Warme ochtend-hindernis-loop met Pilar

Zondag 19 augustus, de warmste dag van 2012 tot nu toe… wat doe je op zo’n dag? Juist, zo vroeg mogelijk gaan hardlopen. Pilar, triatlete uit Alphen en ik hadden het al eerder over een gezamelijke loop gehad en een paar dagen geleden kwam de vraag of ik met haar in De Zilk wilde lopen. Niet zo’n moeilijke vraag: een duoloop met een sportieve vrouw in een mooie omgeving, daar kun je mij voor wakker maken.

Even voor 7 uur stond Pilar voor de deur, ik pakte mijn spullen bij elkaar, waaronder mijn Hydrapak met 1 liter water en we vertrokken richting de Amsterdamse Waterleidingduinen. Een heel mooi natuurgebied op de grens van Zuid en Noord Holland waar je heerlijk kunt lopen. Verharde paden, zandpaden, ruiterpaden, duinen en ook het strand. In Hillegom ging het fout. Groot hek op de weg: Route afgesloten. Er stond nog net geen bord: “Je kunt niet naar De Zilk via deze weg en zoek het verder maak lekker uit!!” Na wat omzwervingen door het dorp met Google Maps in de hand kwamen we uiteindelijk toch aan bij de parkeerplek van het duingebied. Keurig een dagkaartje gekocht voor 2 personen (3 euro) en we konden op pad. 07:44 uur en het was al behoorlijk warm.

Eh, ja Pilar, ik ben toch echt even de weg kwijt ...

Via de route die ik in mijn Garmin Forerunner 310 had gezet liepen we over de wandelpaden. In januari 2009 was ik hier voor de laatste keer maar toen was het een heel stuk kouder 🙂 – Door de ANWB paddestoelen had ik na een paar kilometer in de gaten dat we de geplande route in tegengestelde richting liepen… niet erg, het zou een rondje via het strand worden.

Na een paar kilometer zei ik tegen Pilar dat we via een smal, onverhard pad richting de zee moesten maar ja.. er was helemaal geen pad.. behalve dan deze zandduinen. Ik voelde mij heel even Harmke in de Marathon Des Sables.. heeeel even dan… Na wat gezwerf kwamen we toch op het geplande (ruiter)pad aan en liepen richting de geluiden van de zee… Oeps!! opeens een heel groot hek met slot, overal prikkeldraad… we konden niet verder.. maar ja, we moeten naar zee. Dan maar prikkeldraad uit elkaar trekken en daarna wurmden we ons na elkaar er door heen… we konden weer verder. Niet veel later liepen we over een steil duinpad richting het strand en jawel, bovenop zagen we het strand… en een paar naakte mannen…

Pilar over het nog rustige strand bij Noordwijkerhout

Over het strand liepen we terug naar de ingang van de Langervelderslag. Menig strandbezoeker keek ons aan met een blik van: 1) die zijn gek 2) zo, dat zijn bikkels 3) zien ze mijn egaalbruine billen? … althans dat dacht ik 🙂 Het strand af en langs het parkeerterrein wat langzaam vol liep met auto’s van strandbezoekers. “Een stukje verderop moeten we naar links, weer het duinengebied in Pilar” en ja hoor: weer een groot hek, prikkeldraad en en nog groter hangslot. “Ingang verplaatst” ja eh… ik wil HIER in! … dus daar gingen we weer: deze keer rugzakje af en tussen het prikkeldraad door. Zo konden we mooi onze 12KM volmaken. Pilar is meer een hardloopster van de korte afstanden maar dit ging haar prima af! Bij de auto aangekomen voelden we dat het steeds warmer werd. Even opfrissen bij de waterkraantjes die hier zijn aangelegd en weer richting Alphen a/d Rijn.

Ja, daar is ie! De zee 😉

Ik vroeg Pilar of ze mij in Leimuiden, 10KM van mijn huis af, “uit de auto wilde zetten”. Op mijn planning stond 22KM met 40min Z1 en 20min in Z2. Ik nam afscheid van Pilar en zij leverde later mijn spullen bij mij thuis af. Ik begon om 10:03 uur aan het tweede gedeelte van de training. Mijn hartslag was hoger dan 2 uur geleden dus ik rekende maar met +5 hartslagen in mijn zones. 40min rustig aan… nou, dat lukt wel… warm! maar ja, de laatste 20min moesten sneller. Pfff.. even rust en goed drinken. Daarna richting huis met een hartslag tegen de 150. Een uur volmaken met een kleine omweg en daarna kon ik mijn laatste water uit de Hydrapak wegdrinken. Een dame op de fiets keek naar mij en zei: “Zo, mooie prestatie van je hoor met deze temperaturen!” Het laatste beetje water wat ik niet meer via het slangetje uit het reservoir kreeg gezogen gooide ik over mij heen. Thuis ging ik gelijk door naar de tuin en pakte de tuinslang erbij. Dat was heerlijk koel!

Het was een warme maar ook mooie dag! Lekker gelopen in goed gezelschap! Dank voor de gezelligheid Pilar en graag tot de volgende keer!
>