Onder het uur bij 123e Zegerplasloop (15KM)

Wow… wat een dag! Vandaag de 123e Zegerplasloop van mijn hometown atletiekvereniging AAV36. Gelijk maar het leuke nieuws: ik ben 1e man geworden op de 15KM en heb de magische grens van 1 uur kunnen breken met 59:26


1e plek, 15km, sub 60 min
mmmm.. wat een heerlijk gevoel!

Ondanks dat het ‘maar’ een lokaal loopje is liep ik thuis toch wat toch wat onrustig rond… dan maar vroeg naar de atletiekbaan. Even opladen met uptempo muziek in de auto en in het clubhuis en langs de baan nog even gekletst met een aantal bekenden waaronder Milton en Marcel, trouwe bezoekers van mijn blog. Bij het inlopen spookte een eindtijd van 59:59 door mijn hoofd.. zou het lukken? De 10KM Zegerplasloop liep ik in 39:01 maar ja, nu was het nog een rondje van 5KM extra… kon ik het tempo van 4:00min/km (15km/u) wel volhouden?… hoe was het parcours, hoe is de wind, hoe voel ik mij??

Bij de gecombineerde start van de 10, 15 en 20KM stonden zo’n 50 man/vrouw. De starter vermeldde nog even dat sommige stukken wat glad zouden zijn maar dat het parcours voor het grootste gedeelte ijsvrij is. 13:55 uur werden we weggeknalt en ik zocht mijn plekje bij de eerste 5 mannen. De eerste man van de 10K met bijbehorende fietser was heel snel weg en ik liep de eerste 2KM op met de fietser van de 1e man op de 20KM. Ik vroeg hem waar de fietser was voor de 15K maar die zou pas bij de atletiekbaan aansluiten als het laatste rondje van 5KM zou worden gelopen.

Het tempo van 4:00min/km ging goed want ik kon elk rondje net een paar seconden onder de 4min lopen… volhouden! Vanaf kilometer 4 had ik een man vlak achter mij lopen, ik dacht een 15KM loper maar toen hij mij voorbij ging net voor de atletiekbaan zag ik dat het een 10KM loper was… laat maar gaan, hij ging voor de 3e plek op de 10, ik moest nog een rondje. Doorkomst op de 10K was in 39:22 en toen ik de baan weer afliep zag ik de fiets voor de 15KM staan maar geen fietser… nou ja.. gewoon doorgaan… aan één van de verkeersregelaars vroeg ik of ik de eerste op de 15KM was. “Ja, je bent de allereerste loper die aan het tweede rondje begint!” Even later kwam de fietser naast mij rijden: “sorry, ik had je even niet in de gaten… gaat het goed?”

Voel best lekker: een fietser voor je met een vlaggetje “1e man 15KM” en terwijl hij doortrapte en iedereen “opzij belde” kon ik mijn tempo net onder de 4:00min/km houden. Vlak voor de waterpost nam ik snel een Squeezy Energie Gel en spoelde ‘m weg met een paar slokken water. Een blik naar achteren… niemand te zien… die 1e plek zou geen probleem meer zijn, leuk, maar ik ging voor de tijd… als ik zo door zou lopen ging het goed. Mijn gemiddelde tempo lag de hele tijd zo rond de 3:58km/min. Ondertussen begon ik steeds meer lopers van de 10KM in te halen en de laatste kilometer vond ik dat het gas er nog even opmoest. Ook nu weer leek het wel of ik een duwtje in de rug kreeg want de laatste kilometer ging in 3:39min/km (16,5km/u).

Bij het oplopen van de baan wist ik dat een tijd onder het uur er dik in zou zitten. Ik hoorde Miranda en de kids, die waren komen kijken, gillen. Op de baan alles wat ik nog in mij had eruit geperst en op 59:25 stopte ik mijn Garmin… wow… wat een tijd! Michelle en Wouter kwamen op mij afgerend maar ik wilde alleen maar uithijgen, bijkomen… kapot? nee, maar wel op het randje… gelukkig duurt dat gevoel maar even daarna ben je helemaal Joepie! Milton stond op mij te wachten en feliciteerde mij en ik hem met zijn nieuwe PR op de 10KM.


Podiumplek 15km

Nog half in een roes van de 1e plek en deze eindtijd zocht ik mijn telefoon om wat foto’s te maken. De kids wilde op het erepodium met mij en daarna weer snel naar huis. Ik zocht mijn warme trui en ging mijn prijsjes in ontvangst nemen: een grote doos After Eight chocolaatjes en een pak thee. Leuke aardigheidjes maar de mooiste prijs had ik al binnen: een tijd dik onder het uur, 4:33 min van mijn oude 15KM tijd, en dan ook nog de eerste plek. Eindelijk heb ik nu ervaren hoe kanjers als Ronnie en Claudia zich voelen na een overwinning… en ja, dat is een heerlijk gevoel!

data van de wedstrijd: 15KM, Officiële uitslag: 59:26 uur, 3:57min/km, 15,2KM/u, geen hartslagband gedragen. 7,5KM tijd 29:50km en dus een negatieve split
Alle rondetijden: <%popup(20090110-rondetijden15km.jpg|577|321|klik hier)%>

>