Eindelijk, de Marathon Hoorn

De Marathon in Hoorn, deze 42,2KM in West Frieslandse stad stond al heel lang op mijn “must run” lijstje maar de wedstrijd viel altijd (bijna) gelijk met de marathon in Leiden. Wie mij kent weet dat ik mijn rondje in Leiden nooit oversla maar nu zaten er drie weken tussen de marathon in de Steutelstad en die in de officieuze hoofdstad van regio West Friesland. Op naar Hoorn dus maar.. het zou nog een druk weekend worden. De RoadRunners van AAV’36 hadden dit weekend ook het jaarlijkse trainingsweekend gepland en omdat ik vorig jaar ook al niet mee kon gaan besloot ik om de zaterdagochtend mee te fietsen met de eerste training. Verzamelen bij Stayoke in Soest en daarna door de mooie bossen en langs de Soester Duinen. Hier liepen de rappe AAV’ers menig kilometer en deden zij hun oefeningen onder deskundige leiding van onze trainer Ruud van Maurik. Reinier (geblesseerd aan zijn achilles) en ik vormde de begeleiding op de fiets en na een mooie training heerlijk in het zonnetje geluncht bij Stayoke. Om 14:00u wenste ik mijn clubmaatjes nog veel plezier en ging richting Alphen a/d Rijn om mijn lief op te halen en daarna te vertrekken richting Hoorn.

De trainingsweekenden van AAV'36 zijn altijd gezellig!

De trainingsweekenden van AAV’36 zijn altijd gezellig!

Eerst richting Bouchier Sport Centrum in Hoorn, een grote sportzaak waar je ook je startnummer kon afhalen. Daar aangekomen zag ik een busje van de Eindhoven Marathon staan en ja hoor, daar was hij weer: Mr. Marathon Eindhoven promotor himself: Haroldinio. Altijd leuk om deze enthousiaste hardloper te zien en te spreken. Hij stond daar ook als promotor voor de Dusseldorf marathon.. mmm.. interessant! Daarna met mijn mooie startnummer 100 (ik was blijkbaar de eerste die zich had ingeschreven voor de marathon afstand) richting hotel de Magneet in het centrum van Hoorn. Een knus familiehotel vlakbij de start en finish met een eigen parkeerplaats waar opvallend veel Duitsers stonden, sterker nog: De RR mobiel was de enige met een NL kenteken 🙂 – Spullen op de kamer en daarna de stad in.

En daar is hij weer! Mr. Marathon Eindhoven

En daar is hij weer! Mr. Marathon Eindhoven

FF was al eerder in Hoorn geweest maar voor mij was het de eerste keer hier. Opvallend veel gebouwen uit de Gouden Eeuw, niet zo gek want: “Gedurende de 16e en 17e eeuw kende de stad haar grootste bloei, en was Hoorn een van de steden die vertegenwoordigd was in de Vereenigde Oostindische Compagnie. Ook de WIC (West-Indische Compagnie), de Noordse Compagnie (of Compagnie van Spitsbergen), de Admiraliteit van het Noorderkwartier, de Westfriese Munt (afwisselend ook in Enkhuizen) en het College van Gecommitteerde Raden van West-Friesland en het Noorderkwartier waren in Hoorn gevestigd.

De Appelbrug. Eén van de vele bruggen in Hoorn

De Appelbrug. Eén van de vele bruggen in Hoorn

Hoorn was daardoor de formele hoofdstad van het gebied boven het IJ. Jan Pieterszoon Coen werd in Hoorn geboren. De Hoornse schippers Jacob le Maire en Willem Cornelisz Schouten rondden met de schepen Hoorn en Eendracht als eersten de zuidelijkste punt van Zuid-Amerika, en noemden deze Kaap Hoorn”
[bron: Wikipedia]
Morgen zal ik hier vast iets minder fris onderdoor lopen :)

Morgen zal ik hier vast iets minder fris onderdoor lopen 🙂

Heerlijk om hier rond te lopen, in de zon op een plek met zoveel geschiedenis. Na het eten pasta bij Restaurant Salento liepen mijn lief en ik nog even richting de startplek op de Draafsingel. Langs de kruidtoren in het Oosterplantsoen waarin vroeg de kanonnen stonden om de stad te verdedigen. Terug liepen we door door de Oosterpoort, de enige, nog bestaande stadspoort in Hoorn. Hier zou morgen de marathon ook meerdere keren doorheen gaan. Wandelend terug naar het hotel liepen we toch een beetje te mijmeren over wonen in dit mooie stadje 🙂

RR & FF in Hoorn

RR & FF in Hoorn

De volgende dag flink ontbeten en daarna met mijn lief door de Oosterpoort richting de start. Daar kwam Richard mij tegemoet die al wat aan het inlopen was. Zijn doel vandaag, een flinke sub 3 (2:50), een gewaagde uitdaging met zoveel wind maar hij is een sterke loper. Bij de start nog even gekletst met Rinus die zijn zoveelste marathon ging lopen vandaag. Deze ultraloper loopt inmiddels bijna elke week wel een marathon. Ik nam mijn plaats in het deelnemersveld van zo’n 100 marathonlopers. Hier en daar wat buitenlanders, Italianen, Engelsen, een Nederlandse Amerikaanse en ook een Japanner. Het kanon in de kruidtoren schoot ons weg, wat een ongelooflijke knal was dat! Over de Draafsingel naar de Oosterpoort en het centrum in.

De Oosterpoort, weer zo'n mooi stukje Gouden Eeuw geschiedenis

De Oosterpoort, weer zo’n mooi stukje Gouden Eeuw geschiedenis

Nog even zwaaien naar FF langs de kant en nu het eerste rondje door Hoorn. Daarna langs de Provinciale weg over het fietspad richting de Zuiderdijk. Hier langs het IJsselmeer voelde je de wind al. Nu was hij nog in de rug, lekker maar de zon maakte het warm. Met een constant tempo van 5:15 liep ik mijn kilometers, de planning was te finishen tussen de 3:45 en 3:55 uur. Dit ging lekker en ontspannen. Via kleine dorpjes zoals Schellinkhout en Wijdenes liepen we richting het keerpunt van de marathon. In Wijdenes dolde ik nog even met de vrijwilligers dat ik jammer vond dat de kermis (1 draaimolen) gesloten was vanwege de marathon 🙂

Het keerpunt van de hele marathon

Het keerpunt van de hele marathon

Op 14KM kwam de snelste marathonloper alweer in tegengestelde richting aangesneld en niet veel later de snelle Japanner. Ik riep hem “Nippon! Yon!” toe en stak 4 vingers de lucht in. Even later zag ik Richard aan komen lopen. Hij ging goed en liep op schema, daar op de 5e plek. Even stoppen voor een foto en snel weer verder. Op 15,5KM lag het draaipunt en zo liepen we dezelfde weg terug maar nu tegen de wind in. Pittig maar mijn startnummer 100 leverde onderweg veel leuke reacties op van de lopers maar ook van de vrijwilligers.

Langs het IJsselmeer kilometers wegtikken

Langs het IJsselmeer kilometers wegtikken

Weer langs de kermis van Wijdenes en richting het draaipunt van de halve marathonlopers, op zo’n 19KM in het marathonparcours. De eerste snelle mannen van de halve maakte al hun draai en toen ik aankwam lopen zag ik een bekende snelle. Het was die andere RR, RubenRent die na zijn draai al zigzaggend water, een spons en nog een beker aanpakte. Ik vroeg nog even of hij de eerste was maar een snelle Keniaan en nog een paar waren hem voor. Dit was leuk om te zien, ik liep ontspannen mijn kilometers en ondertussen liepen de halve marathonlopers snel richting het draaipunt. Het zou niet lang meer duren voordat ik Nesrine zou spotten. En ja, daar kwam ze aan, deze snelle Libanese. Even een high-five en weer verder.

"RR verliest kostbare seconden" aldus DJ Flyor - Foto: Harry Weggemans

“RR verliest kostbare seconden” aldus DJ Flyor – Foto: Harry Weggemans

Nu weer door Schellinkhout en langs buurtschap Munnickaij. Op 26KM hoorde ik een lekkere beat en ja, daar stond DJ Flyon ook bekend als hardloper Harry Weggemans. Leuk om hem in levende lijve te zien, daar moest ik even voor stoppen en ook hem even een high-five te geven.

Nu langs het hotel op naar het centrum waar mijn lief zou staan als ik daar voor de 2e keer doorheen zou komen. En yep, daar stond ze, samen met de Alphense hardloopster Gabriella. Leuk zo’n supportersteam! Even stoppen voor een kus van FF. Ze liep daarna met mij mee en vroeg of ik een banaan wilde.. jaaaa, graag, die ‘zocht’ ik al zeker 8KM lang maar bij de posten hadden ze die niet. Een paar happen en weer het centrum uit, door de Oosterpoort richting, opnieuw, de Zuiderdijk.

Banaantje voor de 2e ronde en FF die met een lach wegrent - Foto: Nicky Broos

Banaantje voor de 2e ronde en FF die met een lach wegrent- Foto: Nicky Broos

Op de Schellinkhouterdijk liepen ‘bovenaan’ de halve marathonners die richting de finish gingen. Daar vandaan riep Karin, Richard’s vriendin mij toe. Even zwaaien en haar succes wensen voor de laatste kilometers. Voor haar zat het er bijna op, voor mij kwam nu het zwaarste stuk. De dip op de 31km… het tempo zakte naar beneden en ik moest wat lopers achter mij voorbij laten gaan. Ik had het nu wel een beetje gehad met die dijk hier.. nou ja, doordribbelen naar het laatste draaipunt. Schellinkhout had ik nu wel gezien.. ik wilde terug naar de finish maar waar bleef dat draaipunt… pfff.. eindelijk… op 35,5KM mochten we weer terug langs de dijk richting finish. Ik had trek in water maar he, geen post op dit draaipunt, wel een EHBO busje. Ik zei: “ik had wel een wat water gelust maar helaas, geen post hier”. De EHBO’ers schoten gelijk te hulp en uit een jerrycan kreeg ik een lekker bekertje water. Thanks! Nu weeeeer tegen de wind in op naar DJ Flyon!

Heeee Harry!!  - Foto: Harry Weggemans

Heeee Harry!! – Foto: Harry Weggemans

Op ruim 39KM zag ik Harry weer die mijn enthousiaste gezwaai al van ver zag 🙂 Handjes de lucht in om hem te bedanken en nu echt voor de laatste keer naar het centrum. Mijn gemiddelde tempo was in de laatste 10KM wat gezakt van 5:15 naar 5:30 min/km maar onder de 4 uur zou geen probleem moeten zijn. Vlak voor de finish op de Grote Noord kwam mijn lief opeens naast mij lopen en samen liepen we hardlopend over de finish! 3:51:31 een prima tijd, zeker gezien de minimale trainingen voor de marathon. Ik ging op een bankje zitten terwijl FF wat water haalde. “Ik ben een beetje moe” zei ik tegen haar en vond het wel tijd om even terug te gaan naar het hotel. Nog even kletsen en op de foto met Jelle en op naar een wel verdiende douche en misschien nog even liggen “ik ben een beetje moe… of had ik dat al gezegd lief?”

De laatste meter samen met FF - Foto: Jelle Bot

De laatste meter samen met FF – Foto: Jelle Bot

FF maakte zich een beetje zorgen, blijkbaar zei ik iets te veel keren dat ik moe was maar na de douche en een half uurtje powernappen ging het weer goed. FF hoefde niet terug te rijden met de RR mobiel zoals ik vooraf aan haar gevraagd had. We verlieten het hotel en reden Hoorn weer uit. Het was een leuk weekend. Marathon 36 zit in de knip en Hoorn?.. daar komen we zeker nog een keer terug!Het was een mooie marathon, daar in Hoorn! - Foto: Angelique Martens

Het was mooi lopen, daar in Hoorn! – Foto: Angelique Martens

>