijn bij Zwammerdam - Gemeente Alphen aan den Rijn

Mooie training: 2:50 uur buiten mogen spelen, 29,0KM, 5:58min/km en HF 136 gemiddeld. Het kaartje zie je helemaal onder dit bericht.

Forerunner 610 nieuws!

Vanavond was er ook nog wat nieuws te melden. De eerste training met de nieuwste Garmin Forerunner. De 610 heeft als eerste Forerunner een touch-screen en ja, dat is wel even wennen. ‘s middag was ik al bezig geweest met het instellen (lees: spelen) met dit nieuwe hardloophorloge met GPS ontvangst en vanavond nam ik ‘m mee op mijn eerste rondje door Alphen a/d Rijn en Ter Aar. De training was redelijk simpel, 60min in Z2, dus een hartslag tussen de 138 en 148. Ik wilde ‘m graag er tussen inhouden dus werd HF 143 het uitgangspunt. Onderweg kon ik de FR610 uitproberen, voor zover dat gaat met 12km/u… mijn eerste indrukken zijn:

De eerste kennismaking met de Forerunner 610

+ mooi ontwerp: hij ziet er strak uit, zeker geen straf om deze te dragen
+ bediening is eenvoudig, de menukeuzes zijn beter ingedeeld
+ touch screen reageert goed, scherm aantikken en je gaat een ‘scherm’ verder
+ nieuwe functies zoals Virtual Racer en meer ‘schermvelden-data-keuzes’
+ mooi formaat, niet te groot om als normaal horloge te gebruiken.

– instellingen doen via het touch screen is zeker wennen, soms ga je te snel en kies je de verkeerde functie
– datum en normale tijd scherm (het normale horlogeveld) blijft tijdens een workout tussen de ‘scrollschermen’

In een uurtje kun je lang niet alles uitproberen dus binnenkort ga ik er mee aan de slag en zal, zoals je inmiddels gewend bent, een video opnemen van de ‘uitpak-party en een uitleg geven van de belangrijkste en nieuwe functies. De Forerunner 610 is een mooi hardloopmaatje, die het, wat mij betreft wint van de 405 en 410. Deze laatste twee laten zich bij regen moeilijk bedienen via de ‘aanraakring’. De Forerunner 610 heeft bij regen geen probleem, zoals blijkt uit dit Duitse testfilmpje. Natuurlijk ga ik zelf de 610 nog uitgebreid aan de tand voelen, Wordt vervolgd.

o ja, deze training ging trouwens lekker (na een half uur of zo… heb soms een beetje moeite met dit soort trainingen). 12km in precies een uur met een hartslag van 142.. netjes midden in Z2. Zie de data hier

Dit is de route van de duurloop van zondag


>