Kustmarathon 2019

Ok, ik geef toe. Het heeft wel heel lang geduurd om dit verslag te schrijven maar mijn blog is ook een beetje slapende. Ik doe wel mijn loopjes 2 of 3 keer per week maar echt veel schrijven doe ik er niet meer over. Alleen mijn wedstrijden, nou ja, bijna alleen maar marathons, daar wil ik nog wel even wat over op mijn blog zetten. Mijn laatste officiële marathon voor alle corona-ellende was de kustmarathon in Zeeland in oktober 2019.

De bedoeling was dat ik deze met vriendje Marco zou lopen. Onze gezamenlijke voorbereiding tijdens de halve en hele marathon van Zwalm (B) ging goed en we waren er bijna klaar voor. Helaas werd Marco getroffen door een hardnekkige blessure en moest afzien van deelname. Daarmee moest ik ook ons huisje in Westkapelle, wat we gehuurd hadden om het marathonweekend daar door te brengen, annuleren. Een paar weken voor de marathon was ik in het clubhuis van AAV’36. Daar hoorde Jeroen van de RoadRunners 1 groep dat ik alleen naar Zeeland zou gaan. Hij zei: “zullen wij de marathon dan samen lopen” mmmm… best een goed idee. Echt in vorm ben ik niet meer en Jeroen zou het zeker beter doen dan ik maar de eerste 30KM kunnen we zeker samen doen vertelde ik hem.

Gezellig met Marco in onze B&B in Brakel

Dan maar de marathon in 2021 doen Marco?

Zo reisde ik op zondag 5 oktober, samen met Merit en Levi af richting Zeeland. Mijn lief en de kleine man zouden zich tijdens de marathon elders gaan vermaken in Zeeland en ik stuurde de auto rechtstreeks naar de start in Burgh-Haamstede. Deze keer niet met de bus mee vanaf de finish in Zoutelande richting de start. Dat afreizen naar Burgh-Haamstede was niet zo’n best plan. Dik voor de sporthal stond de toegangsweg al vast. Ik zei tegen Merit dat ik de auto zou draaien en het laatste stuk te voet zou doen, anders was ik nooit meer op tijd voor de start.

Nog even op de foto met de winnares van 2018

Nog even op de foto met de winnares van 2018

Op weg naar de sporthal sprak ik een snelle loper. Hij had in 2018 een heel stuk meegelopen met de winnares, Liselotte van den Berg, ook AAV’36 RoadRunner 1 loper! In de sporthal had ik al snel Jeroen gevonden en samen liepen we richting de start. Even snel een praatje met ons clubmaatje Liselotte en haar veel succes gewenst. Voor de start 1 minuut stilte ivm het overlijden van Lein Lievense, dé organisator en mede-oprichter van deze marathon. Deze stilte was heel indrukwekkend…

1 minuut stilte voor Leive

1 minuut stilte voor Lein

12 slagen van de kerkklok en daar gingen we.. een beetje te snel maar hé, dan hadden we ook nog een beetje marge om die tijd onder de 4 uur te halen… nou ja, Jeroen dan 🙂 We liepen kilometers tussen de 5:20 en 5:30 en na 7KM verlieten we Schouwen-Duiveland om over de Oosterscheldekering te lopen. Dit stuk is zo’n 8KM inclusief 4 kilometer over het werk-eiland Neeltje Jans. Na 15KM kom je aan op Noord Beverland. Hier stond Jeroen’s fanclub ons al op te wachten. Even snel een foto en weer door. Samen liepen we langs een tentje waar ze kibbelingen verkochten.. mmmm… lekker!!! Goed idee!! maar eerst finishen 🙂

Hier nog fris, net uit Burgh-Haamstede. Foto: FoVid

Hier nog fris, net uit Burgh-Haamstede. Foto: FoVid

Vlak voor dat we het strand op gingen bij Vrouwenpolder (Walcheren) zag ik Jacqueline, beter bekend als Curly. Deze dame heeft al 8 keer de kusttraining georganiseerd. 8 jaar hebben we, in augustus, de laatste 25KM van deze marathon gelopen. Van Vrouwenpolder naar Zoutelande en 8 keer was ik er bij. Dit stuk ken ik dus maar al te goed! Even snel zwaaien naar deze krullebol en weer door met Jeroen.

Nog fris op 15KM

Nog fris op 15KM – Foto: Fam. Looman

Pittig stuk zo over het strand. Van 20 tot 28KM liepen we door mul zand en ons tempo liep terug tussen 5:30 en 6:00 – Jeroen had duidelijk nog wel energie over. Ik zei tegen hem dat ik op 28KM, wanneer we het strand zouden verlaten om door de duinen/bossen te lopen, hij alleen verder moest. Jeroen ging snel te trappen op richting het pad naar Domburg. Ik stopte even om wat te drinken en werd aangesproken door een familielid van Jeroen. “Jeroen doet het goed, ik houd hem alleen maar op. Hij gaat het wel redden die 4 uur” zei ik. Ik had het zwaar, misschien te weinig gedronken? Alleen ging ik verder, deze stukken van de marathon heb ik beter gelopen in de trainingen, vandaag was het heel pittig. Veel wind onderweg terwijl ik de bekende punten voorbij ging: de vuurtoren van Domburg, de tank bij Westkapelle en o ja, die verdomde trappen op 37KM. Dit maakt de kustmarathon zo zwaar. Dan ben je al op en dan mag je ook nog “even” wat omhoog en omlaag werk doen! Mijn tempo was laag, heb hier veel gewandeld en de kilometers vergde soms meer dan 9 minuten.

Afzien op het strand bij Vrouwenpolder - Foto: organisatie Kustmarathon

Afzien op het strand bij Vrouwenpolder – Foto: organisatie Kustmarathon

Ik zie en hoor een paar Belgen en vraag of ze wat water voor mij hebben als ik het richting het laatste stuk over het strand ga. Hier, tussen de stormbrekers door loop ik richting Zoutelande en hoor de doedelzakspeler. Dan weet je dat je bijna het strand af mag en omhoog, over de dijk, langs het marathon standbeeld met alle namen van de winnaars op tegels: Liselotte maar ook Rik en Ilonka, stuk voor stuk helden! Op de dijk naar beneden kijkend richting de finish in de Langstraat zie ik Merit en Levi! Ik maak de laatste bocht in het parcours en loop naar beneden de winkelstraat van Zoutelande in.

Samen met Levi over de finish!

Samen met Levi over de finish! – Foto: organisatie Kustmarathon

In deze laatste 300 meter zie ik Curly weer, nog even zwaaien! Vlak voor de finish neem ik Levi op mijn arm en samen pakken we een Zeeuws vlaggetje en zo wandelen we de finishlijn over. Wat een zware was dit: 4:40:45 – deze mag de boeken als één van mijn langzaamste marathon maar hé, ik heb gehaald. Mijn 51e marathon! Door de speakers word ik gefeliciteerd door de organisatie en de spreker zegt: daar is RunningRonald – toch leuk dat ik nog steeds herkend wordt.

Jeroen heeft het heel netjes gedaan, 4:01:58 – respect voor deze tijd op dit zware parcours.. en Liselotte? Zij kwam als 4e dame binnen, een uur sneller dan Jeroen: 3:02:04 echt bizar goed!

Heerlijk nagenieten!

Heerlijk nagenieten!

In de tent na de finish eerst veel bouillion gedronken en daarna met mijn lief en Levi eindelijk, eindelijk mijn (al zeg ik het zelf) mijn dik verdiende portie kibbeling. Tot de volgende keer Zeeland want ik kom zeker nog terug!Tot in 2021 !! Foto: FoVid

Tot in 2021 !! Foto: FoVid

>