Trio Triathlon Aalsmeer 2010

Vandaag mijn eerste trio! Samen met Esther (40KM fietsen) en Gert-Jan (1500m zwemmen) en ik (10km hardlopen) doen we mee aan de trio Triathlon in Aalsmeer. GJ ken ik nog van mijn duiktijd (eind jaren 90). Hij was destijds één van mijn instructeurs en via twitter kwamen we weer in contact met elkaar. Esther, initiatiefneemster voor deelname aan deze trio vroeg aan GJ en mij of wij zin hadden in een triathlon… jaaa, zolang ik maar wel mag lopen. En zo werd het twitter triathlonteam genaamd: Twi-Athletes geboren!

Twi-Athletes klaar voor actie

Gert-Jan, ook woonachtig in Alphen a/d Rijn, haalde mij op en via Leiden voor Esther en haar fiets gingen we richting Aalsmeer. Na de inschrijving en een mooi t-shirt van deze triathlon rijker liepen we naar de startplek voor het zwemmen aan de Westeinderplassen, gemarkeerd door de art-deco watertoren. Er stond veel wind, heel veel wind en als je zo naar boven keek wist je wel dat we het niet droog zouden houden vandaag. Volgens Esther zouden we solidair zijn met GJ, hij nat, wij allemaal nat 🙂

GJ is klaar voor zijn 1,5KM zwemmen

Om 11:30 gaan de ‘solo’ triathleten van start aan hun Olympische Afstand. (OD) en vijf minuten later gaan de 22 trio teams het water in. Sommigen in badpak of alleen een zwembroekje… bikkels! GJ zwemt goed door maar de golven zijn heftig in de plassen. Sommige zwemmers komen helemaal verdwaasd het water uit en moeten dan nog een rondje, anderen zijn helemaal de weg kwijt en zwemmen diagonaal weg van de rechte lijn die zij moeten volgen. Ik krijg alleen maar meer respect voor de zwemmers… ik moet er niet aan denken om 1,5KM te zwemmen, zou na 100 meter al uitgeput zijn. Inmiddels komen de eerste zwemmers het water uit. Esther staat al klaar bij haar fiets en niet veel later volgt GJ. Mutsje af en in rap tempo richting Esther.

GJ op naar het wisselpunt

Esther loopt met haar racefiets het wisselvak uit naar het punt waar zij op haar fiets mag gaan zitten en gaat weg voor haar 6 rondjes van 6,5KM. GJ kleedt zich snel om en daarna gaan we op weg om Esther voorbij te zien komen. Ze heeft er lekker het tempo in maar langs de Westeinderplassen moet iedereen goed het stuurvasthouden want de wind is zo sterk dat je bijna wordt weggeblazen. GJ en ik lopen naar het parc fermé waar Esther mij af zal tikken. Inmiddels wordt het erg donker en valt er een enorme regenbui naar beneden. Het is echt afzien in Aalsmeer!

Esther onderweg voor haar 40KM na een flinke regenbui

Ik begin mij langzaam voor te bereiden op een snelle 10KM. Ondanks dat we deze trio voor de lol doen zijn we wel fanatiek genoeg om veel te geven. Zelf wil ik ook wel na 5 maanden eens kijken of ik nog een beetje snelheid in mij heb zitten. Inlopen is niet echt lekker terwijl je zeiknat regent en ik zoek voor de zekerheid maar even mijn petje op in mijn tas, door de regendruppels in mijn ogen is het niet echt fijn lopen. Inmiddels sta ik klaar in het wisselpunt en zie Esther aan komen lopen met haar racefiets (in parc fermé mag je niet fietsen). Ik neem de tijdchip van haar over, bindt ‘m om mijn enkel en ren het wisselvak uit voor mijn 4 rondjes van 2KM. Eén snelle triathleet komt net voor mij te lopen en die man loopt bijna 15km/u… wow, na het zwemmen en fietsen nog zo’n tempo aanhouden.. ik vind het superknap.

RR in zijn eerste trio

Na 500 meter achter de snelle man vind ik het wel genoeg en begin tempo te maken. Ik wil proberen mijn rondjes onder de 4:00min/km te houden en nu begint het grote inhalen. Het loopparcours gaat langs het zwembad, de sportvelden van VV Aalsmeer, de tennisvelden en een of andere park bij de kinderboederij. Het parcours is op sommige stukken erg smal en de paden zijn ook niet overal lekker begaanbaar maar het tempo kan ik goed volhouden. Na het derde rondje wordt het pittig en valt er weer een heftige bui maar ik zie dat ik nog steeds 3:55min/km gemiddeld loop alhoewel de GPS ontvangst soms een beetje van slag af is in het bos. Mijn laatste rondje en ik haal nog wat lopers in, denk dat ik er zeker 40 voorbij ben gegaan in die 4 rondjes. 50 meter voor de finish staan GJ en Esther in hun Twi-Athletes shirt klaar en lopen met mij mee naar de finish en moeten daarbij wel even flink doorsprinten. Met z’n drieen gaat we over de finishmat en feliciteren en elkaar met deze mooie en toch snelle trio!

Finish 424

In de prijzen zijn we niet gevallen, er waren een paar hele snelle trio’s bij met echte toppers. Zo zwom er in één van de teams een Nederlands kampioene mee. De exacte uitslagen staan inmiddels on line. Gert-Jan zwom de 1500m in 26:55 (goed voor een 10e plek), Esther fietste haar 40KM in 1:14:43 (18e) en ik liep 38:04 (7e) op mijn 10KM rondje alhoewel mijn Garmin 9,7KM aangaf. Nou ja, hoe het ook zij, dit was een mooie test om te kijken hoe de knie het hield. Onderweg had ik meer last van mijn enkel, die ik eigenlijk altijd wel voel met het lopen, dus dat is goed nieuws 🙂 Ondank het baggerweer was het een superleuke dag. Esther en Gert-Jan, dank voor de gezelligheid, dit gaan we zeker nog een keer doen! En ja, ik ben nog steeds voor die hele triathlon te porren. Kom maar op met die 42KM hardlopen… nee, ik ga echt niet zwemmen of fietsen!

De 4 rondjes van vandaag

Data: 10KM (?), 38:05 min, gemiddeld tempo 3:55min/km, 15,3 km/u. Twi-Athletes is 14e overall geworden.

Alle foto’s van vandaag kun je bekijken in mijn Flickr-Album
ps: ik ben nieuw in deze triathlon wereld… maar is het normaal dat bij gemengd douchen iedereen zijn broekje/triathonpakje aanhoudt? 🙂

>